SRL:n sivuilla on erittäin mielenkiintoinen harrasteratsastajan polku, jota selaillessani päätin vähän miettiä sitä omaa tasoa sen kautta. Samalla tämä käy tavallaan kehitys/tavoitepostauksesta, sekä jonkinlaisesta tasonkartoituksesta.
Asiat, jotka olen mielestäni suorittanut, on merkattu punaisella pallolla. Kaikki muu on sitten suurinpiirtein suorittamatta/ vaiheessa. Postauksesta on joka tapauksessa tulossa erittäin pitkä, joten en viitsi tämän enempää sitten selitellä :D
Harrasteratsastajan polkua pääset mietiskelemään Tästä linkistä! Kuvat kannattaa klikata suuremmiksi, jos haluaa tarkemmin nähdä. Valitettavasti en nimittäin saanut kuvia tuon suuremmiksi/tarkemmiksi...
Avainasiat
Avainasioiden perustasoon kuuluu
- Tutustuminen hevoseen eläimenä & sen arvostaminen
- Kiinnostus hevostaitoihin
- Turvallisten toimintatapojen omaksuminen
- Harrastajan oma innostus ja halu oppia uutta
- Avun pyytäminen tarvittaessaa esim. tallihenkilökunnalta
- Perusliikuntataidot hallinnassa
Perustasosta sain ympyröidä jokaisen asian puhtaalla omalla tunnolla - kaikki tuolta tasolta on siis omasta mielestäni aivan kunnossa, ja olen selkeästikin saanut nuo tavoitteet suoritettua ollakseni Avainasioissa (kuulostaa tyhmältä ilmoittaa tuo :D) perustasolla.
C - tasoon puolestaan kuuluu
- Hevosen käyttäytymisen tunteminen
- Hevosen tarpeiden huomiointi
- Perushevostaidot sujuvat rutiinilla
- Harjoittelun ilo
- Osaa huolehtia oman toiminnan turvallisuudesta
- Uuden oppiminen ammattilaisen ohjauksessa
C-tasolta kaikki tavoitteeet on suoritettu kirkkaasti. Tai ainakin melkein. Hevosen käyttäytymistä tunnen jonkin verran ja osaan toimia sen mukaisesti, sama juttu hevosen tarpeiden huomioimisessa niiden kanssa toimiessa.
En ole varma, mitä perushevostaidoilla tarkoitetaan, mutta olettaen sen tarkoittavan hevosen hoitamista tunnille ja pois (peseminen, harjaus, varustus yms.), on tämäkin vaihe suoritettu. Harjoittelun iloa löytyy vaikka muille jakaa!
Lisäksi uuden oppiminen & oman toiminnan turvallisuus ovat minulle itselleni itsestäänselvyyksiä!
C- merkin taso on siis tässä vaiheessa suoritettu.
B-taso ei ollut omalta osaltani mitenkään kristallinkirkas. Osa on ihan kirkkaan selkeää, kun taas osa asioista vaatii vielä vähän treeniä.
B- tasolta olen suorittanut seuraavat asiat:
- Hevosen hyvinvoinnin merkityksen ymmärtäminen
- Itseluottamuksen, sitkeyden ja positiivisuuden kehittäminen
Viidestä kohdasta siis kaksi on suoritettu. Molemmat noista ovat aivan itsestäänselvyyksiä, eikä niissä ole minulle siis mitään epäselvää.
Suorittamatta kuitenkin jäivät seuraavat asiat:
- Hevosen käyttäytymisen ymmärtäminen
- Harrastuksen ja hevostaitojen syventäminen
- Osaa ennaltaehkäistä vaaratilanteita
Vaikka osaankin hevosen käyttäytymisestä jotain tulkita, en kuitenkaan koe ymmärtäväni sitä mitenkään täydellisesti/ erityisen hyvin. Vaikka kirjoista olenkin hevosen käyttäytymisestä lukenut ja ihan tallilla sitä havannoinut, ei se luultavastikaan vastaa B-tasoa.
Toinen kohta oli vähän epävarma. Kyllä, pyrin opiskelemaan hevosista niin paljon kuin pystyn (eli kerta vuodessa...), ja syvennän niitä mielestäni joka kerta, kun olen tallilla. Olisin siis periaatteessa tämän kohdan voinut raksittaa.
Vaaratilanteiden ennaltaehkäisyn kohdallakaan en ollut erityisen varma. Huolehdin varusteista, kiristän satulavyön kunnolla, hoidan hevosen mahdollisimman huolella yms. Ehkä tämä on vaaratilanteiden ennaltaehkäisyä?
A-tasolta vain kaksi asiaa on hoidossa:
- Hevosen hyvinvoinnista huolehtiminen
- Jatkuva kehittyminen ja taitojen lisääminen
A-tasolla en siis todellakaan ole, mutta silti koen huolehtivani hevosten hyvinvoinnista parhaani mukaan, sekä kehittyväni jatkuvasti ja lisääväni taitojani.
Avainasioissa olen siis vahvasti HeC - tasolla, mutta myös heikohkosti HeB - tasolla.
Hevosen kunnioittaminen ja kiittäminen - ehdottomasti yksi ratsastuksen tärkeimmistä ja keskeisimmistä asioista! |
Esteratsastus
Esteratsastuksen puolelta ei olekaan mitenkään erityisen paljoa kerrottavaa. Esteillä en ole mikään kovin taitava, mutta en ole myöskään päässyt taitojani mitenkään erityisen paljoa treenailemaan. Kaipa se on sitten ymmärrettävää!
Perustaso on aika helppo saada suoritettua:
- Kevyt istunta
- Puomien ja kavalettien ylitys
Näistä kumpaankaan ei vaadita erityisiä taitoja, ja kevyt istunta on ainakin kohtuullisesti hallussa. Puomit ja kavaletit sujuvat kivasti.
C-tasolla en sitten ihan olekaan, vaikka sain tulokseksi 3/5 suoritettuja asioita.
- Estekorkeus 50-60 cm.
- Esteelle lähestyminen
- Lyhyen radan hyppääminen
Estekorkeus ei ole mitenkään kovin päätä huimaava, ja olen tuon ylittänyt kymmenellä sentillä. Yippee! Eli se on sitten suoritettu...
Esteelle lähestyminen on sitten jotenkuten suoritettu - tyylipuhtaus ei ole ehkä ihan se paras, mutta osaan suurin piirtein ohjata ponin esteelle ja rämpiä siitä yli.
Lyhyen radan hyppääminen onnistuu, mutta esteistunnasta en sitten mene takuuseen :D
Esteratsastuksessa olen siis Perustaso/HeC- tasolla, mutta se ei nyt kovin paljoa vaadi. HeC- tasolta kaikkia ei ole suoritettu, sillä en niitä suoritetuiksi/ hyväksytyiksi voisi laskea.
Hevonen
Hevonen
Ratsutila Rusthollissa on taitavat & hyvin koulutetut hevoset, joten näiden kohtien täyttö ja mietintä ei ollut erityisen hankalaa.
Perustasolla ei ollut mitenkään erityisen kovia haasteita, niin kuin ei varmasti muissakaan kohdissa, yllämainituissa tai alle tulevissa.
- Ratsastuskoulun opetushevonen
- Koulutettu
- Rauhallinen
- Tottunut kokemattomiin ratsastajiin
Jokainen näistä kohdista täyttyy perustasolla kirkkaasti. Ratsastan ratsastuskoulussa, joten hevoset ovat ratsastuskoulun opetushevosia, koulutettuja, rauhallisia, sekä tottuneita kokemattomiin ratsastajiin. Aika yksinkertaista!
C- tasollakaan haasteet eivät ole erityisen korkealla. Toinen liittyy hevoseen, toinen ratsastajaan, ja tässäkin tapauksella C- taso on suoritettu.
- Ratsastuskoulun opetushevonen
- Erilaisiin hevosiin tutustuminen
Tässäkin kohdassa kyseessä on ratsastuskoulun opetushevonen/ poni. Olen tutustunut erilaisiin hevosiin, ja tässä ei puhutakaan siitä ratsastuksesta... Erilaiset hevoset käyvät ratsastuskouluissa useimmiten tutuiksi, joten no problem.
B- tasokin oli kohtuullisen helppo suorittaa:
- Erityyppisillä ratsastuskoulun hevosilla ratsastaminen
B-tasollakaan ei ollut mitenkään erityisen hankalia haasteita. Erityyppisillä hevosilla voidaan tarkoittaa rakenteeltaan erilaisia hevosia, tai sitten luonteeltaan erilaisia hevosia. Kumpikin on joka tapauksessa suoritettu.
A-tasolla on vähän enemmän haasteita, ja sain niistä puolet suoritettua:
- Erilaisilla hevosilla ratsastaminen
- Ratsastaminen ohjatusti kokemattomilla hevosilla
Erilaisilla hevosilla ratsastamisella tarkoitetaan varmastikin luonteeltaan erilaisia hevosia, ja niitä on tullut ratsastettua: hitaampia, eteenpäinpyrkiviä, kuumuvia, ja ties mitä muita.
Ratsastaminen ohjatusti kokemattomilla hevosilla ei ole vielä täyttynyt, mutta uskon, että ajan kanssa tämäkin tulee suoritettua. Stellahan on aika nuori vielä, mutten laske sitä kuitenkaan varsinaisesti NUORI, vaan enemmänkin keski-ikäinen :D
Hevonen - kohdassa olen siis HeB- tasolla, mutta helposta A:stakin on osa jutuista suoritettu.
Hevostaidot
Hevostaidot
Hevostaidot - kategoriassa olen selkeästi HeC-tasolla, minkä voi ylläolevasta kuvastakin huomata. Perusmerkistä minulla on kaikki ympyröitynä, ja helposta C:stä kaikki muut paitsi yksi. Helposta B:stäkin löytyy kaksi suoritettua juttua.
Perusmerkin taitoihin kuuluvat siis seuraavat asiat:
- Hevosen käsittely hoitotilanteessa
- Hevosen ruumiinosien tunnistaminen
- Riimun laitto
- Hevosen sitominen
- Harjaaminen
- Kavioiden puhdistaminen
- Taluttaminen
- Satulointi
- Suitsinta
- Suojien käyttö
Perusmerkkiin kuuluu siis aika laaja kokonaisuus, joka käsittää pääasiassa hevosen hoitamisen tunnille & pois. Kaikki tarvittavat taidot tähän kategoriaan on hankittu jo aikoja sitten, eikä missään noista ole ongelmaa.
Osaan käsitellä hevosta hoitotilanteessa turvallisesti & asiallisesti - sehän opetetaan jo aikalailla alkeiskurssilla, ja tallillani sitä pidetään suuressa arvossa, joka on pelkästään hyvä asia.
Hevosen ruumiinosat eivät ole se aivan vahva puoleni, mutta osaan niitä kyllä ihan tarpeeksi arkipäivän käyttöön, vaikka eläinlääkäriksi ei tämän hevosen ruumiinosien tietämyksellä päästäisi. Kuitenkin kaikki ruumiinosat ovat suurinpiirtein hallussa, ja tiedän, mitä tarkoitetaan, kun puhutaan nenäpiistä, säästä, kintereistä, lavoista tms.
Riimun laitto, hevosen sitominen, harjaaminen, kavioiden puhdistus, talutaminen, satulointi, suitsinta & suojien käyttö ovat kaikki tuttuja käsitteitä. Riimun laitoin ratsastusurani alkuvaiheilla väärinpäin, enkä hahmottanut ollenkaan, miten riimun kuuluu olla. Nykyään sujuu kuitenkin oikein näppärästi - ei tarvitse pelästyä :D Hevosen sitominenkin kuuluu ihan perussettiin... Kaikki muukin sitten tulee tavallaan samalla kerralla!
C- tasokaan ei ollut mitenkään erityisen hankala - yhteen kohtaan vaan vaatisi oman hevosen / lähes päivittäisen tallikäynnin.
- Hevosen perushoito sujuu itsenäisesti
- Hevosen varusteiden huolto
- Hevosen perusvärit ja yleisimmät hevosrodut
- Loimittaminen
- Hevosen jalkojen pesu
Kokonaisuudessaan C-tasokin on aikalailla semmoista perussettiä, eli ei mitään ylitsepääsemättömän hankalaa. Perushoito - jos sillä tarkoitetaan tunnille laittamista, harjaamista sun muuta "tavallista", joka tapahtuu itsenäisesti ja ilman avuntarvetta, on tavoite suoritettu. Jos hevonen on kuitenkin hiukan suurempi, saatan tarvita apua esimerkiksi satulan laitossa, mutten usko, että tässä tarkoitetaan sitä.
Varusteiden huolto kuuluu perusjuttuihin jokaisen ratsastustunnin jälkeen Ratsutila Rusthollissa, eli kuolaimet pestään, suitset rasvataan ja huolletaan, satula pyyhitän & pidetään hyvässä kunnossa, satulahuopa laitetaan satulan päälle kuivumaan, sekä yleensä myös harjataan se. Perusjuttuja ;)
Hevosen perusvärit ja yleisimmät hevosrodut eivät ole niinkään hirveän tuttuja juttuja, mutta sitä perustietoutta löytyy kyllä tarpeeksi.
Loimittaminen ja hevosen jalkojen pesukin sujuu hyvin, isomman hevosen kanssa loimitus on tosin vähän hankalampi juttu...
Suorittamatta C-tasosta jäi vain yksi kohta,
- Hevosen päivittäinen tarkistus
Tämähän vaatii sitten tietääkseni vähän aktiivisempaa tallillakäyntiä, jonka takia en tätä saa suoritettua ainakaan ihan heti.
B-tasosta olenkin sitten vähän kauempana, mutta:
- Hevosen pesu
- Karsinan puhdistaminen
Kaksi asiaa on siis B-tasolta hanskassa, joista molemmat kuuluvat mielestäni myös niihin paljon puhuttuihin perustaitoihin. Suorittamatta jäi kuitenkin jonkun verran:
- Hevosen hoito sujuu itsenäisesti
- Hevosen päivärytmiin tutustuminen
- Hevosen ruokinnan perusteet
- Perustieto kengityksestä ja kavioiden hoidosta
- Terveen hevosen tuntomerkit
Ylin asioista on jostain syystä jäänyt sitten merkkaamatta, mutta luulen, että siihenkin oli joku syy. Nyt ei nimittäin puhuta perushoidosta, vaan hoidosta, joka sitten eroaa siitä perushoidosta jollain tapaa.
Hevosen päivärytmi, ruokinnan perusteet, sekä kavioiden hoito ei ole mitään kovin tuttua, mutten hepreaksikaan kutsuisi. En kyllä näistä asioista ainakaan ihan heti oman hevosen kanssa selviäisi, vaan vahvat tukijoukot kyllä vaatisi...
Terveen hevosen tuntomerkit ovat jotenkuten-tuttuja, mutta ei mitenkään kovin vahvalla pohjalla.
Hevostaidot eivät ole ehkä sitä ihan omaa, vahvinta alaa, mutta jotain olen kuitenkin sisäistänyt. Niinpä sanoisin tasokseni tässä kohdassa HeC, sitä yhtä kohtaa lukuunottamatta. Olen kuitenkin perusmerkkiä taitavampi, mutten mikään helppo B:kään.
Kilpailut ja merkkisuoritukset
Kilpailuista ja merkkisuorituksista osa kohdista on aika vajavaisia, eikä tasoni mikään huippu olekaan.
Perusmerkkiin kuului muutama tärkeä asia:
- Perushoitomerkki
- Perusmerkki
- Kilpailuharjoitukset ja leikkimieliset kilpailutapahtumat
Näistä pystyin valitettavasti merkkaamaana suoritetuksi vain yhden kohdan, sillä koskaan en ole mitään hoitomerkkejä/ merkkejä suorittanut. Ehkä pitäisi olla suoritettuna, mutta kun ei vaaan ole.
Kilpailuharjoitukset & leikkimieliset kilpailutapahtumat on suoritettu jo ratsastukseni alkuvuosilla, jolloin kävin parit harjoituskilpailut. Leirikisat kai lasketaan sitten leikkimielisiksi kilpailutapahtumiksi?
C- tasosta pystyin sitten merkkaamaan vähän useampia asioita:
- Hoito I (ainoa suorittamaton)
- C-merkki
- Jos intoa, kilpailemisen aloittaminen
- Kilpailusääntöihin - ja käytäntöihin tutustuminen
- Itsensä haastaminen
- Seuratason kilpailut
Hoito I:stä en tosiaan ole suorittanut - kuten yllä mainitsinkin, ei mitään hoitomerkkejä ole suoritettuina.
C-merkin kouluohjelma on ratsastettuna hyväksytyin tuloksin ainakin muistaakseni, mutta joka tapauksessa pääsin tästä läpi.
Kilpailemisen olen aloittanut, tutustunut kilpailusääntöihin & kilpailukäytäntöihin, sekä kilpaillut seuratason kilpailuissa. Itseäni olen haastanut sitten vähän enemmänkin...
B- tasosta olisin voinut raksittaa kolme alinta asiaa:
- Omien taitojen testaaminen
- Halutessa säännöllinen kilpaileminen
- Seura - ja mahdollisesti aluetason kilpailut
Jotenkin en edes B- tasoa käynyt tarkasti läpi, sillä nämä kuuluisivat ihan ehdottomasti omaan "alueeseen", jonka olen suorittanut. Testaan nimittäin taitojani, kilpailen säännöllisen epäsäännöllisesti seuratasolla. Katsotaan, jos jossain vaiheessa pääsisi ihan aluetason kilpailuihin asti?
Kilpailukokemus ei vielä tässä vaiheessa ole kovinkaan suurta, mutta silti luokittelisin itseni tässä kohdassa vahva HeC/ heikko HeB - tasoiseksi, vaikka HeB - tasosta jäikin asioita merkitsemättä.
Kouluratsastus
Nyt menee mielenkiintoiseksi! Tästä kohdasta minulla on aika vahvojakin mielipiteitä, jotka selviävät sitten vähän alempana.
Perusmerkissä on vain yksi kohta, joka on aika ilmiselvä ainakin minun kohdallani:
- Ratsastusradan tiet: ympyrä, koko rata leikkaa, rata pituussuuntaan leikkaa, rata poikkisuuntaan leikkaa.
Kaikki noista ovat tuttuakin tutumpia, tavallisia teitä, joita käydään ratsastustunneilla läpi.
C- tason kohdalla oli vain kolme kohtaa, joista kaikki koen suoritetuiksi:
- Ratsastusradan tiet: voltti, täyskaarto, kolmikaarinen kiemuraura
- Askeleen pidennys
- Peruutus
Ratsastusradan teistä nuo ovat kohtuullisen helppoja - kaikki nuo käydään läpi C- tason kouluohjelmissa.
Askeleen pidennystä & peruutusta ei tunneilla välttämättä kovinkaan paljoa treenata, mutta kisatreeneissä nämä ovat pääasissa tulleet tutuiksi.
B- tasossa olikin sitten vähän enemmän haastetta, enkä ihan jokaista kohtaa suostu sulattamaan:
- Hallitsee ratsastusradan tiet
- Pohkeenväistö
Kaksi ainutta asiaa, jota on B-tasolta suoritettu. Ratsastusradan tiet ovat aika helppoa kauraa, pohkeenväistökin menee, mutta vaatii vielä hiukan hiomista.
- Keskiaskellajit
- Vastalaukka
- Etuosakäännös
Pelkästään ylin noista kuuluu B-tason kouluohjelmiin, loput tietääkseni johonkin HeA--> kaukaisuuteen. Itse en HeB-tasoiselta kouluratsastajalta vaatisi vastalaukkaa tai etuosakäännöstä, vaikka SRL niin sanookin. Pohkeenväistökin tulee tietääkseni vasta siellä A-ohjelmissa, joten miksi sekin on laitettu tähän B-tasoon?
Keskiaskellajeja pitää alkaa vähän treenata yhden jutun takia, joka selviää teille joskus kaukaisuudessa, mutta vastalaukka ja etuosakäännös ovat asioita, joita en ole koskaan suorittanut/ tehnyt.
Vähän kyllä ihmetyttää tämä, eikö osa noista kuuluisi sinne A-tasoon?
Katson tämän pääasiassa kouluohjelmien kautta, ja niin laskenkin itseni vahva HeC/ Keskiverto HeB-tasoiseksi kouluratsastajaksi. Jos tällä asteikolla, jonka SRL määrää, vastaisin HeC.
Maastoratsastus
Ja hehheh. Maastoratsastaja tosiaankin! Elämäni aikana olen ollut maastossa alle viisi kertaa, mutta siltikin muutama kohta tuli täytettyä:
Perusmerkkiin kuuluu aikalailla niitä perustaitoja.
- Rauhalliset maastolenkit rauhallisilla hevosilla
- Muiden liikkujien huomiointi
Molemmat on suoritettu, issikoilla onnistui, ja kahdella muullakin tallilla on tämä onnistunut.
C-taso:
- Eri askellajit maastossa
- Ylä-ja alamäessä ratsastaminen
- Hevonen pysyy hallinnassa erilaisissa tilanteissa
Tästä pystyin merkkaamaan suoritetuksi vain ylimmän - tosin keskimmäinenkin onnistuu. Kyllä varmaan tuo viimeinenkin, mutta tämä on sinänsä hankalaa, kun varsinaista kokemusta ei tosiaankaan ole...
B-taso:
- Ojan ja pienen tukin ylitys
- Hevonen pysyy hallinnassa myös tiellä ratsastaessa
Tästä merkkasin suoritetuksi ylimmän, joka tuli tehtyä siis Husön valmennusleirillä. Kyllä se varmaankin tiellä pysyisi, mutta kokemusta kun ei ole niin en voinut raksittaa :D
A-taso:
- Temponmuutokset
- Maastoesteet
Temponmuutokset tuskin onnistuisivat ainakaan kovin hyvällä tavalla, mutta maastoesteitä hyppäsinkin ihanalla Dana-ponilla Husön valmennusleirillä yhden kerran. Tavoite siis suoritettu! :)
Maastoratsastuksesta minulla ei siis ole kovinkaan paljoa kokemusta, mutta eiköhän se siitä ajan myötä kartu... Sanoisin kuitenkin olevani sitä perusmerkkitasoa, vaikkakin kaikista muista oli jotain suoritettu.
Oma hevonen / vuokrahevonen
Tästä kohdasta ei ole melkein mitään kirjoitettavaa - hevosen hankinta on tällä hetkellä vain kaukainen unelma jos sekään. Niinpä perusmerkin kohta "Ei ajankohtaista" - on suoritettu, ja samoin yksi kohta C-tasosta: "Jos haaveena on oma hevonen, osaamisen ja harrastuskertojen lisääminen lähemmäs oman hevosen vaatimaa tasoa ja ajankäyttöä" on myös suoritettu. Nykyään siis ratsastustaso lähentelee helppoa B:tä ja ratsastuskerrat ovat 2krt/vko. Vaikka se 2krt viikossa ei oman hevosen kanssa riittäisi, vie minua todella paljon eteenpäin se, että ratsastan kahdesti viikossa.
Perusratsastus (anteeksi liian suuri valkoinen väri, joka siis kuuluu kuvaan - tuli vahingossa!)
Perusratsastus alkaa pikkuhiljaa olla ihan kivalla tasolla, mutta katsotaan sitten, miten tässä SRL:n mukaan kävikään...
Perustasoon kuuluu aika paljon juttuja, mutta onnekseni jokainen niistä on suoritettu ihan kirkkaasti. Voinkin olla siitä onnellinen!
- Jalustimien säätäminen
- Ratsaille nousu
- Ratsailta laskeutuminen
- Perusistunnan harjoittelu
- Apujen käyttö
- Keventäminen, kevennyksen vaihto
- Pysähtyminen
- Kääntäminen
- Askellajit
- Etäisyyksien säilyttäminen muihin ratsukoihin
Kaikki nämähän ovat kaiken ratsastuksen tukipilareita, jotka jokaisen on syytä hallita! Kaikki rakennetaan näiden ympärille, joten on syytäkin, että nämä ovat hallussa. En usko, että hirveästi tarvitsee selitellä, että osaan säätää jalustimet, kivuta hevosen selkään ja laskeutua sieltä, harjoitella perusistuntaa & apujenkäyttöä tms.
C-tasonkin asiat ovat hyvin hallinnassa:
- Perusistunta hallinnassa
- Hevosen hallinta askellajeissa
- Huomioi hevosten erot ratsastuksessaan
- Temponmuutokset
- Tasainen kuolaintuntuma
- Apujen käytön hallinta
- Puolipidäte
- Asetuksen ja taivutuksen ymmärtäminen
- Ratsastus osastossa välimatkat säilyttäen
Perusistunta on minulla aika vahvalla pohjalla, mutta siltikin pyrin sitä parantamaan joka kerta, kun nousen sinne hevosen selkään.
Hallitse hevosen jokaisessa askellajissa, ja osaan huomioida hevosten erot ratsastaessa juurikin sen ansiosta, että ratsastan ratsastuskoulussa.
Temponmuutokset onnistuvat kumpaankin suuntaan hevosesta riippuen kevyesti ja kohtuullisen helposti.
Tasainen kuolaintuntuma on useimmiten hanskassa, mutta esimerkiksi jännittäessäni se saattaa olla hiukan epätasainen. Vaatii vaan vähän lisää treeniä!
Puolipidäte, asetus ja taivutus ovatkin sitten tuttua kauraa :D
B-tasolla suurin osa asioista on hanskassa:
- Perusistunnan kehittäminen
- Sujuvat siirtymiset askellajista toiseen
- Osaa muokata ratsastustaan hevoskohtaisesti
- Apujen käyttö hallitusti
Perusistuntaahan pyrin koko ajan kehittämään, eli tämän kannalta ei ollut probleemia.
Siirtymiset askellajista toiseen ovat kohtuullisen hyvässä ruodussa, mutta varsinkin laukasta raviin - siirtymiset vaativat vielä harjoittelua. Koen kuitenkin tämän asian suoritetuksi.
Osaan muokata ratsastustani jotenkuten hevoskohtaisesti, en esimerkillisen hienosti, vaan tarpeeksi.
Apujen käyttö on nyt ihan tarpeeksi hallittua, mutta ainahan sitä voi kehittää...:)
Suorittamatta B-tasolta jäi kuitenkin pari juttua:
- Keskiaskellajit
- Ratsastaminen tahdissa, tasapainossa ja tasaisella kuolaintuntumalla kaikissa askellajeissa
Keskiaskellajit eivät vielä ole kovinkaan tuttuja, mutta pian niiden on aikalailla pakko olla...
Toinen asioista on myös vähän pakko olla vähän reilun kuukauden päästä hanskassa, mutta on vielä hyvin aikaa treenata tätäkin.
A-tasolta ei ole suoritettu oikeastaan mitään:
- Perusistunnan itsenäinen kehittäminen
Välillä opettajan ohjauksessa, välillä ihan itsenäisesti kehitän myös omaa ratsastusta ja istuntaa.
Ratsastuksen etiketti
Ratsastuksen etiketti ei ole minulle mitenkään erityisen tuttua kauraa, mutta jotain sain sentään aikaiseksi tähänkin kohtaan:
Perusmerkki kuuluu taas niihin ihan perusjuttuihin:
- Tallinsääntöjen noudattaminen ja tallin toimintatapoihin tutustuminen
- Käytännöllinen tallipukeutuminen
- Ratsastuskentän liikennesääntöjen opettelu
Näistä sainkin merkata kaikki hyväksytyiksi. Jokaisella tallillahan on omat sääntönsä & toimintatapansa ja niiden oppiminen vie aikansa. Rusthollin säännöt ja toimintatavat ovat kuitenkin tulleet jo tutuiksi :)
Käytännölliseen tallipukeutumiseen kuuluu mielestäni (jos ei ole menossa ratsastamaan) verkkarit/ muut hyvät housut tallitöihin, mieluiten turvakärjelliset kengät, sopiva paita (ei paljetteja, hirveästi blingiä, hapsuja tms.), sekä tarvittaisessa fleece-takki. Hupparia en itse suosi, varsinkaan jos siinä on huppu.
Jos taas olet menossa ratsastamaan, mieluiten ratsastushousut, ratsastuskengät/ratsastussaappaat, ratsastukseen soveltuva paita ja tarvittaessa fleece. Turvaliivi & kypärä kuuluvat tietenkin ihan niihin perusjuttuihin.
Kummatkin näistä asioista ovat minulle itsestäänselvyyksiä, samoin kuin ratsastuskentän liikennesäännöt.
C-merkkiin kuuluu vain kolme asiaa:
- Hyvät tallitavat hallussa
- Aloittelijoiden avustaminen
- Ratsastuskentän liikennesäännöt hallinnassa
Ylin ja alin on selvästikin suoritettu, mutta koska Rusthollissa ei ole kovinkaan paljoa ole aloittelijoita tai lapsiratsastajia, jonka takia sitten ratsastuksen etiketti jää tähän vaiheeseen.
Seuratoiminta ja talliyhteisö
Seuratoiminnassa en ole kovinkaan vahvasti mukana, jonka takia yllänkin vain Perusmerkin tasolle, johon kuuluu tutustuminen tallihenkilökuntaan ja omaan ratsastusryhmään, liittyminen ratsastusseuraan ja viimeisenä vielä tutustuminen oman seuran toimintaan.
________________________________________________________________________________
Huhhuh, tämän postauksen kirjoittamisessa vierähtikin ihan kelpo tovi! Taputukset, kymmenen pistettä ja papukaijamerkki Sinulle, joka jaksoit lukea tämän pitkän postauksen :D
Pidänkin tämän haasteena, ja haastan juuri Sinut kirjoittamaan postauksen SRL:n harrasteratsastajan polusta ja omasta sijainnistasi siinä.
Eli:
Kiitos haasteesta. Tämähän oli mielenkiintoinen! Alampa työstämään samantien ;)
VastaaPoistaHyvin ja monipuolisesti, mutta lyhyesti kirjotiettu postaus.
Eipä mitään, kiva jos löytyy intoa toteuttaa! :)
PoistaKiitos :D
Wau tää oli tosi kiva ja mielenkiintoinen postaus! Vaikka tämä teksti olikin melko pitkä jaksoin kuitenkin lukea hyvin loppuun, koska tekstiin oli selvästi panostettu. ;)
VastaaPoistaHienosta postauksesta pisteet sinulle!❤
Oi kiitos tosi paljon! Ihana kuulla tällaista, vau! :)
PoistaMielenkiintoinen ja kiva idea! Hyvin olit toteuttanut tämän :) Voisin itsekin harkita tämän tekemistä!
VastaaPoistaKiva kuulla, tee ihmeessä - sitä ei nimittäin ole kielletty yhtään missään, ja olisi kiva lukea muidenkin versioita näistä :D
Poista