15.2.2016

46. Uusi tuttavuus

...Niin minullekin, kuin teille blogin lukijoillekin! Kyseessä on kuvankaunis Vesseli- ruuna, joka on hoitaessa kultaisempi kuin kultaharkot, mutta ratsastettaessa se ei ole sitten siitä helpoimmasta päästä. Juurikin sen takia olen tähän hepsuun ihastunut, ja toivottavasti pääsen menemään sillä jatkossakin! Vaikka olenkin Vesselillä joskus aikaisemmin mennyt yhden kerran, ei poni ole minulle mikään tuttu.

Alunperin minulle oli laitettu ratsuksi ihana Doris- tamma, mutta viime tunnilla, kun lumet tulivat maneesin katolta, poni oli hiukan säpsy. Pieni pelonpoikanen iski, enkä ottanut minkäänlaista riskiä, vaan pyysin vaihtoa toiseen poniin. En pelkää Dorista tai mitään, tammahan on ihan kultainen, mutta itse en ole sen kanssa aina kovinkaan varma, joten joku toinen kerta sitten:)

Sain sitten valita Lupiinin ja Vesselin väliltä, joten otin härkää sarvista, ja uskaltauduin Vesselin selkään. Tallin helpoimpiin ratsuihin se ei kuulu, eikä anna yhtään mitään ilmaiseksi, mutta kova työ palkitaan, ja oikeanlaisella työllä ponista paljastuu oikea monitaituri!
Vesseli on siis todella osaava poni, kunhan sen saa liikkeelle ja ulos kuorestaan. Minulla tämä ei oikein onnistunut, mutta ihan ymmärrettäväähän se on, sillä en ole mennyt sillä pitkään aikaan. Sen isoihin askeliin oli paljon totuttelemista, mutta lopputunnista poni meni jo paljon paremmin!

Hoitaessa Vesseli oli todella ihanan utelias, ja yritti hoitaa minua samalla tavalla, kuin minä sitä. Todella suloinen luonne siis kyseessä, ja sydänhän siinä hoitaessa suli! Kavioiden nosteleminen ja satulan laitto eivät tietenkään kuuluneet ponin lempipuuhiin, mutta kaikki varusteet saatiin kuitenkin laitettua ennen tunnin alkua ongelmitta.

Tunti alkoi normaalisti alkukäynneillä, mutta itse olin hiukan jännittynyt, sillä poni oli uusi minulle, ja sen isoihin liikkeisiin oli todellakin totuttelemista. Alkukäynneissä tarkastelin ponin kuuntelevuusastetta pysähdysten, peruutusten, liikkeellelähtöjen ja volttien avulla. Pysähdykset ja peruutuksen sujuivat täysin ongelmitta, mutta voltit menivät hiukan huonosti kuski ei osannut ratsastaa... 

Alkukäyntien jälkeen aloimme tehdä pohkeenväistöä niin, että menimme oikeasssa kierroksessa uloimman lamppurivin alle , ja väistätimme takaosaa uralle päin. Aluksi tämä ei sujunut kovinkaan hyvin, mutta raipan ja kunnollisten pohjeapujen ansiosta sain muutaman hyvän pätkän, ja olin tyytyväinen. Lyhyillä sivuilla otin sitten harjoitusravia saadakseni ponia hiukan enemmän kuulolle. Tämä temppu tepsi edes jotenkuten, ja ravien jälkeen sainkin muutaman hyvän pätkän. 

Emme vaihtaneet tässä suunnassa tehtävää, vaan aloimme tehdä samaa tehtävää ravissa. Nyt ne ongelmat alkoivat! Poni yritti juosta vaan alta, sillä pohkeenväistöt eivät ole Vesselille mitään helppoja. Tässäkin kierroksessa sain muutaman todella kivan pätkän, ja edistystä tapahtui selvästi kokemuksen kautta. 

Kokonaisuudessaan väistöt oikeaan kierrokseen menivät paljon paremmin, kuin silloin, kun kiipesin Vesselin selkään ensimmäistä kertaa. Silloin se vain pysähtyi ja peruutteli, kun piti väistättää koko ponia keskihalkaisijalta uralle. Edistystä on siis tapahtunut omassa ratsastuksessani, ja siitä olenkin erittäin tyytyväinen!
Väistöjen jälkeen jatkoimme hetken uraa pitkin hevosia verrytellen ja herätellen ennen, kuin siirryimme hetkeksi suunnan oikeaan kierrokseen käynnissä. 

Oikeaan kierrokseen Vesseli oli koko tunnin aikana paljon parempi, kuin vasempaan kierrokseen! Oikeasssa kierroksessa jatkoimme käyntiväistöillä väistättämällä takaosaa uralle päin. Tässä vaiheessa sanon, että Vesseli ei ollut missään vaiheessa tuntia helppo väistöjen, eikä minkään muunkaan kanssa, joten minulle oli oikea tekniikan riemuvoitto, kun sain Vesselin väistämään pohjetta edes jotenkuten! 

Ravissa väistöjen laatu taas huononi, mutta sain muutaman todella hyvän pätkän, jotka ajoivat minuun voimaa. Onnistumisiakin siis tuli, ja niistä olen ihan järjettömän tyytyväinen!

Väistöjen jälkeen ravasimme taas hetken uralla, jonka jälkeen otimme välikäynnit, ja vaihdoimme suunnan vasempaan kierrokseen, eli siihen "huonompaan suuntaan". Välikäyntien jälkeen kokoonnuimme kahdelle pääty-ympyrälle, ja minä menin A- päätyyn. Tällä kertaa otimmekin laukat pääty- ympyröillä siirtymisten merkeissä.

Vasempaan kierrokseen Vesseli ei meinannut nostaa laukkaa ollenkaan, johtuen luultavasti siitä kammottavasta mummoravista, jota ratsastin;). Jos se laukkasi, se laukkasi vain muutaman askeleen, jonka jälkeen tuli stoppi, ja kiitoravia muutama kierros ympyrällä. Sain kuitenkin vasempaan laukkaan muutaman ok-pätkän, joihin olin tyytyväinen.
Laukoissa en vaatinut Vesseliltä ihan järkyttävän paljoa, sillä en osannut ratsastaa sitä oikein... 

Jotenkin tämä kuva on vain ihana :3
Vaihdoimme sitten ympyröitä (eli minä menin C- päätyyn), ja suuntaa oikeaan kierrokseen. Oikean kierroksen pääty- ympyrällä hain heti mahdollisimman tarmokasta ravia (en siis mummoravia...), josta olisi hyvä sitten valmistella laukka ja nostaa se. 

Tähän suuntaan laukannostot onnistuivat paremmin, ja oikean kierroksen laukat menivätkin parhaiten koko tunnista! Alkuun laukat eivät onnistuneet, ja Vesseli pienensi ympyrää puolella koska ratsastaja ei osannut ratsastaa..., mutta lopuksi sain muutamat todella hyvät laukkapätkät!

Vaikka Vesseli ei olekaan se tallin helpoin hevonen, joka tarjoaa muotoa ilmaiseksi ja kuuntelee ratsastajaansa kaikessa, se silti on yksi lemppareistani, jolla haluaisin mennä paljon enemmän. Sillä on minulle todella paljon opetettavaa, ja olen kiitollinen jokaisesta hetkestä, jonka saan viettää rakkaan Vesselin kanssa!

Tähän loppuun on vielä pakko lisätä, että loppuraveissa Vesseli alkoi pikkuisen hakea tuntumaa:) Lopputunnista Vesseli parani ihan järkyttävän paljon, ja olen tyytyväinen omaan ratsastukseeni, vaikka se ei ollutkaan ihan parasta tällä tunnilla. Jos pääsen menemään Vesselillä vielä enemmän, alkaa yhteistyömmekin varmaan sujua. Täytyy vain löytää ne oikeat nappulat jokaisen hevosen ratsastukseen:)


Vaikka tämänkertainen tunti ei mennyt niin nappiin kuin edellinen, olen silti todella tyytyväinen. En niinkään omaan ratsastukseeni, vaan siihen, että onnistuin ratsastamaan Vesseliä edes jotenkuten avuille.

Ehkäpä saisin tästä heposesta jatkossa itselleni kisaratsun, sillä kapasiteettia sillä riittää?

10 kommenttia:

 1. Todella kivan näköinen ja oloinen poni!:)

  saarusti.blogspott.com

  VastaaPoista
 2. Kiva ulkoasu ja kiva postaus. :) Komea heppa!

  VastaaPoista
 3. Ihana vesseli♥

  VastaaPoista
 4. Ihanan näköinen tuo Vesseli ja kiva postaus:)

  Nellajosefiina

  VastaaPoista
 5. Ihanan yksityiskohtasesti jaksoit kirjottaa! Vesseli näyttää kyllä suloselta ❤️

  VastaaPoista

Kommentoithan edes jotain, se merkitsee paljon! :)