9.8.2016

Kuinka muokkaan kuvani...?

..Jos olen siis oikein huolellinen? Nyt saatte nimittäin vähän parempaa laatua kuin kameralla otettuja kuvia tietokoneen näytöstä, kun tajusin vihdoinkin miten koneella voi ottaa näytönkaappauksen. Aika fiksua, Herra Internet tiesi taas asiasta - kumma, kun en ole aikaisemmin kokeillut googlettaa asiasta :D Nyt asiat ovat kuitenkin taas kohtuullisen hyvin, ja osaan ottaa sen näytönkaappauksen...! 
Harvemmin muokkaan kuvia niinkään paljoa, kuin tässä postauksessa näkyy, vaan käytän pääasiassa muokkaukseen pelkästään Käyrät - nimistä työkalua, jolla saan sitten kuvat omaan silmään paremmiksi. Kovinkaan radikaalit muokkaukset eivät siis kuulu tähän blogiin, vaan sellainen pieni, hillitty perusmuokkaus + ''logon'' liittäminen kuvaan ovat enemmän minun heiniäni, koska a) kärsivällisyys ei riitä, b) haluan, että kuvat näyttävät luonnollisilta, eivätkä ylimuokatuilta & c) olen niin laiska, ettei yksinkertaisesti huvita hirvittävän paljoa muokata jokaista kuvaa jokaiseen postaukseen. Jos kuva on kuitenkin huonompi kuin aavistankaan, muokkaan sitä siinä tapauksessa niillä työkaluilla, jotka tässä postauksessa näkyvät. Jos taas kuvasta tarvitsee poistaa jotain häiritsevää, käytän kloonaustyökalua, jonka käyttö vaatii tosin vielä paljon harjoittelua. 
Kuitenkin, siirryttäisiinkö nyt siihen postaukseen?
Ohje on siis suunniteltu Gimp 2.8 - versiolle, mutta uskon ainakin samankaltaisten asetusten löytyvän muistakin ohjelmista
Ensin sinulla pitää olla ladattuna jokin kuvanmuokkausohjelma - Gimp 2.8 on ainakin toimiva versio, jonka käyttöä pitää tosin ensin opetella hetken aikaa. Joku toinen Gimpin versioista, Photoshop tai muu vastaava käy aivan varmasti samaan kuvanmuokkaustarkoitukseen, varsinkin silloin, jos et aio kovinkaan vaikeita muokkauksia tehdä. 
Riippuu siitä, missä ohjelmasi on tietokoneesi syövereissä, etsi ja avaa se, jolloin näkymän pitäisi olla jotakuinkin ylläolevan näköinen.
Seuraavaksi sinun pitää avata kuva, jonka haluat muokata, eli:

Tiedosto-Avaa
Kun olet painanut avaa- nappia, niin eteesi avautuu jotakuinkin ylläolevan kuvan näköinen näkymä. Paina Pictures/Kuvat, riippuen tietenkin siitä, millä kielellä tietokoneesi on. Valitse siis ensin kansio, jonka olet luultavasti nimennyt jo ladatessasi kuvia tietokoneellesi.
Kun olet avannut kansion, valitse haluamasi kuva ja paina Avaa - nappulaa, joka on tässä kuvassa reunustettu sinisellä. 

Kuva sitten avautuu eteesi ihan normaalisti, mutta tässä ylläolevassa olen jo vähän asetellut kuvaa valmiiksi. Tosiaan, kun kuva on Gimpin näytöllä, paina Värit - Käyrät, jonka jälkeen sinulle avautuu Säädä värikäyriä - laatikko, jota voit liikuttaa niin, ettei se ole kuvan päällä. Kuvassa näkyy vaalealla ja hiukan heikohkosti, mutta se on tavallaan perusviiva, josta voi lähteä taivuttamaan kaarta mielensä mukaan haluamaansa suuntaan. Voit myös '' vetää esiin '' uusia mustia pisteitä, sekä muokata kuvaa oikeastaan mihin tahansa suuntaan halutessasi.
                                         Huomaa: Käyrän tyyppiä voi vaihtaa, eli se ilmeisestikin vaikuttaa siihen, kuinka radikaalisti kuva muokkautuu käyriä vedettäessä tms. Itse käytän kuitenkin poikkeuksetta Pehmeää tyyppiä, sekä pidän rastia ruudussa esikatselu. Muut asetukset näkyvät sitten kuvassa, ja voit niitä sitten oman mielesi mukaan testailla. Kun olet valmis, muista painaa OK!
    Juuri tuohon kohtaan EI käyrää luonnollisestikaan tarvitse vetää, vaan tosiaankin voit Käyrillä muokata kuvaasi ihan miten tahdot. Mitä enemmän mielikuvitusta, sen parempi - ainakin joissain tapauksissa!

Seuraavana vaiheena kuvien muokkauksessa käytän mieluusti Säätöarvoja. Yllä näkyvän näkymän saat esiin painamalla
Värit - säätöarvot.
Älä kuitenkaan sekoita säätöarvoja väriarvoihin, vaikka sekin on hyvä muokkaustyökalu, mutta se ei varsinaisesti ole omassa suosiossani. Olen yliviivannut keltaisella kolme asiaa : Antoarvot, mustan pisteen lisäyksen, sekä valkean pisteen lisäyksen, joista jokaista voi muokata. Itse en kuitenkaan oikeastaan koskaan käytä Antoarvoja kuvien muokkaukseen, sillä mielestäni niin kuvista tulee outoja. 
Antoarvoissa käytän siis niitä asetuksia, jotka niissä ovat valmiina. Vasemmalla siis on luku 0, kun taas oikealla luku 225

Ottoarvot
Mustan pisteen lisäyksen kohdalla on valmiina luku 15, jota sitten säädän ylöspäin joskus aika paljonkin. Muistaakseni luku jää useimmiten alle viidenkymmenen, mutta joskus saattaa mennä vähän yli, joskus taas luku ei ylitä edes kahtakymmentä. 
Vaaleutta, kirkkautta tms. säätävä nappula ei muutu kovinkaan radikaalisti, itse kyseistä käyttämällä saat sitten selville sen, mikä on sinulle sopiva säätö kunkin kuvan kohdalla. Joskus, jos kontrasti on tarpeaksi suuri, saatan säätää lukua alaspäin, joskus vähän ylöspäin, aina jotenkin pienesti. 
Unohdin kuvien ottovaiheessa viivata keltaisella kaikkein oikeinpuolimmaisen jonkun jutun (luovaa kielenkäyttöä ja tietämystä Gimpistä?), mutta sitä en henkilökohtaisesti ole koskaan edes kokeillut, ja siten en siitä osaa mitään kertoakaan. Testaamalla oppii! Muista myös painaa OK - nappulaa, jotta tekemäsi työ tallentuu :).

Viimeisenä varsinaisena muokkauksena käytän Kirkkautta ja kontrastia, jonka avulla saa sen nimen mukaisesti säädettyä kirkkautta ja kontrastia. Jos sinua ei huvita vedellä nappulaa tai naputtaa nuolta, voit tehdä saman homman muokkaamalla arvoja. 

Värit - Kirkkaus ja kontrasti

Esivalintoihin en laita mitään, enkä ole niitä edes kokeillut, eikä sen puoleen sitä huvitakaan tehdä. Kirkkaus ja kontrasti molemmat ovat automaattisesti nollakohdassa, joita voit lähteä säätämään oman mielesi mukaan. Monesti säädän ensin kirkkautta, sitten kontrastia ja tarpeen vaatiessa säädän vielä kirkkautta. Tämä kuitenkin riippuu aina kuvasta ja sen muokkauksen tarpeesta. 
Tästä ei nyt ole kovinkaan paljoa sanottavaa - voit säädellä näitäkin asetuksia miten haluat!

Seuraavana olen sitten avannut alas valmiiksi erillisen tiedoston, jonka olen aikaisemmin tehnyt. Kyseinen on nimittäin blogini jokaiseen kuvaan tuleva ''logo'', jonka ansiosta jokaiseen kuvaan ei erikseen tarvitse kirjoittaa @pollenkirjakarsina.blogspot.fi, vaan voin vaan painaa yhtä nappulaa, ja kuva ilmestyy sopivan kokoisena tuohon kuvaan. 

Logo on erittäin helppo tehdä, ja jos sinulla on sellainen valmiina, avaa se jo ennen, kuin alat muokkaamaan kuvia. Niin sinun tarvitsee vain kerran käydä logon luona ja 

painaa hiiren oikeaa näppäintä ja sieltä sitten muokkaa - napin kohdalta paina muokkaa, jonka jälkeen voit poistua kuvasta. 

Muista, ettet kuitenkaan raksita logoa pois ennen, kuin kaikki haluamasi kuvat on muokattu. Vaikka saatkin avattua kuvan uudelleen, on helpompaa, jos se varmuuden vuoksi on siellä valmiina, jos sinun vaikka pitää kopioida jotain muuta tms. Pahoittelut sekavasta selityksestä!
Ylhäällä jo lukikin, mitä sinun pitää tehdä varsinaisen logon kohdalla. Tämän jälkeen palaa muokattavaan kuvaan, sekä paina taas hiiren oikeaa näppäintä, josta sitten muokkaa - liitä määräten - uusi taso. Näin logo siirtyy muokattavan kuvan päälle nopeasti ja helposti. Jos käytät äskeistä ohjetta, tulee tavallaan koko logo kuvan päälle, ja sinulla on siihen vielä erinäisiä muokkausmahdollisuuksia. Jos kuitenkaan et halua sitä muokata, riittää, että äskeisen pidemmän vaiheen sijaan vain painat hiiren oikeaa näppäintä, sieltä muokkaa - liitä. Tällöin kuva ei tietääkseni liity tasona, vaan sinun tarvitsee ainoastaan siirtää sitä.

Olen ympyröinyt kuvasta punaisella värillä siirtotyökalun, jonka avulla voit sitten siirtää logoasi. Sinun tarvitsee vain painaa siirtotyökalua ja siirtää kuva - nopeaa ja yksinkertaista!

Jos sinulla ei ole omaa logoa, etkä halua tehdä sellaista, muttet kuitenkaan halua kuviasi kopioitavan: 

Tosiaan, voit unohtaa aikaisemmat logohöpinät ja lukea sen sijaan tämän ohjeen, jos logot eivät kiinnosta, eikä sinua huvita sellaista itsellesi värkätä, ei sitten ollenkaan. Kun kuva on muokattu mielestäsi tarpeeksi hyvin ja se tyydyttää sinua & olet siihen tyytyväinen, paina Työkalupakista isoa A- kirjainta, joka todellisuudessa on tekstityökalu. Tästä en huomannut ottaa ollenkaan kuvia, mutta uskon, että tämän ymmärtää ilmankin...
Kun tekstityökalu on valittu, vedä tietokoneesi hiirelle sopivan kokoinen alue siihen kohtaan, johon teksti aiotaan laittaa. Toki kuvaa voi siirtää vielä, mutta kaikkein helpoiten se menee näin. Sen jälkeen paina laatikkoa (jonka olet äsken vetänyt tietokoneesi hiirellä) ja kirjoita teksti. Voit kirjoittaa siihen joko blogisi nimen, sen osoitteen tms., ja sen jälkeen voit vähän testailla, miten kuva siirtyy ;) 


Kun kuvassa on myös logo/ teksti, josta sen tunnistaa omaksesi, on aika tallentaa kuva, eli tehdä kaikkein tärkein asia koko kuvan muokkauksessa! Paina tiedosto - Export as, ja kaikista mahdollisista paina tallenna/korvaa tms., jos haluat tallentaa kuvan koneellesi sellaisena kuin se on nyt (= eli et säilytä alkuperäisversiota). Viimeisenä sinun eteesi, tietokoneen ruudulle tulee ylläoleva nappula. Laatu saa minun puolestani olla 96, enkä sitä lähde säätelemään. 
Lopulta paina Vie,  ja työsi on tallennettu. 

--------------------------------------------------------------------------------------------------

Tässä oli tosiaankin minun versioni kuvien muokkauksesta, ohjelmana siis toimi Gimp 2.8. Voit (ja pitääkin) kokeilla erilaisia asetuksia ja työkaluja, kaiken saa kuitenkin peruutettua, ellet ole tehnyt sitä viimeistä vaihetta, joka näkyy tässäkin postauksessa. Kannattaa kokeilla Gimpin kanssa vähän kaikenlaista, niin olen itsekin oppinut kyseistä ohjelmaa käyttämään :). 
Toivottavasti tästä postauksesta oli apua teillekin, enkä tätä ihan turhaan lähtenyt väsäämään!

5 kommenttia:

  1. Todella hyvä ohje^^

    VastaaPoista
  2. Kiva postaus! Selkeesti selitetty vaihe vaiheelta! :)

    VastaaPoista
  3. Säkin käytät Gimpiä :D Itse käytän bannereiden yms tekoon Gimpiä, mutta perus kuvien valotukseen tms käytän vain picmonkeyta. :)

    VastaaPoista

Kommentoithan edes jotain, se merkitsee paljon! :)