6.11.2016

Kuulumisia monelta taholta

Suuri kiitos edelliseen postaukseen tulleista kommenteista! :)

Luovan otsikon kanssa taas menossa... 
Koska joulukalenteri on (erittäin hitaasti) valmistumassa, en ehdi tässä marraskuun aikana hirvittävän paljoa päivitellä Pörrin, saatika sitten hevosten kuulumisia. Yritän saada luukut valmiiksi niin, että ainakin jokatoiselle päivälle on kunnon postaus ja jokatoiselle ei sitten mitään tai jotain todella pientä. Koulu on kuitenkin edelleen se pääjuttu, niin aikaa blogille jää todella vähän.
Pieni koeputkikin on saapumassa, joka viikko 1-2 koetta seuraavien parin viikon ajan, alkaen viikosta 45. Sekin sitten stoppailee joulukalenterin valmistumista, mutta yritän tosiaan saada edes sen 12 luukkua aikaiseksi... 
Erilaisempaa materiaalia siis tulossa ihan runsain mitoin, jos saan järjestettyä kaiken sopivasti! 

-          -          -          -          -

Tähän postaukseen ängen siis Pörrin kuulumisia ja ratsastustuntijuttuja ja vähän ilmoitusasiaa, eli aikamoinen sekametelisoppa tästä(kin) postauksesta tulossa. Aloitetaan vaikka siitä ratsastustunnista. Jos ei ratsastuskuulumiset kiinnosta, voit kyllä skipata sitten Pörrin kuulumisiin tuonne alas :)
Sunnuntaina 30.10 pääsin taas Ferrarin selkään. Iloisella mielellä lähdin kohti karsinaa ja ennen hoitamisen aloittamista rapsuttelin ja paijasin ponia, sekä riisuin sen loimen. F oli iloisen oloinen ja tuli minua jopa vastaan karsinan ovelle!

Tiistaina tunti oli ollut maneesissa ja kenttä tuntui järkyttävän suurelta sen jälkeen. Sai vähän aluksi katsella, että minne tämä oikein loppuu :D Alkukäynneissä yritin herätellä vähän jo unessa olevaa Ferraria, mutta en ihan tavoitteessani aluksi onnistunut.
Ainakin poni kulki kivan rentona alkukäynneissä, mikä sai hymyn huulille pienestä tahmeudesta ja hitaudesta huolimatta. Ehdin jo hengähtää, mutta kuullessani sanan pohkeenväistö, niskakarvat nousivat pystyyn.
Joskus pohkeenväistöt olivat todella mahtavia ja vain parhaaat ratsastajat osasivat niitä. Aina olin lähdössä innolla pohkeeväistöjä koettamaan - ja ovathan ne kivoja vieläkin, mutta eivät enää semmoisia "Voi vautsi jesjesjes pohkeenväistöjä!" - tyylisiä. 
Voin sanoa rehellisesti yllättyneeni siitä, miten helposti väistöt sujuivat! Yritin itse muistaa nojata hiukan liikkeen suuntaan (tässä vaiheessa vielä vähän yliliioitellusti, kun väistöt alkavat sujumaan paremmin, voi sitä liikkeen suuntaan nojaamista väistöissä alkaa pikkuhiljaa vähentää) ja pitää kantapäät alhaalla (koko tunnin sain kuulla "kantapäät alas"- lausetta. Tunnin lopuksi sain sitten palautetta, että kantapään asento parani hurjasti jo yhden tunnin aikana!). Jalustimet olivat yllättävän lyhyet ihan tarkoituksella, jotta oppisin pitämään kantapäät alhaalla. Kun kantapäät alkavat pysymään siellä alhaalla lyhyemmillä jalustimilla, saan luvan pidentää. 
Jos tuntuu, että tuon pituisilla jalustimilla, jotka minulla olivat, polvi nousee satulan yli, se tarkoittaa yksinkertaisesti sitä, etteivät kantapäät ole alhaalla. Itse ajattelin, että itse vain nostaa sitä polvea ylöspäin ja että polven yli meneminen satulasta johtuu liian lyhyistä jalustimista. En osannut ajatella ollenkaan, että tämä juontuisi kantapään asennosta.
Tunnin aikana sain tosiaankin korjattua kantapään asentoa jonkin verran, eikä kantapää siltikään ollut alhaalla, vaan maan suuntaisesti (eli suorassa). Opin myös, että apuja ei anneta taaksepäin, kuten itse usein sorrun tekemään, vaan jalka painetaan kiinni hevosen kylkeen ja hevosen kuuluisi silloin kuunnella pohjetta. Jos ei kuuntele, sitten herkistetään ja yritetään uudestaan. 
Olen tiennyt tuon asian jollain tasolla, mutta en ole sisäistänyt sitä. Mutta aikaa on, osaavia opettajia on, osaavia hevosia on - kaikki hyvin, opettelua vaan! :) Ehkäpä tästä ongelmasta päästään sitten jossain vaiheessa eroon! 
Käyntiväistöt sujuivat yllättävän helposti myös vasemmalta oikealle. Ferrari on mennyt ihan järjettömän paljon eteenpäin väistöjen ja laukan kanssa, enää ei ole niiden kanssa varsinaista ongelmaa. Omaa istuntaa ja apujenkäyttöä pitää väistöissä vielä hioa, samoin kuin takaosan mukana tulemista, mutta huomattavaa edistystä tässä(kin) asiassa! Oli mahtavaa pystyä tekemään väistöjä ilman sen kummempaa "venkurointia". 

Ravissa tehtävä jatkui samanlaisilla siksak-väistöillä, joita oltiin tehty käynnissäkin. Tehtävään lisättiin myös pääty-ympyrät huolellisella ratsastuksella, asetuksilla ja taivutuksilla. Alkuun ravi oli vähän parempaa, mutta aika pian se hiipui ja hiipui, melkein kuolikin.
Raviväistöistä on kyllä positiivista sanottavaa, sillä ne sujuivat hurjasti paremmin, kuin aikaisemmilla kerroilla! On se poni vaan mahtava ;3
Ympyrät sujuivat kohtuullisesti, mutta tahti oli ihan pystyynkuollut. Siis oikeasti kuollut.

Pohkeeseen F reagoi itselleni vähän yllättävällä tavalla: se ei suinkaan pidentänyt askelta, vaan nosti laukan. En kyllä ainakaan huomatakseni laukka-apuja antanut, eikä opettajakaan sellaista huomannut, joten ehkäpä ponilla oli sellainen tammapäivä. Selkeästikään se ei ollut ihan työmoodissa, mutta ei aina voi olla iloisimmallakaan olennolla hyvä päivä!

Laukassa sain ihan oman ympyrän, jolla sitten laukkasin. Tarkoituksena oli siis nostaa laukka käynnistä C-päädyssä, laukata yksi ympyrä niin lyhyttä laukkaa kun saa ratsastettua ja toinen ympyrä reipasta, pidennettyä laukkaa. Lyhyesti ilmaistuna siis siirtymisiä laukan sisällä.
Pidennys ei oikein ollut F:n lajia tällä tunnilla, eikä oikein lyhennyskään. Ei se oma ratsastuskaan välttämättä kovin kummoista ollut, kun keskityin pitämään kantapäät siellä alhaalla. Pidennykseen se reagoi lähinnä protestoimalla ja pidättäviin apuihin siirtymällä raviin.
Pidättävät avut ja niiden reaktio olivat kyllä ihan suhteessa toisiinsa, sillä oma jalkani ei pysynyt kiinni näissä, joten luonnollinen reaktio oli siirtyä raviin. Ei siis mitään uutta maan päällä ainakaan oman ratsastuksen osalla :D (Vitsi)

Lopulta kävi niin kuin kävi, eli kävin vähän maistamassa kentän hiekkaa. En nyt siitä ala sen enempää sepittelemään, kun mitään erikoista ei tapahtunut, mutta lyhyesti sanottuna poni protestoi, en ollut valmiina kulmassa ja poni lähti vähän eri suuntaan kuin minä.
Tulin tällä kertaa takapuoli edellä (miten onnistuin?), mutta kierähdin vasemmalle kyljelle. Ei sattunut, takaisin selkään, pari laukkaympyrää ja loppuravit & loppukäynnit.

Vaikka tunti ei ehkä mennytkään ihan nappiin, jäi siitä silti ihan hyvä mieli, sillä niitä pieniä onnistumisiakin kyllä tuli! Kantapää alkoi pysyä alhaalla ja sain parit onnistuneet pätkät. Pitää osata nauttia niistä pienistä onnistumisista sen sijaan, että vain jäisi miettimään niitä huonosti menneitä pätkiä (vaikka niitäkin pitää välillä miettiä...)!
Sitten niihin Pörrin kuulumisiin, joita onkin tällä kertaa jopa vähän kerrottavaksi asti! Hirvenmetsästyskausihan alkoi tuossa jokin aika sitten. Viime syksynä Pörri oli ollut pari kertaa vähän harjoittelemassa, mutta tänä syksynä se pääsi kunnolla mukaan metsästykseen.
Ennen kauden alkua Pörri oli käynyt pari kertaa harjoittelemassa - ja ensimmäisenä varsinaisena metsästysviikonloppuna, sunnuntaina, Pörrille saatiin ammuttua ensimmäinen hirvi!
Kausi loppui yllättävän nopeasti, kun hirvet saatiin ammuttua, mutta koko kauden ajan Pörri teki hyviä hakuja ja hyviä lenkkejä.
Vieläkin Pörriä käytetään metsälle treenaamassa ja sama, kohtuullisen hyvä linja jatkuu vieläkin.
Muutenkin Pörrillä menee oikein mainiosti! Ensilumista tyttö on ihan hirvittävän innoissaan ja lenkeillä kulkee ihan hämmästyksissään ja pirteänä. Kesän kuumien säiden jälkeen se on kyllä piristynyt hirveästi ja kasvattanut itselleen ihan lihaksiakin hirvenmetsästyskauden tuotoksena.
Huomaa kyllä, ettei Pörri ole vielä ihan aikuinen koira, sen verran hömelö se on vieläkin. Ihan hassu :D

"Kasia" on saatu treenattua hyvin eteenpäin. Sen sijaan, että pysyisin vaan paikallani, kun P tekee kasia, pystyn nykyään kävelemään pieniä matkoja samalla, kun koira liikkuu sitä kasia. Kuivatun maksan ja leivän avulla tämäkin on saatu toimimaan kivasti.
"Peukku" ja "etusormi" ovat myös menneet eteenpäin, seuraaminen ja koirien ohituskin sujuu nykyään oikein kivasti.

Kaikki on siis mallillaan ja elämän on ihanaa - kun se on näin hyvää, kannattaa nauttia siitä!
Pahoittelut hieman töksähtäväkielisestä postauksesta, mutta tähän piti laittaa sen verran asiaa, että...

Miten teillä on mennyt eläimiemme kanssa? Entä ratsastukset?

18 kommenttia:

 1. Kuaniita kuvia, ja hyvä postaus! :)

  www.tiiaemilia.blogspot.com

  VastaaPoista
 2. Anonyymi19.32

  Hyvä postaus ja todella hyvin kirjotat:)

  VastaaPoista
 3. Hyvä että menee hyvin! Ja oma koirani Turo fiilaa ensilunta Pörrin kanssa :D Ihan iloisena ja jännityneenä pieni. Olisipa itsellänikin aikaa opettaa Turolle vähän erikoisempia temppuja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä sitä aikaa löytyy, jos vaan järjestää ;)

   Poista
 4. Ohhoh,kuulosti jännältä toi sun tippuminen! Mullakin oli viime tunnilla vähän protestoiva poni, jos kiinnostaa lukea niin löytyy täältä

  VastaaPoista
 5. Hienoa, että Pörrin metsästyskausi on mennyt hyvin ja vaunu on pysynyt hyvänä :)
  Kiva kuulla Pörrinkin kuulumisia! Jos joskus on mahdollista niin kuvaa mitä temppuja Pörri osaa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla tällaista palautetta! Katson, jos saisin joskus jonkun kuvaamaan meidän temppuja :) Hankalaa vaan sisällä kuvata, kun kameran valot ja laatu ei oikein riitä :/

   Poista
 6. Tykkään sun kirjoitustavasta ja muutenkin tästä blogista. Ferrari ja Pörri on tosi söpöjä kummatkin. Liityin lukijaksi.

  http://enazupreme.blogspot.fi

  VastaaPoista
 7. Anonyymi19.38

  Ei kannata tehdä ollenkaan joulukalenteria jos nyt jo tiedät, ettet pysty kaikkia luukkuja tekemään.. Joulukalenterin idea on nimenomaan se että jokapäivä on luukku!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jos en saa kaikkia luukkuja tehtyä, en välttämättä julkaise/julkaisen jokatoinen päivä. Niinhän se idea onkin, oikeassa olet ;)
   Mutta tämänkin olisi hyvin voinut omalla nimellä ilmoittaa, sen verran asiallisesti kuitenkin esitetty :)

   Poista
  2. Anonyymi15.00

   En anonyymina kirjoita siksi että en kehtaisi omalla nimellä, vaan en ole rekisteröitynyt enkä sitä yhden kommentin takia jaksa alkaa tekemäänkään.. :D Mutta joo edelleen olen sitä mieltä että ei tossa joka toinen pv julkaisussakaan ole mitään järkeä, siinä menee ihan pohja koko joulukalenterilta :)

   Poista
  3. :D Aikalailla olenkin jo saanut valmiiksi, luultavastikin tulee julkaisuun :) Kiitos asiallisista kommenteista!

   Poista
 8. Sairaan kiva postaus taas:)

  VastaaPoista

Kommentoithan edes jotain, se merkitsee paljon! :)