7.2.2017

#326 Millä ''perusteilla" liityn blogiin - haaste

Joku aika sitten sain SYLVIALTA todella kivan kuuloisen HAASTEEN, jonka toteutan nyt. Tämähän olisi pitänyt toteuttaa jo jokin aika sitten, ja onhan tämä ollut mielessä, mutta muut postaukset ovat menneet tämän edelle. En halua koko aikaa kuitenkaan erikoispostauksia julkaista, joten sitten tämä jotenkin jäi... Tässä tulevat kuitenkin haasteen ohjeet!

Haasteen ohjeet: 

1. Kirjoita haasteen ohjeet 

 2. Kirjoita asioita, mitkä otat huomioon kun liityt blogiin. 

3. Pane postaukseen halutessasi esim. kysmyksiä "Katsonko kuvien laadun yms..."

 4. Lopuksi kokoa tärkeimmät asiat millä liityt blogeihin. 

 5. Haasta väh. 5 blogia tähän samaan haasteeseen. 

Ja ihan näin tiivistetysti sanottuna, kokoan siis tähän postaukseen asioita, jotka vaikuttavat siihen, liitynkö johonkin blogiin lukijaksi, vai klikkaanko suoraan rastia oikeassa yläkulmassa.


Ulkoasu

Jos ulkoasu on ihan kamala, sekava sateenkaarioksennus, en jää blogiin - rehellisesti sanottuna - sekunniksikaan, koska se ulkoasu kuitenkin näkyy koko ajan blogia lukiessa. Ulkoasuhan käsittää bannerin ja taustan lisäksi myös kaikki gadgetit, ja ihan yleinen siisteys. Itse en pysty lukemaan esimerkiksi blogia, jossa on tungettu liian pieneen tilaan liian paljon tietoa, tai liian laajasta ulkoasusta, jossa tietoa täytyy etsiä scrollaamalla sivua monen kilometrin verran. Ulkoasun ei tarvitse olla täyteen koodattu internetihme, mutta ihan perussiisti ja neutraali ulkoasu saa jo jäämään blogiin. Vaikka erilaisuus onkin rikkaus, ei liian erilainenkaan ulkoasu ole mielestäni kovin hyvä, koska jos sen käyttö on monimutkaista, ei blogia pysty lukemaan. Pahoittelut edeltävästä, erittäin sekavasta tekstinpätkästä. Seuraavana pari esimerkkiä:


Sateenkaarioksennus

Olen muuten todella huono tekemään sateenkaarioksennustaustoja... Ehkä tuosta saa kuitenkin jonkin verran osviittaa siitä, mitä tarkoitan :D? Jos taustalla on kuitenkin jonkinlainen sateenkaarioksennus hirveän pirteissä (neonvärisissä) väreissä, ei sitä pysty lukemaan. Varsinkaan silloin, kun tausta liikkuu mukana...

Josta päästäänkin seuraavaan kohtaan, eli liikkuvaan taustaan. Jos tausta on yksivärinen ja siinä on jotain yksinkertaisia, siistejä kuvioita, ei tämä ole niin häiritsevä asia. Useimmiten kuitenkin klikkaan rastia yläkulmassa, jos tausta liikkuu mukana. Jos siis haluat minun lukevan blogiasi, laita se tausta pysymään paikallaan!
Pahoittelut kuvan koosta, en voi suurentaa ilman, että laatu muuttuu todella huonoksi!
Jos tuo näkymä on kuvan mukaisesti, eli kohdassa "vieritä sivun mukana" - kohdassa ei ole merkintää, ei tausta liiku mukana.


Huonosti muokattu, epäsiisti, sekava ja kuvioita täyteen tungettu banneri ja ulkoasu saavat poistumaan blogista sillä sekunnilla, kun sinne saapuu. Tiedän, että jokaisen täytyy harjoitella esimerkiksi kuvien rajaamista, ja jo se, että bannerissa on rajattu kuva (hyvin tai huonosti rajattu kuva) antaa sen kuvan, että tekijä on edes yrittänyt jotain. Jos se on kuitenkin sekalainen kuvakollaasi, tai banneri, jossa on käytetty hirveän räikeitä värejä saa päänsäryn aikaiseksi.


Banneri ja tausta eivät sovi yhteen. Jos et osaa tehdä kunnon banneria, ja sinulla on vain sopivan kokoinen kuva, laita se kuva, ja panosta edes siihen taustaan. Bloggerin valikoima on pieni, yksipuolinen ja ehkä vähän huono, mutta sieltäkin löytyy aivan varmasti jokin tausta, joka ei aiheuta päänsärkyä.

Lyhyenä yhteenvetona ulkoasusta - ulkoasun ei tarvitse olla koodausihme, mutta poistun blogista, jos ulkoasu ei miellytä silmää. Juuri tämän takia aloittelevien bloggaajien voi olla hankala saada uusia lukijoita. Jos ulkoasu ei ole mikään hirveän monimutkainen, mutta siihen on kuitenkin panostettu, saatan jäädä tutkailemaan blogia hetkeksi aikaa. Jos ulkoasussa on kuitenkin käytetty neutraaleita ja siistejä värejä, ja tyylitajusta & sommittelusta on edes pieni jälki, luultavasti liityn blogiin. Edes kannustukseksi.

Lukijoiden määrä ja blogin pystyssäpitoaika

Kun saavun ihan mihin tahansa blogiin, en kiinnitä juurikaan huomiota blogin lukijoiden määrään. Olen muutamaan otteeseen saapunut blogiin, jossa lukijoita on alle 20, mutta sisältö ja ulkoasu ovat kuitenkin siistejä ja oikeasti hienoja. Silloin tulee pakostakin miettineeksi, minkä takia blogissa ei ole enempää lukijoita. 
Tietenkin, saapuessani blogiin, katson blogiarkistosta (toivottavasti kaikilla on sellainen!), kuinka kauan blogi on ollut pystyssä ja suhteutan sen laadun siihen aikaan, jonka se on ollut näkyvillä. Onhan se ihan ymmärrettävää, että vuoden pystyssä ollut blogi ei ole erityisen hieno tai hyvin koodattu, eikä tekstikään välttämättä ole ihan sitä parhaimmistoa. Jos blogi on ollut kahdesta kolmeen vuotta pystyssä, ja ulkoasu on vieläkin alkeellinen, saan selkeästi viestin siitä, ettei blogiin ole panostettu, eikä bannereiden tekoon ja sisältöön ole koskaan kiinnitettykään huomiota. Silloin painan raksia, koska haluan, että lukulistani blogeissa on ainesta ja niiden kirjoittajilla on halua kehittyä paremmiksi. 

Tähän samaan voi sitten laittaa myös postaustahdin. Jos postaustahti on kerran kuukaudessa, en välttämättä liity lukijaksi. Kerran kahdessa viikossa on vielä ihan ymmärrettävää, mutta kolmen viikon postaustauko menee jo vähän yli.. 


Teksti

"Terve!
Päätin kirjoittaa tänne jotain minun schleicheistä. En nyt tiedä, mitä tähän nyt voisi kirjoittaa, mutta aloitetaan vaikka nimistä, roduista ja kuvista. Mitään muuta en nyt jaksa kirjoittaa, joten saatte tyytyä kuviin ja nimiin yms." 

- Matilda 18.9.2014

Niin, teksti on erittäin suuri osa blogia. Vaikka blogi olisi kuinks tiensä alkutaipaleella, en voi ihmisenä hyväksyä suurta puhekielen käyttöä tai kirjoitusvirheitä ("Moi, mä päätin ny alottaa plofin ja tännr mö kirjtan mun rarssastustunneust. Tervetlo lukee!"). Mieluummin vaikka lyhyttä ja erittäin ytimekästä, mutta selkeällä suomenkielellä kirjoitettua tekstiä, kuin sekaista solkotusta. Ei, ei, ei. Jos et vielä osaa kirjoittaa selkeällä suomen kielellä edes lyhyttä tekstiä, olet liian nuori kirjoittamaan blogia. Tai no, sehän on jokaisen oma päätös. Itse en kyllä sellaista blogia alkaisi lukemaan. Anteeksi. 

Kuvat

Jokainen blogi luultavasti erikoistuu johonkin suuntaan - oma blogini on enemmän tekstipainotteinen, mutta joku blogi on sitten kuvapainotteinen. Riippumatta tästä seikasta, kuvien kuuluisi olla hyvälaatuisia. Tai, jos et omista kameraa, julkaise edes kuvia, jotka eivät ole heilahtaneita. Kiitos. Kuvista on nyt hankala sanoa mitään tämän pidemmin, yksinkertainen asia kun tämä on. Ei kuvien tarvitse olla mitenkään erityisen hienoja, mutta kunhan ne eivät ole heilahtaneita. Muuta

Näiden asioiden lisäksi pidän tärkeänä blogin sisältöä. Ymmärrettävää varmaan, en liity blogin lukijaksi, tai edes lue sitä, jos aihe ei kiinnosta minua. En itse esimerkiksi lue lifestyle-aiheisia blogeja, koska yksinkertaisesti vaatteet, kauneus tai muoti eivät kiinnosta minua. Ei niissä blogeissa mitään vikaa ole, mutta yksinkertaisesti se ei vain kiinnosta. Sivut on hyvä olla olemassaa tiedonhakua varten, mutta ne eivät ole aivan pakolliset. Mieluummin ei ollenkaan sivuja, kuin huonosti ja hutaistusti tehdyt sivut. 

-       -       -       -       -

Kuten huomaatte, on minulla kohtuullisen tiukat kriteerit blogien suhteen. Aloitteleville blogeilla haluan kuitenkin antaa vähän enemmän "armoa", enkä ole niiden suhteen niin tiukka, koska aloittelijat ovat aloittelijoita, eikä heiltä voi vaatia samaa, kuin kolme vuotta bloganneilta. Alla kuitenkin ihmiset, jotka haastan →Ansku, KARINA DREW


Anki, TOMUNSEASTA

11 kommenttia:

 1. Ohhoh, osaankohan minä nyt vastata tähän haasteeseen ollenkaan, kun omat kriteerit on melko samanlaisia! :D Kiitokset kuitenkin haasteesta, minäpä kirjoittelen tuonne luonnoksiin otsikkoineen ja ohjeineen, niin pysyy siellä muistissa, kun ei se vanhassa mielessä kuitenkaan pysy :'D
  Mutta olet ihan oikeassa noista ulkoasujutuista kyllä, allekirjoitan! Silloin aikanaan, kun yritin itse väkertää bannereita, oli niissä aina joku kiva elementti, mutta multa puuttui se "the idea" niistä, niin niissä ei ollut oikein mitään yhtenäisyyttä sitten- ne oli vaan kuvia läntättyinä kuvien viereen. Onneksi sitten löysin avuliaita käsiä, ja sain blogini ulkoasun kuntoon, jonka lisäksi sain anonyymiltä melko kärkkään huomautuksen, että voisinko kirjoittaa jotain sisältöäkin teksteihini... :'D Mutta kyllä sitä huomaa, että tässä hommassa kehittyy vain tekemällä ja kokeilemalla, oli kyse sitten siitä ulkoasukoodauksesta tai ihan perus kirjoittamisesta- täytyy löytää se oma tyyli ja ote tehdä asioita! :)
  ps. Tää sun ulkoasu on muuten ihan superhieno, ehdoton suosikkini tähän asti!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä sä tähän osaat vastata, sulla on sen verran kirjoitustaitoa :33 Kiva, etten ole ainoa näiden mielipiteideni kanssa... Sun blogi on kyllä mennyt ihan hurjan paljon eteenpäin, ja sitä on kiva lukea! Oi että kiitos vielä, tämä on samalla varmaan myös panostetuin ulkoasuni :D

   Poista
 2. Kiitos haasteesta! Toteutan sen mielelläni tässä lähiaikoina :)
  Sulla oli tosi kattavat ja hyvät kriteerit,perustelut ja havainnollistavat kuvat Tässä(kin) postauksessa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toteuta ihmeessä, jään odottelemaan :)

   Poista
 3. Kiva postaus! c; Yritän nyt tänne sunkin blogiin kommentoida aktiivisemmin xD

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pääasia onkin se, että lukee ne postaukset ;)

   Poista
 4. locsdyo totritut piatailsen. Oöem ohsm sanpuöös kumhpuöös. Pou rsoysbs lirhoirrsmssn - hyvin saa selkoa, juuri se, miten kannattaa kirjoittaa! Nyt vaan miettimään, mitä tarkoittaa x)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Apua en kestä :D Enkä tiedä...:( Kerro!

   Poista
 5. Tää oli oikeasti hyvä postaus ja puhut myös täyttä asiaa! :)
  http://mahdollisestiehka.blogspot.fi/

  VastaaPoista
 6. Postaus on hyvin toteutettu, ja muutamat esimerkit saivat hymyn huulille. Tulee niin mieleen 9-vuotias Ansku kirjoittamassa ekaa omaa blogia... Mutta kerro mulle miksi en ole käynyt bloggerissa lukemassa näitä postauksia? Tämän mä kyllä toteutan! :)

  VastaaPoista

Kommentoithan edes jotain, se merkitsee paljon! :)