Lempiponisi/-hevosesi Rusthollista?
- Onko pakko sanoa vain yhtä? Ihan sama! Sanon neljä- poneista aivan ihana sydäntenmurskaaja Stella, joka on opettanut enemmän kuin yksikään muu poni Rusthollista tällä hetkellä. Toinen on todella opettavainen poni Ferrari, jonka kanssa kaikki ei aina ole ruusuilla tanssimista, mutta sitten, kun yhteistyö toimii, kaikki toimii paremmin kuin hyvin. Hevosista lempparina on tällä hetkellä viime kesänä tapaamani suokkipappa Keke, joka nousi ykköspaikalle hevosista heti ensimmäisen kerran jälkeen.
Mukaan mahtuu myös Lupiini, joka on myös lemppareiden joukossa- ja samalla erittäin tärkeä poni minulle- näyttihän se silloin yli vuosi sitten, millaista kouluratsastus voi parhaimmillaan olla. Olen Lupiinin työpanoksesta erittäin kiitollinen, enkä koskaan voi kiittää sitä tarpeaksi siitä, mitä se on minulle antanut!
Onko sinulla ketään hevosta ikävä?
- On. Entistä, Jatilassa asustanutta Alexia ikävöin vieläkin välillä ihan suunnattomasti, ja toisena MänRassa asunutta Johnny-ponia, jotka kumpikin opettivat ihan hirveästi ratsastuksesta. Johnnyllakaan en mennyt kovin montaa kertaa, mutta suurin ja ihanin muisto siitä on, kun piti mennä pohkeenväistöä käynnissä- ja Johnny nosti ravin, ja teki todella hienoa pohkeenväistöä ravissa! Olen kiitollinen kummallekin näistä ihanista hetkistä, jotka vietin niiden kanssa. Valitettavasti en vain voi enää kiittää niitä siitä...
- Odotan ennen kaikkea kehittymistä ratsastajana, ja "Sen Oikean" tapaamista, tällä hetkellä minulla on niitä nimittäin monia. Haaveissa on kuitenkin jossain vaiheessa kilpailla GP- tasolla oman- tai ylläpitohevosen kanssa, ja jos nyt oikein hyvä tuuri käy, tämä toteutuu. Näissä lähiaikojen haaveissa on oppia ratsastamaan hevonen peräänantoon, ja oppia ratsastamaan pohkeenväistöä. Oman istunnan kehittäminen, sekä HeB- luokkiin pääseminenkin saattavat olla osa tulevaisuutta.
Jos nyt ihan kaukaista tulevaisuutta halutaan, niin juurikin oman hevosen löytäminen, ja ratsastajana kehittyminen, jonka jo ylempänä mainitsinkin.
Haluaisitko oman ponin?
- Ehdottomasti haluaisin ponin, ja taidoiltani (ainakin ratsastuksellisilta taidoiltani) saattaisin olla jopa valmis siihen. Saisin luultavastikin ympärilleni asiantuntevan ja hyvän joukon avustamaan hevosen hankinnassa ja sen hoidossa. Myynti-ilmoituksia olen suurissa pilvilinnoissani katsellut, mutta yksikään ei ole napannut niin, että olisin ehdottomasti halunnut heti katsomaan ja kokeilemaan sitä.
Hevosenpidosta koituisi hyödyn lisäksi kuitenkin paljon haittaa itseäni ja tulevaisuuttani ajatellen. Koulunkäynti jäisi sivuun, ja vaikka kuinka vannoisin pitäväni numeroni samoina, ne putoaisivat. Olen myös sen verran itsekriittinen ja huolehtivainen, että yrittäisin etsiä koulunkäynnille ja ponille saman verran aikaa- ei tietenkään onnistuisi, koska vuorokaudessa on tunteja vain 24.
Haluaisin siis ponin, mutta en saisi sille tarpeaksi aikaa varsinkaan arkisin.
Minkä tasoinen olet kouluratsastuksessa?
- HeC- luokissahan vielä kisaan, mutta eiväthän ne kisat ja niiden tulokset ihan kaikkea kerro. Tasoltani olen kuitenkin vahva HeC/ heikko HeB, sillä ajoittain onnistunkin saamaan hevosen asennon ja liikkumistyylin muistuttamaan kaukaisesti peräänantoa ja muotoa. En silti koe olevani mitenkään kunnolla HeB- tasoinen muutenkaan, mutta ehkä sitten jossain kisoissa uskaltaisin tarttua härkää sarvista ja kokeilla HeB- luokkaa.
Luultavasti olen siis HeC/HeB- raja-alueella, ja toivon, että pystyisin mahdollisimman pian saamaan HeC- radat sujuviksi ja siirtymään HeB- luokkiin. Katsotaan nyt, aika näyttää sitten ajallaan.
Korkein hyppäämäsi este ja kenellä?
- Korkein hyppäämäni este oli muistaakseni jotain kuudenkymmenenviiden sentin pintaan, ja sen hyppäsin Jatilan tallilla asuvalla Tulppaanilla.
- Realistisesti vai unelmissani? Realistisesti ajateltuna haluaisin olla vähintäänkin se vahva HeB, mutta jos pilvilinnoja halutaan rakennella, niin haaveena olisivat Inter I-II - luokat, mutta se nyt on jo sellaista haaveilua ettei rajaa.
HeB- tasolle haluaisin kaikesta huolimatta nousta, ja mahdollisuuksien mukaan sitten sinne helppoon A:han.
Kenellä kisasit ensimmäiset kisasi?
- Oikeat vai harjoituskisat? Oikeista kisoista ensimmäiset menin Ventolla HeC- luokassa. Prosentteja tästä radasta tuli vähän yli 58, eli ei mitkään huippuprossat. Ensimmäiset harjoituskisani menin Jatilan tallilla ristikkoluokassa Charlylla, ja niistä napsahtikin sitten voitto kotiin!
Monta kertaa viikossa ratsastat?
- Keväällä ratsastan vielä kerran viikossa, mutta syksyllä ovat uudet kuviot sitten kyseessä. Kaikkea en kuitenkaan halua paljastaa, vaikka muutos ei teidän mielestänne ole varmaankaan kovin kiinnostava, mutta jos minua ajattelee, on askel suuri. Pieni askel teille, suuri askel minulle.
Kauanko olet ratsastanut?
- Laskujeni mukaan ratsastusvuosia on takana vähän reilut viisi vuotta, sillä ratsastuksen aloitin 2011 syksyllä, mutta ensimmäiset tunnit olivat kyllä jo 2011 kevällä, toukokuussa syntymäpäivänäni.
Minkä ikäisenä aloitit ratsastamisen?
- Muistaakseni ratsastusharrastus sai alkunsa, kun täytin 7- vuotta, eli sitä on jatkunut nyt muutaman kuukauden yli viisi vuotta.
Miksi halusit aloittaa ratsastuksen?
- En edes muista! Joskus pari vuotta ennen harrastuksen aloitusta katselin laiduntavia hevosia, ja sitten jollain automatkalla sain ajatuksen, että olisi kiva ratsastaa itsekin. Siitä lähtien sitten jätettiin ajatus hautumaan, ja jonkun ajan päästä pääsinkin "ratsastamaan" (lue: keikkumaan shetlanninponin selässä kuin huippuratsastaja).
Milloin aloitit ratsastuksen?
- Ylempänä taisinkin tähän osittain jo vastatakin, aloitin ratsastuksen säännöllisesti syksyllä 2011, jos nyt oikein muistan, mutta muutaman kerran ennen sitä olin käynyt hevosen (shetlanninponin) selässä ratsastelemassa.
- Minulla oli mahdollisuus päästä mukaan seuratoimintaan ja kilpailemaan kisoissa tallin hevosilla, ja jatkossa myös ulkopuolisissa kisoissa. Kilpailemisesta olin saanut jo aikaisemmin kipinän, ja MänRassa oli hyvät ja turvalliset hevoset, joten valinta oli helppo.
Mikä on parasta ratsastuksessa?
- Kaikki ne ihanat onnistumisen tunteet, kun saa istunnassa korjattua jotain ratkaisevaa, hevonen alkaa myödätä niskasta ja rentoutuu, hyvin menneet kisat, luottamuksen tunne hevosen kanssa, yhteishengen löytäminen jonkun hankalan hevosen kanssa. Yksinkertaisesti kaikki se, joka saa hymyilemään tallilla ja hevosen selässä.
- Toivon todella, että tapaan kyseisen mahdollisimman pian. Hyvät mahdollisuudet on- vaihtoehtoja nimittäin löytyy tallilta vaikka kuinka! Vaikka Ferrari, Keke, Stella ja muut rakkaat ovat opettaneet ihan järjettömän paljon, en usko, että kukaan heistä on vielä se elämäni hevonen, joka saisi aina hyvälle tuulelle (tällä hetkellä on kyllä niin, että jokainen poni ja hevonen saa hyvälle tuulelle, olen siinä tapauksessa todella onnekkaassa asemassa, kun tallilta löytyy niin ihania hevosia!).
Tärkein poni, jota koskaan sun elämässä on ollut tai tulee olemaan?
- Ratsastusvuosia on tällä hetkellä takana vasta viisi, ja todella opettavaisia hevosia on ollut todella monia, joten on todella hankalaa sanoa, kuka on opettanut minua eniten. Kaikilla on ollut suuri vaikutus harrastukseeni ja sen kehittymiseen, mutta jos kaikista pitää sanoa, niin Jatilan tallin Alex- hevonen, sekä MänRasta/ Rusthollista sitten Stella.
Eniten opettanut poni tai hevonen?
- Yksi opettavaisimmista on ollut aivan varmasti Stella, mutta myös Ferrari, Punchik sekä monet monet muut. Kuten yläpuolella olen maininnut, jokainen ratsastamani hevonen tai poni on opettanut minulle jotain erittäin tärkeää ratsastuksesta ja hevosista, enkä halua niitä liikaa eritelläkään. Haluan nauttia ratsastamisesta jokaisella hevosella samalla tavalla, ja haluan ajatella, että jokainen opettaa jotakin.
Paljonko teidän ratsastustunnit maksaa?
- Tämä ei itseasiassa hirveästi tänne blogiin kuulu, mutta jos kiinnostaa, voit käydä vierailemassa Ratsutila Rusthollin sivuilla hakemassa lisätietoja.
Onko teillä hyvä tallihenki, ja ratsastusryhmä?
- Tähän on vain yksi vastaus- ehdottomasti on! Tallihenki on paras koskaan näkemäni, eikä ylimielisyyttä tai varsinaista erittelyä hevosten omistajien ja tuntiratsastajien kesken ole. Tallityöntekijät ja muu henkilökunta+ tallin omistajat ovat ihanan ystävällisiä ja iloisia- aina saa apua ja juttuseuraa kun sitä tarvitsee. Mahdollisuudet Rusthollissa ovat aivan mahtavat, parempia en voisi siis löytää!
Ratsastusryhmät ovat ihanan pieniä (ponitunneilla 5ratsastajaa, aikuistunneilla 2-4 ratsastajaa), ja tuon kokoisia ryhmiä on erityisen vaikea löytää pk- seudulta. Ryhmät ovat todella hyviä, ja niissä saa ihanaa, laadukasta ja henkilökohtaista opetusta ties kuinka paljon ihanien ja osaavien opettajien johdolla! Tällä hetkellä omassa ratsastusryhmässäni on ollut pääasiassa aikuisia, ja hyvin on pärjätty- ikäerosta huolimatta yhteishenki on todella hyvä!
Parempaa paikkaa en voisi löytää omalle harrastamiselleni :3
Ensimmäinen poni, jolla ratsastit?
- Jatilan tallin ihana shettisruuna Onni, aivan ihana poni!
Mitä kaikkea osaat kouluratsastuksesta?
- Tämä lista ei nyt erityisen pitkä ole, mutta ihan perusasioita, kuten laukannostot, laukkalävistäjät, voltit, täyskaarrot, kiemuraurat, eli suomeksi perus ratsastusradan tiet, pohkeenväistöjä jotenkuten, laukanvaihdot esteillä ravin kautta/ suoraan laukassa, sekä pari kertaa olen avojakin kokeillut. Ei vielä mitään kovin mittavaa, mutta ensin perusasiat- sitten vasta varsinaiset temput!
- Varsinaisesti en ketään ihaile, mutta tietynlaista ihailua aiheuttavat GP- tason ratsastajat, sekä tunnetut hevosihmiset, jotka osaavat työskennellä hevosten kanssa ystävinä, eleettömästi ja ikäänkuin tanssien. Hevoskuiskaajat, jotka saavat hevoset toimimaan käden liikkeillä tai pienemmilläkin merkeillä.
Lempi väri, ja rotu ponilla?
- Yhtä on mahdotonta sanoa kummastakaan, mutta lempivärejä ovat kirjavat hevoset, papurikkotäpläiset kimot, tummanruunikot, kimot ja mustat hevoset. Rotuja en sitten osaa sanoa, pidän kaikkia samanarvoisina lämppäreistä kylmäverisiin ja niistä ratsuhevosiin ja puoliverisiin. Jos nyt muutama pitäisi sanoa, niin connemarat, arabit, trakehnerit, puoliveriset, suomenhevoset, andalusialaiset ja PRE:t, shetlanninponit, Welshit sun muut. Aika paljon suosikkeja löytyy, yhtä en vain voi sanoa.
Jos sinulla olisi oma poni, mitä se söisi?
- Ömm... En ole hevosten ruokintaan perehtynyt ollenkaan, mutta aikalailla riippuen hevosen liikutuksesta ja rasituksesta, sekä sen vaatimasta ruokinnasta. Heinää, kauraa, mysliä, mössöä, vitamiineja, lisäravinteita. Kesällä tietenkin sitten tilanteen mukaan laitumella ruohoa. Vähän hankala, mutta erittäin mielenkiintoinen kysymys!
Nyt on sitten jäljellä enään yksi osa näistä kysymyspostauksen vastauksista, aiheina ovat sitten ainakin mielipiteet, mutta katsotaan vielä sitä. Kiitos kaikille kysymysten lähettäjille, näihin on ilo vastailla!
P.S: Bloggerin kanssa on ollut suurempia ongelmia mm. tekstin taustavärin kanssa, jonka takia sitten postaukset saattavat näyttää oudohkoilta. Pyrin kuitenkin tämän korjaamaan :)
Pakko kommentoida, että mä olen ratsastanut joskus Alexilla myös Jatilassa! Olen käynyt parilla tunnilla siellä joskus vuonna nakki ja muusi :D Alex jäi mun mieleen kanssa ja varsinkin sen satulassa olevat jalustimet... jäin meinaan isoilla kengilläni jumiin niihin.. Alex oli ihana poni ja ihan mahtavan värinen! :)
VastaaPoistaJes, lisää Alex- faneja :) On se vaan kiva :3
PoistaVastailit tosi hyvin Näihinkin♥
VastaaPoistaKiitos, Anki :3
PoistaTosi hyvä postaus! :) Hienoa, että ymmärrät lajin vaikeuden ja luonteen, huippuratsastajaksi ei kasveta yhdessä yössä, mutta kovalla työllä ja nöyrällä asenteella voi kehittyä maansa parhaiden tasolle! :) jatka unelmiesi tavoittelua, olet oikealla tiellä :)
VastaaPoista-Siiri
siirixo.blogspot.fi
Toivotaan, toivotaan :)
PoistaKiva postaus ja ihana tää ulkoasu :333
VastaaPoistaKiitos paljon ❤
PoistaOhhoh, vastasitpas sä taas niin hyvin!
VastaaPoistaOhhoh, sulla taas ihana kommentti;)
Poista