Pörri


 • Nimi: Pörri
 • Rotu: Harmaa norjanhirvikoira
 • Sp: Narttu
 • synt: 30.3.2015
 • Oma: 18.5.2015 - ?

Eihän näin pitänyt käydä. Ei perheeseemme pitänyt tulla koiraa, kun osa perheestämme on allergisiakin. Minun ja Pörrin yhteinen taipale alkoi vasta vähän aikaa sitten, mutta tuntuu, kuin se olisi aina kuulunut tänne. 
Aloitetaan kuitenkin alusta, mitä kävi, milloin ja miksi:

Kaikki alkoi alunperin uutenavuotena 2015, vuosi vaihtui ja perinteen mukaisesti tinasimme uudenvuoden tinat hevosenkengistä. Tämän jälkeen menimme olohuoneeseen, laitoimme valot pois päältä ja yhden lampun avulla katselimme seinään ilmestyvää varjokuvaa ja yritimme tulkita, mitä tina merkitsee. Kaikki oli sujunut, kuten normaalisti, eikä kukaan osannut aavistaa, että yhdestä vaivaisesta tinasta muuttuisi koko elämämme. Totaalisesti ja radikaalisti. Mahdollisesti yli viideksitoista vuoseksi. Tinasta ilmestyi, yhteisen päätöksen seurauksena koiranpentu, ja vitsinä tuli, että tänä vuonna hankitaan sitten koira.

Pian haaveesta alettiinkin tehdä totta katselemalla puolivitsillä pentueita, selailemalla sukutauluja sekä haaveilemalla siitä omasta koirasta, joka oli puuttunut perheestämme yli yhdeksän vuoden ajan. Hiljalleen kaikki lämpenivät, ja lopulta heräsin aamulla siihen, että vanhempani keskustelivat keittiössä, ja olivat päättäneet maailman parhaan asian - ottaisimme sittenkin koiran! Ilohan tästä irtosi, ja alkoi varsinainen homma. Aloimme valikoida hyväsukuisia vanhempia, joilla ei olisi mitään sairauksia tms., eikä aina onnistanut pentujen suhteen. Vihdoin ja viimein, kun rotu oli valittu, samoin pentue, alkoi armoton odotus. Pentu haettiin kaukaa, melkein Pohjois-Suomesta, joten pelkästään isäni lähti hakemaan tulevaa koiraamme.

Pörri kasvoi synnyinkodissaan seitsenviikkoiseksi rääpäleeksi, ja sen jälkeen alkoi sen matka kohti tuntematonta, kohti uutta elämää ilman sisarten ja äidin turvaa. Matka oli pitkä, ja kuuleman mukaan taukoja pidettiin ja koira meinattiin hukata ojaan...Matkustushäkki oli lainattu tuttaviltamme, ja sen päälle oli heitetty matto, ettei Aurinko häikäisisi pennun silmiä. Pörri matkustikin autossa erittäin rauhallisesti ja siivosti, ja kotiin päästyään se oli rauhallinen. Ainakin hetken. Pian sen pentumainen käytös ja oma, vahva luonne alkoi tulla esille, ja nopeasti jokainen, niin vieras kuin tuttukin sai todeta, että pentu ei anna periksi, varsinkaan alistu. Tämä vaihe meni kuitenkin kohtuullisen nopeasti ohi, ensimmäisten juoksujen jälkeen syksyllä 2015 Pörri rauhottui ilmeisesti lopullisesti, ja nykyään se on paras mahdollinen koira.

Tarinamme ei kuitenkaan ollut tässä, vaan se on täynnä luottamusta, rakkautta, onnea & ongelmia, sekä ennen kaikkea periksiantamattomuutta, sekä virheiden korjaamista ja niiden hiljaista hyväksymistä. Toivon, että saan pitää Pörrin itselläni niin pitkään kuin on mahdollista, mutta sitten, kun on sen aika päästä taivaan koiratarhaan, päästän irti - mutta muistoissani se tulee säilymään ikuisesti kaikkein parhaimpana koirana.

Vuonna 2017 mukaan asteli uusi tassuttelija, toinen harmaa, jolle nimeksi annettiin Alma. Kevät ja alkukesä olivatkin "kovaa aikaa" Pörrille - koko ajan oli joku roikkumassa kintuissa tai hännässä. Alma kuitenkin rauhoittui hiljalleen, ja nyt tytöillä on takapihalla oikein hauskaa. Ne juoksevat ympäri pihaa, kaivavat kraatereita ja viilentyvät hiekkalaatikossa.
Pörristä on tullut entistäkin iloisempi koira, koska sillä on seuraa ja sitä kautta enemmän tekemistä. Toivottavasti tytöillä on edessään monta iloista, yhteistä vuotta ja monia muistoja, jotka toivottavasti päivittelen tännekin.
LUONNE
Elämänsä alkuvaiheilta asti Pörri on osoittanut suurta omanarvontuntoa, periksiantamattomuutta ja omaa tahtoa - näin aikuistuessaan mukaan on tullut suuri määrä lempeyttä ja luottamustakin, mutta ei sitä ole ilmaiseksi saanut. Aluksi saatettiin käydä tappeluita siitä, roikutaanko hihnassa, syödäänkö ihmisiä ja kuka on pomo, mutta kaikesta selvittiin ja nykyään ollaan sen kannalta aikalailla selvillä vesillä. Pentuhan tuo vieläkin on ja saa kaikenlaisia hepuleita ja raivonpuuskia satunnaisesti, mutta ne ovat niin pieniä hepuleita, että sallittakoon sitten. 

Vaikka Pörrin kuuluisi olla metsästyskoira, joka se toki onkin, se inhoaa sadetta ja vettä yli kaiken. Lumi on kivaa ja hauskaa, mutta vesisade on kamalinta mitä koira tietää. Lenkeille sitä on hankala viedä sateella, kun sitä pitää raahata perässään, mutta uskon hirvimetsällä asian muuttuvan johonkin suuntaan - toivottavasti siihen parempaan. 

Ruoan kanssa Pörri on välillä ahne, välillä nirso, satunnaisesti jotain siltä väliltä. Se saattaa jättää aterioita väliin, eikä punainen liha ole sen lempparia. Porsaan kylkiluut, kanan liha ja sydämet maistuvat hyvin, riippuen toki päivästä ja koiran mielialasta. Se saattaa myös erikoistua tiettyhin aikoihin tiettyihin ruokalajeihin, jolloin vain se paras kelpaa. 

Pörri on kuitenkin yksi maailman lempeimmistä ja kilteimmistä koirista, eikä koskaan tahdo pahaa. Innostuessaan saattaa vähän kiskoa hihnassa (muuten kulkee hihnassa esimerkillisesti!), haukkua ja ulista, hyppiä ihmisiä päin tai saada juoksuhepulin ja kuluttaa pihanurmikkoa parhaansa mukaan parhaalla näkemällänsä tavalla. Kaikki, mikä lentää, kiinnostaa - ampiaiset, kimalaiset, kärpäset, linnut, linnunpoikaset - oikeastaan kaikki. 

Pelkolistalle kuuluu ainoastaan kuumailmapalloja sekä ilotulitusraketteja, mutta muuten koira kyllä tutustuu kaikkeen mahdolliseen erittäin rohkeasti. Uudet ruoat saattavat olla vähän outoja, uudet ihmiset ovat IHANIA, ja muut koirat sitten aina niitä PARHAITA KAVEREITA... 
Muiden koirien kanssa Pörri ei ole se dominoiva narttu, omalla pihalla on sitten vähän erilainen. Kavereiden pihalle mentäessä se osoittaa olevansa vaaraton ja haluavansa vain leikkiä, sama juttu lenkillä. Pörri siis laskee maihin nähdessään muita koiria, eikä sitä saa liikkumaan siitä yhtään mihinkään yhtään millään.
NÄYTTELYT
Pörriä käytetään myös näyttelyissä säännöllisen epäsäännöllisesti ilman sen kummepia tavotteita, harrastuksen vuoksi. Tällä hetkellä ollaan käyty vain muutamissa näyttelyissä, mutta jatkoa on tulossa. 
Näyttelyissä Pörri on aluksi vähän häslä, eikä oikein malta, mutta rauhoittuu nopeasti omaksi itsekseen. Näyttelypaikalla koira on todella helppo, eikä vaadi paljoa. Näyttelykehässä kulkemista emme harjoittele oikeastaan ollenkaan, emme näe sille minkäänlaista tarvetta - nyt ei olla näyttämässä pomerianeja tai muita ''hienostokoiria''. Pörri esiintyy näyttelyissä useimmiten edukseen, eikä kisko muiden koirien perään. Välillä ongelmana on ollut peitsaus, mutta vauhdin ollessa sopiva ei peitsaamista esiinny ja kehät sujuvat hienosti.

Tuloksia & näyttelyt:

Menneet 23.7.16 -->:
    23.7.2016, Helsingin kesänäyttely: ERI, SA, SERT, VSP
    8.7.2017, Mikkelin kaikkien rotujen näyttely: ERI, SA, VARASERT
    28.7.2017, Eukanuba International Summer Show: ERI, VARASERT

Tulevat 23.7.16-->:
     


METSÄSTYS
Rodultaan ja käyttötarkoitukseltaanhan Pörri on metsästyskoira, eikä sovi pelkäksi sisäkoiraksi. Koiran ollessa vielä niin nuori, ei metsästyskoulutuksellakaan ole mikään kiire, ja kaikki tehdään rauhassa ja niin, ettei metsästyshommasta tule Pörrille pakkopullaa.
Syksyllä 2015 Pörri kävi pari kertaa metsällä mukana ja irtosi hyvin & lähti omille teilleen, kuten kuuluukin. Jälkiäkin seurasi jo hyvän matkaa hirvien perässä, ja muutenkin merkit ovat olleet oikein mukavia näin metsästystä ajatellen,
Syksyllä 2016 on tarkoitus viedä Pörriä enemmän tutustumaan metsästyskulttuuriin jne., mutta koska en ole näihin koirahommiin niin paljoa tutustunut, niin vähän hankala sanoa :'D Blogiin tulee kuitenkin tekstien puolelle jonkun verran juttua sitten näistä reissusista - sitä odotellessa!
Syksyllä 2017 Pörri pääsee metsästysreissuille edelliseen tapaan, käy ennen metsästyskautta muuten vaan juoksemassa metsässä Alman kanssa ja pääsee pennun kanssa metsästysretkille hiukkasen myöhemmin. Samaan aikaan niitä ei olla metsään päästetty, mutta katsotaan, jos sekin päivä tulisi sitten joskus.

___________________________________________________________________________

Toivottavasti teille tämän sivun lukemisen jälkeen selvisi paremmin Pörrin luonnetta, käyttötarkoitusta yms. Luultavasti tämän sivun lukemisen jälkeen sinun on paljon helpompi seurata blogia ainakin Pörrin kannalta!

Päivitetty 29.9.2017


3 kommenttia:

 1. Anonyymi8.08

  Pörri on söpö :3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pöö kiittää :3

   Poista
  2. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

   Poista

Kommentoithan edes jotain, se merkitsee paljon! :)