9.6.2016

108. Istunta 2015-2016

Tällä hetkellä pää oikein pursuaa postausaiheita, joten postauksia on tulossa tällä kertaa aika tiukkaan tahtiin. Osa postauksista on vieläkin kesken, kun taas osa on valmistunut yli kolme päivää sitten. Katsotaan nyt sitten, mihin sitten päädytään tässä postausputkessa!

Monia haaveita on täyttämättä, mutta koko ajan ollaan, ainakin toivottavasti, lähempänä niitä. Niimpä kokosin nopeasti picmonkeylla kuusi kollaasia, vertailukohteet käynnistä, ravista ja laukasta kesästä 2015 kesään 2016. Kuvat on otettu suunnilleen samoihin aikoihin vuodesta, mutta 2016- osioiden kuvat on otettu aikaisemmin, ennen kesäkuuta toisin kuin vuonna 2015.
Saatan tässä kiduttaa itseäni, mutta syteen tai saveen!

KÄYNTI-ISTUNTA 2015-2016 KEHITYS


Melkein alkaa oikeasti itkettää näitä kuvia katsoessa. Muistan, että tuolloin oli todella lämmin päivä, mutta varsinaisestihan sen ei kuuluisi vaikuttaa istuntaani. Kaikissa kolmessa kuvassa minulla on ihan hirveä könötys, ja katson koko ajan hevosen niskaa. Tuo taisi olla myös ensimmäinen kerta, kun ratsastin saappailla ja kannuksilla, jonka takia istunta oli vähän arka. Oikeanpuolimmaisessa ja keskimmäisessä kuvassa käynti on todella etupainoista, ja vasemmanpuoleisessa kuvassa käsien kyynärkulma on kadonnut kokonaan, ja könötän eteenpäin. Kaikenlisäksi jalustimet ovat aivan liian lyhyet, ja jalka ei pääse laskeutumaan kunnolla omalle paikalleen!

Eli lyhyesti istunnan virheet 2015 kesän käynti-istunnassa:
 • Könötys
 • Olematon kyynärkulma osassa kuvista
 • Eteenpäinnojaus
 • Katse hevosen niskaan käännettynä 
 • Liian lyhyet jalustimet/ jalan huono asento


Nyt ollaankin jo siirrytty vuoteen 2016 ja viimeisimpiin ratsastustunteihin MänRassa ennen, kuin tunnit siirtyivät Rustholliin. Tämän kollaasin kaikissa kuvissa istunta on kokonaisvaltaisesti parempi, enkä enää tuijottele hevosen niskaa. Könötyksen olen saanut korjattua ainakin käynnissä kokonaan pois, eikä näissä käyntikuvissa ole havaittavissa etukenoakaan. Jalustimet ovat tässäkin vähän turhan lyhyet, mutta siltikin jalka pysyy paljon paremmassa asennossa kuin vuosi sitten. Tämän kollaasin reunimmaisissa kuvissa huomaan, että käsien kyynärkulma ei meinaa edelleenkään pysyä kunnolla, mutta onhan se jo paljon parempi kuin viime vuonna! Vasemmanpuoleisessa ja keskimmäisessä kuvassa voisin kantaa kädet hiukan paremmin, kun taas oikeanpuolimmaisessa kuvassa peukalo voisi olla ylimmäisenä... 
Huomaan kuitenkin käynti-istunnassa selkeää kehitystä viime vuoteen verrattuna, eikä siinä ole enää niin suuria ja pahoja virheitä kuin vuosi sitten. Eihän istuntani silloinkaan mikään maailman huonoin ollut, mutta en kyllä ollut siihen tyytyväinenkään...

Käynti-istunnan ongelmat 2016:

 • Kyynärkulman pitäminen
 • Kädet ylemmäs, kannan nyrkit oikeassa asennossa
Näissä kuvissa olen ihan tyytyväinen omaan istuntaani, ja kuvia katsellessa on mukava huomata sitä omaa kehitystä, koska itse en sitä kovinkaan helposti huomaa ratsastaessani, vaan etsin koko ajan lisää virheitä sen sijaan, että nauttisin niistä pienistä istunnan hyvistä asioista. 
Olen kuitenkin saanut vuoden aikana korjattua käynti-istuntaa aikalailla, toivottavasti se ei missään vaiheessa nuokahda huonompaan suuntaan.

RAVI-ISTUNTA 2015-2016 KEHITYS


Näitäkin kuvia katsoessa kyynelet meinaavat kohota silmiin- niin järkyttävältä meno näytti ainakin ravin osalta viime vuoden kesänä ja keväänä. Kisakuvassa on kyllä aika jäätävän näköistä menoa ainakin oman istunnan osalta- muistan, kuinka pyrin kantamaan kädet. Kyllä ne kädet vähän alempanakin kulkevat mukana ilman ongelmia, ja juurikin tuon takia jokaisessa näistä kuvista ravi- istunta ei ole sitä parhaimmistoa. Ensimmäisessä kuvassa nojaan taakse, ja muutenkin istunta näyttää epäsymmetriseltä, eikä Lupiinikaan erityisen tyytyväiseltä näytä... Toinen, keskimmäinen kuva on sinänsä ihan kiva, ja myös istunta on siedettävä, ja sen huomaa myös Lupiinin tavassa liikkua. Siltikin jalat harottavat mihin sattuvat, katse edistää liikaa, eivätkä kyynärpäät ja kädet pysy lähellä kylkiä. Tämä on vieläkin joillain tunneilla ongelmana, ja saan kuulla siitä vieläkin. Tätä olen saanut kuitenkin korjattua edes vähän, mikä puolestaan helpottaa ratsastusta. Oikeanpuolimmaisesta kuvasta en edes halua sanoa mitään, kuva kertoo kyllä ihan kaiken...!

Ravi- istunnan ongelmat 2015:
 • Jalkaterät harottavat mihin sattuu
 • Kädet eivät pysy kyljissä kiinni
 • Etu-/takakeno
 • Kädet liian ylhäällä
Kun nyt vertaa käynti-istuntaan, ovat ravi-istunnan ongelmat paljon vähäisemmät, eivätkä ihan niin hälyttävät kuin 2015 käynti-istunnassa. Ravi oli tuolloin kohtuullisen vahva askellaji minulla, nykytilanteesta en sitten ole ihan niin varma. Vaikka istunta näissä kuvissa ei olekaan pahin mahdollinen, toivon todellakin, että kehitystä näistä tilanteista on tapahtunut. 


No, ainakaan kädet eivät ole liian ylhäällä! Ensimmäisessä kuvassa etukeno on pahentunut selkeästi viime vuodesta, niinkuin jokaisessa näistä kuvista. Yritin jokaisella näistä kerroista ravata pystyssä, mutta selkeästikään en siinä onnistunut. Kokonaisvaltaisesti istunta näyttää kuitenkin paremmalta, kuin vuosi sitten, ja lähes kaikki muut ongelmat olen saanut korjattua. Kädet voisivat toki olla hiukan ylempänä ja kauempana toisistaan/ pysyä omilla puolillaan, mutta eivät todellakaan niin ylhäällä kuin kesä sitten! Kaikissa kuvissa jalustimet ovat liian lyhyet, mitkä toki vaikuttavat istuntaan. Ferrarikuvissa olin myös erittäin jännittynyt, samoin kuin kisoissa, mikä sitten kippaa minua todistetusti enemmän eteen. 
Ainut järkyttävä asia noissa kuvissa on tosiaankin tuo etukeno ja liian lyhyet jalustimet, muuten voin sanoa olevani kohtuullisen tyytyväinen ravi-istuntaani. Nyt pitää vaan alkaa keskittyä siihen, ettei kippaa sinne eteen, vaikka kuinka jännittäisi! Eiköhän tuokin ongelma treenillä ja positiivisella ajattelulla loppujen lopuksi lähde.

Ravi-istunnan ongelmat 2016
 • Etukeno
 • Kädet liian alhaalla ja lähellä toisiaan
 • Liian lyhyet jalustimet
Niinhän se vaan menee, kun yksi ongelma lähtee, tulevat seuraavat tilalle! En voi sanoa olevani täysin tyytyväinen ravi-istuntaani, mutta eihän kukaan ole täydellinen ratsastajana. Lisää treeniä vaan, niin pikkuhiljaa alkaa etukenokin lähteä pois kuvioista. 

LAUKKAISTUNTA 2015-2016 KEHITYS


Ovathan nämä 2015 kuvat välillä aika jäätävää katsottavaa...! Jokaisesa kuvassa omistan todella hienon könötyksen, ja viimeisessä kuvassa myös leijailevat kädet ja takakenon. Laukka rullaa jokaisessa kuvassa kivan oloisesti, mutta viimeisessä kuvassa meno näyttää vähintäänkin etupainoiselta. Aloitetaan kuitenkin ensimmäisestä kuvasta, jossa könötän eteenpäin samalla häiriten Lupiinin tasapainoa. Kädet ovat jotenkin todella oudon näköisesti, ja ne tavallaan "makaavat" hevosen kaulan päällä. Keskimmäisessä kuvassa näytän siltä, kuin laukkaisin alamäkeen, eli en ole kuullutkaan siitä, että laukan pitäisi rullata eteen- ja ylöspäin! Kädet ovat ihan ok paikoillaan, mutta itseasiassa könötys pilaa koko kuvan aika totaalisesti! 
Viimeisessä kuvassa kädet sitten leijailevat siellä sun tällää, ja vaikka könötys ei olekaan pahin mahdollinen, istunta näyttää oudolta juurikin käsien takia. Eivät ne jalkaterätkään ihan oikeaoppisesti ole, mutta paremmin kuin käynnissä ja ravissa. 

Laukkaistunnan ongelmat 2015:
 • Könötys
 • Jalkaterien ja jalkojen asento
 • Leijuvat kädet 
Laukasta en hirveästi ongelmia löytänytkään muutaman lisäksi, laukka on näissä kuvissa selkeästi kaikkein vahvin askellaji, ja istunnan ongelmia on vähemmän- mutta ne ovat suurempia. Jos näistä kuvista olisi poistanut könötyksen ja laittanut kädet ja jalat kunnolla paikoilleen, voisin sanoa olevani tyytyväinen istuntaani!


Jes, könötys ja leijuvat kädet on saatu korjattua yllättävän tehokkaasti kuluneen vuoden aikana! Kaikissa kuvissa istunta näyttää jo kohtuullisen suoralta, mutta toki korjattavaa riittää vielä, vaikka paljon onkin jo tehty. Ongelmaksi on tällä kertaa muodostunut se, että työnnän jalkoja jotenkin eteenpäin ja puristan polvilla, jotta pysyn satulassa kiinni. Jalustimet ovat hiukan liian syvällä jalustimessa oikeastaan jokaisessa kuvassa, mutta muita hirveän suuria ongelmia en tämänhetkisessä laukkaistunnass näe. Viimeisessä kuvassa kädet ovat tosin hiukan liian ylhäällä, mutta se pieni ongelma korjaantuu hetkessä, kunhan siihen vain keskittyy. 

Laukkaistunnan ongelmat 2016:
 • Jalat liian edessä
En olisi vuosi sitten uskonut, että pystyn istumaan laukassa näinkin suorana ja kohtuullisen hyvin, mutta niin se aika vaan menee! Joissakin kuvissa on tosin ihan minimaalinen takakeno, mutta kaikki korjaantuu kyllä aikanaan.

                                                                                                                                                              

Tällä hetkellä en ole kuitenkaan tyytyväinen istuntaani, tai ainakan siihen, etten saa ratsastettua hevosia peräänantoon allani, vaikka olen ratsastanut "jo" reilut viisi vuotta. Kyllä se sieltä ajan kanssaa varmaan jossain vaiheessa tulee, mutta varmaksi en kyllä sitä voi sanoa, en ollenkaan. Saa sitten nähdä, mihin istunta tässä vielä kehittyy, ensi vuonna teen varmaankin samanlaisen arvion vuosilta 2016-2017. 

8 kommenttia:

 1. Hyvin ratsastat, eiköhän tuommoiset virheet treenin kanssa lähde pois! :) Ja kyllä sä ne hevoset saat peräänantoonkin joskus, unelmiinsa kannattaa uskoa :) Tsemppiä jatkoon!

  VastaaPoista
 2. Ratsastat tosi hyvin, kaikki virheet ajautuvat pois kun sä jaksat vaan yrittää, ja treenata! Usko sun unelmiin, niin ne toteutuu :)

  Todella mahtava postaus, olet kehittynyt ratsastajana paljon!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihana kuulla tällaista tsemppiä täällä blogin puolella :3

   Poista
 3. Wau, tähän postaukseen on selkeästi panostettu! Mahtavaa, että tiedostat omat virheesi! Kun omat virheet tiedostaa, niihin on niin paljon helpompi pureutua :) Tuo on kyllä aina yhtä palkitsevaa huomata, että on saanut paranneltua jotain istunnasta! Selkeää kehitystä on kyllä tapahtunut jo vuoden aikana jokaisessa askellajissa :)

  welifedream.blogspot.fi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos taas tästä ihanasta kommentista, Suvi! Tähän on vaikea sanoa oikeastaan yhtään mitään, kun oli niin ihana kommentti:D

   Poista
 4. Tosi paljon kehitystä vuoden aikana, hienoa Matzu! Ratsastat tosi kivasti ja hienosti, ensi vuonna taas lisää kehitystä ja kohta sitä ollaan jo ihan konkareita :) ♡

  airuskajahepat.blogspot.com

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep jep, treeniä vaan :)Kiitos kommentistasi ❤

   Poista

Kommentoithan edes jotain, se merkitsee paljon! :)