24.10.2016

Kaksi ykköstä

Pitkähköön aikaan ei ole kuulunut blogissa tavallisia ratsastustuntipostauksia, vaikka kisapostauksia on nyt pari löytynytkin kohtuullisen pienen ajan sisällä. Ei niitä tule tosin jatkossakaan kuulumaan oikeastaan ollenkaan. 
Pari viikkoa sitten sain uusia kuvia, en tosin Ferrarista, mutta Nasusta, n. 150 cm korkeasta, 11-vuotiaasta FWB - ruunasta, jolla olen päässyt ratsastamaan muutamaan otteeseen. Lähes aina sunnuntaisin (kolme viikkoa) olen mennyt Nasulla, sekä yhden torstain korvaustunnin. Oikealta nimeltään Nasu on Maschero, josta olenkin keksinyt nimen Masse, jota käytän pääasiassa sille puhuessani. Blogissa saattaa siis esiintyä kyseisestä hevosesta kolmea nimeä: Masse, Maschero tai Nasu. Toki pelkkiä M-tai N-kirjaimiakin esiintyy, mutta pääasiassa kokonaisia nimiä.

                                                           -            -               -              - 

Alunperin minun piti kirjoittaa siitä, kuinka minusta tuntuu, että ratsastuksen saralla junnaan paikallani enkä kehity mihinkään, eikä inspiraatiotakaan treenaaamiseen ole muurahaisen jalkaa enempää. Aika pitkään minulla olikin tällainen olo. Osittain se varmaan johtui siitä, että asetin itselleni tietämättäni liian suuret paineet, enkä keskittynyt olennaiseen - ratsastuksesta nauttimiseen. 
Kun pääsin ensimmäisen kerran Nasun selkään, olo oli aikalailla omenainen, vaikken sillä osannutkaan ratsastaa. Sen liikkeet ovat kuitenkin isot verrattuna Ferrarin liikkeisiin, joten totuttelua oli viime sunnuntaihin (23.10.16) asti, jolloin menikin sitten paremmin. Siihen kuitenkin kohta!
Liikkeisiin palaten mainitsisin vielä siitä, kuinka lähdin ratsastamaan hidasta mummoravia, sillä sen mennessä sen normaalia ravia minusta tuntui, että se kiitää kuin kuuraketti, enkä saa siihen minkäänlaista kontrollia. Kun pyydettiin menemään kovempaa, tuntui, etten uskalla mennä kovempaaa. Pari kertaa menikin sitten niin, että en ratsastanut, vaan opettelin pysymään kyydissä.
Siltikin olin jokaisen kerran jälkeen onnellinen. Vaikka laukannostot olivat räpellystä, vaikken osannut ratsastaa sillä ollenkaan. Vaikka kaikki ei sujunut kuin unelmissa. 

Viime sunnuntaina tapahtui sitten jokin ihmeellinen muutos. Viikkohan minulla oli ratsastustaukoa, joka oli tehnyt ilmeisen hyvää. Ratsunani toimi aina yhtä mahtava Maschero, jonka kanssa kaikki sujui ja ei sujunut samaan aikaan. Tunteet olivat hieman ristiriitaisia - vaikka Nasu teki kaiken pyydetyn, se teki silti vähemmän. 
Jalkani ovat sen verran lyhyet, että olin tarvinnut ravin nostamiseen raippaa, sillä Masse olikin päättänyt, ettei sen tarvitse ravata ollenkaan ratsastajan ollessa niin tehoton. 

Tämä kerta oli kuitenkin varsinainen suunnanmuutos, jonka jälkeen suunnilleen hyppäsin Massen kaulaan, halasin sitä, pompin autoon ja puhuin kyseisestä ratsastuskerrasta koko illan kertaakaan stoppaamatta puhumista. 
Tällä tunnilla tapahtui monta asiaa samanaikaisesti. Palat alkoivat löytyä ja osa loksahti kohdalleen, pystyin istumaan kaikissa askellajeissa, uskalsin ratsastaa Nasua eteen, ratsastin paremmin kuin koskaan aikaisemmin ja sain nostettua kaikki askellajit ilman raippaa!
Kyseiset postauksessa olevat kuvat eivät ole siltä parhaalta kerralta!
Ratsastettavuudeltaan Nasu on oikein mukava herrasmies ja oikein liikkuessaan todella mahtava! Väistöt, avot ja loivat kiemuraurat laukassa ilman laukanvaihtoja eivät ole Nasulle mikään ongelma - se taitaa ne vaikka silmät kiinni. Laukka on herran vahvin askellaji ja siinä se työskenteleekin mieluiten. Laukka onkin todella laadukas ja hieno, erityisen mahtava istua! Tasapaino kaikissa askellajeissa on hyvä, joka helpottaa huomattavasti ratsastusta.

Sunnuntaina uskalsin ratsastaa Nasua eteen jokaisessa askellajissa ja tunnista jäi hyvä fiilis! Samanlaista fiilistä lähden sitten jatkossakin hakemaan, kun Massella tulen kuitenkin jonkin verran jatkossa menemään, vaikkakin Ferrari on vieläkin se pääratsu. Nasulla en kuitenkaan ala nyt kisaamaan tms., vaan vaihteluna ja rakkaana harrastuskaverina se pysyy (ainakin ponivuosien loppuun). Aika lyhythän olen Nasulle, mutta ehkä ne jalat sitten venyvät :)

Tunnilla 23.10 työstettiin koko tunnin ajan asetusta, taivutusta, vasta-asetusta ja sisätakajalan työskentelyä + eteenpäinpyrkimystä. Ympyrätyöskentelyllä mentiin siis koko tunti, lähestulkoon loppuravitkin. 
Käynnissä, ravissa ja laukassa toimi sama tehtävä. Kierros ympyrällä myötä-asetuksessa ratsastaen pohkeenväistömäisesti sisätakajalkaa ulkoetujalkaa kohti. Tällä kerralla yritin olla häiritsemättä Massea liikaa kyseisessä tehtävässä - viimeksi se nimittäin ärsyyntyi siihen, kun aloin häiritsemään sen suorittamista. Nyt sainkin kehuja rauhallisesta istumisesta siellä selässä. 
Vasta-asetuksessa kierros ympyrällä meni aika vaihtelevasti. Osan ympyröistä sain Nasun pysymään määrätyllä ympyräuralla, kun taas osa ympyröistä oli kananmunan muotoisia ja viiden metrin voltin kokoisia. Eteenpäinpyrkimys toimi oikeastaan jokaisessa askellajissa, joten minun oli myös helppo istua kaikissa askellajeissa.

Laukassa työskenneltiin melkein koko tunnin ajan, mikä sopi minulle. Kun sain Nasun astumaan paremmin alleen ja työskentelemään reippaassa temmossa, istuminen oli helppoa minullekin. Laukka nostettiin käynnistä ja sain pari mukavan terävää nostoa aikaiseksi. 
Tunnista jäi erittäin hyvä maku suuhun, ja kuten jo aikaisemmin mainitsin, tätä fiilistä on hyvä lähteä hakemaan ja tästä on myös hyvä jatkaa!

Ferrari ja Nasu ovat tällä hetkellä tuntien pääasialliset ratsut, ja koska ne ovat niin erilaiset, uskon molempien kehittävän minua eteenpäin. Molemmat antavat minulle uusia työkaluja ratsastaa uudenlaisia hevosia. 
Nasusta on vielä hankala antaa tarkempaa analyysia sen ollessa minulle vielä uusi ratsu. Teen sille kuitenkin oman sivun, kunhan ensin vähän tutustumme ja saan tuntumaa sen luonteeseen vähän paremmin. Tässä taisi käydä niin, että saan blogille kolmannen päätähden!

14 kommenttia:

 1. Apua, olen hukannut sun blogin taas kokonaan hetkeksi.. Oot kehittynyt taas ihan hurjan paljon tässä ajassa! Jatka samalla tavalla♥ Yritän pysyä taas aktiivisena täälläkin :)

  www.emmasofiass.blogspot.com

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos hirvittävän paljon! :3
   Mahtavaa kuulla :)

   Poista
 2. Ompa Masse kaunis! Hienoa että olet päässyt noin nopeasti eteenpäin uuden hevosen kanssa. Itselläni menee vähintään se kuukausi että uskallan ratsastaa ja toinen perään että voidaan puhua pohkeen edessä olemisesta. Ja todella kiva tämä uusi ulkoasu :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Masse kiittää ja kumartaa, samoin kuin minäkin:)
   Jokaisella on tyylinsä ratsastaa ja kaikki tottuvat uusiin hevosiin eri tavalla, joten sinun tavassasi/tyylissäsi ei ole mitään väärää!
   Kiva kuulla, että pidät (:

   Poista
 3. Oi että, upea heppanen! Hienosti menette, ja miten lyhyessä ajassa yhteinen sävel onkaan löytynyt, vautsivau! :)

  VastaaPoista
 4. Ihan sairaan mahtavaa, että pääset etenemään. Tsemppiä treeneihin!

  VastaaPoista
 5. Oi vitsi, menette niin hienosti ♥

  VastaaPoista
 6. Elli Vikura16.42

  Sairaan ihana blogi, vau! Jään seurailemaan ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla, tervetuloa seurailemaan :)

   Poista
 7. Ihania kuvia! :) Menette todella hienosti!


  www.tiiaemilia.blogspot.com

  VastaaPoista

Kommentoithan edes jotain, se merkitsee paljon! :)