27.4.2017

#341 Järvenpään kisat 23.4

Jotenkin näytän tässä kuvassa kasvoistani todella oudolta... Suuri kiitos kuvista, Isä!

Nyt pääsenkin pitkästä aikaa julkaisemaan teille kunnon kisapostausta kunnon kisakuvien kera! 23.4 vietin aivan ihanan päivän tallilla mahtavien ihmisten seurassa samalla ratsastellen, harjoja letitellen ja kevyesti jutellen. Jo näin alkuun on hehkutettava Rusthollin yhteishenkeä ja mahtavaa porukkaa - kaikki tsemppaavat toisiaan ja nostavat fiilistä ylöspäin, vaikkei rata olisikaan mennyt ihan nappiin. Tukijoukot ja verkka-apu ovat ihan korvaamattomia kisatilanteissa, eikä hevosissakaan mitään vikaa ole. Kaikki hoitavat hommansa, valvovat vuorollaan traileria ja hevosautoa, mutta myös omalla vuorollaan katsovat kisoja. Ihan normaalissa talliympäristössäkin, siellä kotona, saa apua aina, kun sitä tarvitsee, ja sama asia juttuseuran kanssa. Kiitos! 

Koska kisat Järvenpäässä alkoivat vasta kahden aikaan, ja oma starttini oli puoli kolmen - kolmen maissa, menin tallille vasta yhdentoista aikaan. Sain nukkua puoli yhdeksään, vaikka herätyskello soi kahdeksalta. Fiilis aamulla oli kuitenkin vähän huono, koska flunssa oli iskemässä - ja vauhdilla. Kun heräsin, olo oli suoraan sanottuna kamala, eikä se ainakaan parantunut päivän aikana. Nyt sitten parantelen itseäni kotona...
Jotenkin näytän hirveän pitkältä tuolla selässä. Jalustimet olisivat muuten voineet olla reiän pidemmät, niin jalka olisi laskeutunut paremmin alas.

Heti tallille päästyäni hain Venton harjalaatikon, ison kasan kuminauhoja, sekä ponin varusteet. Aloin sitten letittelemään erittäin huonolla menestyksellä, eikä leteistä tullut mitenkään kauniita. En voi kehua. Niillä kuitenkin mentiin, ja matkan päällä olimme hyvissä ajoin, melkein jopa etuajassa. Järvenpään ratsastuskoululle ajoi sellaiset parikymmentä minuuttia, joten perillä oltiin nopeasti. Paikan päällä kävimme maksamassa tarvittavat maksut, jonka jälkeen otimme Venton ja samassa luokassa starttaavan Mikado-herran ulos autosta. 
Vento on jotenkin niin suloisen näköinen tässä kuvassa, vaikka ratsastaja säätääkin jotain omiaan <3

Siinä sorapihalla sitten harjailin vähän Ventoa ja laitoin ponille satulan sillä aikaa, kun Venton toinen ratsastaja piti papparaisesta kiinni, ettei se lähde hipsimään omille teilleen. Kun Vento oli valmis, lähdimme pienempään maneesiin, joka sekin oli oikein kivasti valaistu ja hyväpohjainen. Itse seurasin verryttelyä vieressä, koska lähdin vasta noin neljäkymmentä minuuttia Venton ensimmäisen startin jälkeen. 

Tästä muotoutuikin oma lempikuvani näistä kisoista, vaikka säädän tuolla selässä taas turhia. Venton ilme on niin tyytyväinen ja levollinen! Oma ilmeeni on luokkaa x, ja miten niin en ratsasta eleettömästi?

Kun pappaponi oli ensimmäisen ratansa mennyt, kipusin itse selkään ja aloitin verryttelyn viidentoista minuutin kävelyiden jälkeen. Ventosta huomasi, että se alkoi väsyä, joten en tehnyt sen kanssa mitenkään rankkaa verryttelyä, vaan pitäydyin enemmänkin reaktiivisuudessa ja siinä, että saan sen pidettyä tyytyväisenä. Kävelin pitkään, mutta samalla kuitenkin herkistelin sitä pohkeelle ja varmistin, että se kuuntelee minua. 

 Tapu tapu... Kyllähän vanhaa herraa täytyy kiittää, jotta se pysyy tyytyväisenä!
Istuin alas harjoitusraviin vasta radalla, koska tarkoituksena oli saada papparainen liikkumaan mahdollisimman isosti. Tästä näkee hyvin sen, että selkäni on kivan suora, mutta käsiä pitäisi saada hitusen ylemmäksi ja kyynärkulmaa isommaksi - sitten on jo aika kivan näköistä.

Verryttelyn tarkoituksena ei ollut enää verrytellä ponia, vaan pitää sen lihakset lämpöisinä ja vanha mieli virkeänä. Aina, kun sain pohkeesta oikean reaktion, taputin sitä kaulalle. Niin se alkoi kuunnella sitä, mitä sanon, koska se odotti kehuja. Sain sen yllättävän kivaksi pohkeelle, mutten kuitenkaan täydelliseksi. Oli se kuitenkin paljon parempi kuin meidän ensimmäisissä yhteisissä kisoissamme, tai useilla muilla sen jälkeisillä tunneilla. Muutenkin se tuntui mukavalta ratsastaa, eikä se kyttäillyt mitään turhia. 
Sanottakoon nyt, että kuva on tosiaan vain sekunnin murto-osa, pieni pala totuutta. Tässä olen lähdössä kevennykseen, eli en istu harjoitusravissa, jonka takia istunta on vähän huonon näköinen.

Laukkaa otin vain mielenvirkistykseksi ja jo hitaaksi taantuneen ponin herättämiseksi. Otin kahdet nostot kumpaankin suuntaan ja laukkasin vain yhden ympyrän kerrallaan. Tämä verryttely suoritettiin pienen maneesin puolella parissakymmenessä minuutissa, ja siitä kävelin viitisentoista minuuttia, eli itse "treeni" oli todella lyhyt. 

Loput verryttelystä suoritettiin ison maneesin pienemmällä verryttelyalueella, jossa sielläkin kävelin todella paljon ja herkistelin pohkeelle. Otin parit pätkät kevyessä ravissa ja yhdet laukannostot kumpaankin suuntaan, jonka jälkeen olikin aikani siirtyä itse areenalle pelottavien seinällä olevien värikkäiden puomien ja jännittävän yleisön tykö. 

Todella "aktiivista" takajalkatyöskentelyä, hyvä minä!

Ennen omaa starttiani näytin Ventolle tuomaripäädyn, katsomon ja puomit, sekä pyörin melkein päättömästi ympäri maneesia. Otin pienet pätkät vähän reippaampaa ravia ja hitaampaa ravia sekä parit linjat, mutta pian pilli vihelsi ja aloitin ratsastamisen. 

Alkutervehdyksen ratsastin erittäin kehuttavasti numerolle 5.0, jonka syyksi oli sitten ilmoitettu, etten ole linjalla ja poni kävelee pysähdykseen (oikeasti se otti yhden käyntiaskeleen, mutta kai se sitten lasketaan pysähdykseen kävelemiseen?). Positiivista oli sitten suora pysähdys. Keskiympyrästä vasemmalle ratsastin mielestäni ansaitusti numeron 6.0, ja vaikka tie olisikin ollut seiskan arvoinen, tahti kiihtyi sen verran, etten sitä saanut. Uraa pitkin seuraamisesta sain kuitenkin sen seiskan, eikä syytä lue paperissa.

Taidan olla ratsastamassa alkutervehdykseen (ja nyt se jalka ALAS!).

Askeleenpidennys lävistäjällä ei mennyt ihan nappiin, sillä Vento jännittyi, eikä venyttänyt tarpeeksi. Siitä sain numeron 5.5, vaikka olisin parempaa toivonut. Ensimmäisestä laukannostosta sain numeron kuusi, ja paperissa lukee, että Vento jännittyy, vaikka nosto täsmällinen olikin. Tästä numerosta olen itse asiassa ihan ylpeä, sillä juuri laukannostoissa on ollut ongelmia ratsastustunneilla! Keskiympyrästä laukassa sain jopa 6.5, vaikka ympyrän ensimmäinen osa olikin suuri. Harjoitusraviin siirtymisestä sain kutosen. 

Keskikäyntiin siirtymisestä, kuten myös keskikäyntilävistäjästä sain 6.5. Numero tippui 5.5:teen, jonka syy oli ihan ymmärrettävä - tahdin kiihtyminen ennen laukannostoa. Vasemmasta harjoituslaukasta ja sen jälkeen laukkaympyrästä sain kuutoset ja harjoitusraviin siirtymisestä 6.5. Radan lopetin numerolla 5.5, jonka syyksi oli laitettu vino pysähdys ja se, etten edes ollut koko keskihalkaisijalla. 

Kaikista alakerran arvosteluista sain kuutoset, mutta loppukommenteista en saa hirveästi selvää. Niissä lukee jotain reaktiivisuuden lisäämisestä ja ohjan ja pohkeen väliin ratsastamisesta, sekä jotain muuta vähän tunnistamatonta. Kaikesta tästä prosentteja kertyi 60.48 ja samalla jaettu neljäs sija/12. Samalla olin myös ensimmäinen, joka ei sijoittunut. 

Kisoista jäin todella hyvä fiilis ja mieli, vaikka muuten olo olikin aika kehnonpuoleinen. Järvenpään kisoista lähdin uutta, hienoa kokemusta rikkaampana ja kivat kuvat kamerassa. 

Näitä kuvia katsoessani voin jopa sanoa yllättyneeni. Olen saanut istuntaani yllättävän hyvin korjattua, kiitos opettajien, ja se näkyy myös ratavideolla, jota en vieläkään ole oppinut julkaisemaan. Apujen käytössäni on toki vielä paljon parantamista, kuten istunnassanikin, mutta pahimmat etukenot olen saanut kitkettyä pois, ja kantapää pysyy nykyään yhä useammin alhaalla. Oma istuntani tarvitsisi kuitenkin paljon enemmän keskivartalon tukea ja vakautta, jotta pystyisin istumaan vielä ryhdikkäämmin, ja kädet pitäisi saada kylkiin. Olen myös oppinut pitämään käsien korkeuden sopivampana, vaikka ne liikkuvatkin vielä vähän turhan paljon. Hyvää on tapahtunut niin istunnassa kuin perusratsastuksessakin, mutta paljon on tehtävää, ennen kuin istuntaa voidaan kutsua edes hyväksi. Ainakin se apujen käyttö pitäisi saada vähän hiljaisemmaksi:D

8 kommenttia:

 1. Haha, ratsastin itse saman ohjelman samana päivänä, mutta eri kisoissa! Hienosti meni teillä, ainakin kommenttien perusteella! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haha, tosi hauska sattuma:D Ihan kivastihan nuo kisat meni :)

   Poista
 2. Tosi hyvät prosentit, onnittelut suorituksesta! :) Minä yritän tuossa ensi kuussa ehkä rikkoa tuota 60% rajaa, mutta saa nyt nähdä, kun on kenttäkilpailuohjelma ja hemmetin hankala sellainen, että lähdetäänkö edes starttiin :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Kyllä te nyt lähdette sinne kisoihin - vaikka tavoite ei täyttyisikään, olette sitten edes kokemusta rikkaampa! Mulla rikkoutui vain juuri ja juuri tuo 60% raja :D

   Poista
 3. Vitsi sun istunta on niin paljon kehittynyt, vau! Vento menee tosi nätisti sun apujen alla, ihana ♥ Kiva kun tässä on näitä kisakuviain, ja tietenkin jos saisit sen videon ois ihan super plussaa... :)

  Mutta tosi hyvän kuuloista menoa, minun mielestäni kyllä hyvät prosentit :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos tosi paljon! Katselen sitten jossain vaiheessa, että onnistuisinko tappelemaan sen videon näkyville :)

   Poista
 4. Kivalta näyttää! Onnea hyvin menneestä radasta. :)

  VastaaPoista

Kommentoithan edes jotain, se merkitsee paljon! :)