29.2.2016

57. Näin teet bannerin Gimpillä

Hiihtolomalla postausinto oli katossa, ja ideoita tuli päähäni saavista kaatamalla. Niistä piti valita sitten muutama toteuttamiskelpoinen, ja yksi niistä on tämä banneriteko-ohje. Pahoittelen kuvien laatua, ne on kameralla otettuja... Yrittäkää kestää!
Toivottavasti tämä ohje auttaa jotakuta, sillä muokkasin kuvia ihan järkyttävän kauan, vaikka siltä ei luultavasti näytäkään. Nauttikaa kuitenkin pitkästä postauksesta!
Ohjeet tulevat pääosin kuvien alla, klikatkaa tarvittaessa kuvia vielä suuremmiksi:)


1. Ensimmäisenä sinulla pitää olla ladattuna Gimp 2.8, joka on ilmainen, netistä ladattava ohjelma. Bannerin tekoa varten sinun täytyy avata Gimp 2.8.


2. Kun olet avannut Gimpin, näkymän pitäisi näyttää suurinpiirtein tältä.


3. Tässä kuvassa näkyvätkin sitten kaikki työkalut sydämien sisällä, joita käytin tässä postauksessa. Kaikenlaista muutakni voi tietenkin käyttää, ja kannattaakin kokeilla!


4. Kun aloitat bannerin teon, sinulla täytyy olla sitä varten pohja. Paina siis ensin tiedosto, ja sen jälkeen uusi. 


5. Kun olet painanut uusi- näppäintä, tietokoneen ruudulle tulee suoraan näyttö, jossa voit määritellä, minkä kokoisen bannerin teet. Itse teen sen yleensä blogin koon mukaan, mutta tähän tarkoitukseen tein 1000x400px. Tein myös bannerista läpinäkyvän. Voit valita bannerille taustan, tai tehdä siitä läpinäkyvän painamalla nuolen osoittamasta nuolesta. Siihen avautuu sitten erilaisia vaihtoehtoja:)


6. Läpinäkyvän taustan ja 1000x400px kokoisen bannerin pohjan kuuluisi näyttää jotakuinkin tältä.


7. Itse avaan aina ennen bannerin varsinaista aloittamista kuvat. Paina siis tiedosto- avaa.


8. Pääset avaa- nappia painamalla siis näkymään, josta voit valita tietokoneessasi olevista eri kansioista kuvia. Kuvat pitää valita yksi kerrallaan, eli valitse kuva ja paina avaa. Tähän banneriin käytin neljä kuvaa, mutta voit käyttää joko enemmän tai vähemmän oman mieltymyksesi mukaan.


9. Kuvat aukeavat tietokoneesi alalaitaan, josta voit valita ne.


10. Valitse siis ensimmäisenä kuva, jonka haluat rajata, ja ota se isolle näytölle. Sen jälkeen valitse työkaluista polkutyökalu, jolla voit siis rajata kuvat kohtuullisen tarkasti. 11. Kun ole rajannut kuvan polkutyökalun avulla haluamallasi tavalla, napauta polkutyökalunappia kaksi kertaa, jonka jälkeen paina avautuneesta ikkunasta valinta polusta. Niinpä kuvan palloista pitäisi muodostua yhteinäinen viiva.


12. Seuraavana paina hiiren oikeanpuoleista näppäintä, ja vie hiiri kuva- sarakkeen päälle. Siirrä sieltä hiiri skaalaa kuvaa- napin päälle, ja paina sitä.


13. Eteesi pitäisi ilmestyä kuvassa näkyvä laatikko. Voit valita leveydeksi ja korkeudeksi minkä vain haluat, mutta uskon ylläolevan olevan ihan ok 1000x400px kokoiseen banneriin. Kun olet päättänyt leveydet ja korkeudet, paina skaalaa.


14. Sitten paina taas hiiren oikeaa näppäintä, ja tällä kertaa laita hiiri muokkaa- sarakkeen kohdalle. Siirrä siitä hiiri kopioi- nappulan päälle, ja paina kopioi.


15. Tämän jälkeen siirry itse banneri kohdalle, ja siirrä hiiri muokkaa- sarakkeen kohdalle. Sen jälkeen siirrä hiiri liitä määräten- kohtaan, ja siitä ilmestyneestä pienestä laatikosta paina uusi taso. Näin saat liitettyä kuvan banneriin tasona, mikä puolestaan helpottaa huomattavasti banneri jatkuvaa muokkausta.16. Nyt olet saanut lisättyä kuvan banneriin. Voit liikutella sitä miten haluat siirtotyökalun avulla.


17. Jos et ole tyytyväinen kuvan rajauksiin, voit kumittaa kuvassa näkyviä haittakohtia kumin avulla.


18. Seuraavassa vaiheessa avaa suurelle näytölle kuva, jonka haluat pyöreäksi reunoiltaan. Ota sitten valikosta käyttöön ellipsivalintatyökalu.


19. Seuraavana kokoa ympyrä itseäsi miellyttävän kokoiseksi ja näköiseksi. Sen jälkeen paina hiiren oikeaa näppäintä ja sieltä muokkaa-kopioi sekä bannerinäyttöön päästyäsi muokkaa-liitä määräten- uusi taso.


20. Ja kuten kuvasta näkyy, olet saanut kuvan banneriisi, pyöreänä.


21. Omaan silmääni ympyrä oli liian suuri, joten päätin skaalata sitä pienemmäksi. Paina siis taas hiiren oikeaa näppäintä, ja tällä kertaa taso- skaalaa tasoa. Skaalaamisen alkeet olen opettanut jo ylempänä, joten muuta kuva haluamaasi kokoon.


22. Halusin lisätä ympyrän muotoiseen kuvan vielä varjon. Gimpin yläreunassa on suotimet- painike, josta painamalla löytää erilaisia tehosteita, joista käytämme vain yhtä. Kun olet suotimet. kohdassa, liu'uta hiirtä alaspäin, kunnes se on kohdassa valo ja varjo. Siitä ilmestyneestä pienestä laatikosta paina varjo.


23. Varjo- laatikko ilmestyy tietokoneesi alareunaan, ja siitä painamalla näkymän pitäisi olla jotakuinkin tällainen. Voit vaihdella siirtymä X:ää ja Y:tä mielesi mukaan, itse panin kumpaankin luvun 8. Muista ottaa salli koon muuttaminen- kohdasta raksi pois, sillä muuten kuvan koko muuttuu johonkin suuntaan. Kun olet valmis, paina ok. 


24. Seuraavaksi avasin toisen kuvan suurelle näytölle, ja tein ellipsityökalun avulla siitäkin pyöreän. Sen jälkeen kopioin ja liitin sen banneripohjaan. Tämän kuvankin skaalasin kuvan ollessa vielä suurella näytöllä, ja tein muutenkin aikalailla samat hommat kuin edellisen kuvan kanssa. Tälle kuvalle en lisännyt varjoa, mutta senkin saa toki tehdä.
Halusin kääntää tätä kuvaa, eli en halunnut sen olevan suorassa. Niinpä painoin kiertotyökalua ja sen jälkeen kuvaa.25. Kun olin painanut kuvaa, sen ympärille ilmestyi "verkko". Käänsin kuvaa hiukan, jonka jälkeen painoin kuvassa näkyvästä laatikosta kierrä.


26. Seuraavalle kuvalle, jonka liitin, tein kaikki perusjutut, skaalasin, kopioin ja liitin banneripohjaan. Tein sille myös varjon, ja asettelin sopivalle kohdalle.


27. Seuraavana vaiheena oli tekstin lisääminen banneriin. Painoin siis tekstityökalua, ja rajasin bannerista tekstityökalulla alueen, jolle haluan tekstin. Sitten kirjoitin tekstin, ja maalasin tekstin. Maalattuna pystyin vaihtamaan tekstin fonttia ja sen kokoa.

28. Kun halusin vielä vaihtaa tekstin perspektiiviä, painoin perspektiivityökalua, ja sen jälkeen klikkasin tekstiä. Sitten sain väänneltyä ja käännltyä, kunnes oli siihen itse tyytyväinen.


29. Sitten vielä tallennus kuvina, toivottavasti älysitte:)

Tällaista tällä kertaa! Toivottavasti jollekin oli tästä apua, saa kysyä, jos jokin jäi mietityttämään:)

4 kommenttia:

 1. Hyvin kerrottu ja kivasti kuvien avulla selvennetty :)

  VastaaPoista
 2. Anonyymi16.19

  Millä tän Gimpin lataa? Ja hyvin selitit ja kuvat helpotti ymmärtämistä paljon! :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Gimpin saa ladattua ihan netistä tietokoneelle, tietääkseni ei muille laitteille. En muista, mistä itse tämän Gimpin latasin.

   Poista

Kommentoithan edes jotain, se merkitsee paljon! :)