3.5.2016

89. Mäntsälän Ratsastuskoulu, I- tason koulukisat

Olen kyllä vieläkin niin järkyttävän innoissani lauantaina, 30.4 pidetyistä koulukisoista, joihin osallistuin Lupiinilla! Paremmin ei olisi voinut mennä, millään tavalla! Edellisistä kisoista olikin jo aikaa, viimeisimmät pidettiin 10.10.16, ja jos silloinkin meni hyvin, lauantaina meni vieläkin paremmin! MänRassa olen käynyt muistaakseni kolmet kisat, jos tätä uusinta ei lasketa mukaan. Kuitenkin, kokemusta on tässä vaiheessa seitsemistä kisoista, jos harjoituskisat lasketaan mukaan. Kokemusta ei siis ole mitenkään paljoa, mutta ratsastuskouluoppilaalle kuitenkin kohtuullisesti; ratsastushistoriani ensimmäisillä vuosilla en kilpaillut, ja ensimmäisiin harjoituskisoihinkin menin vasta, kun olin ratsastanut kaksi vuotta. Ne menivätkin sitten ihan hyvin, ja voitin ne. Jos leirikisat lasketaan mukaan, kisoissa olen käynyt yhdeksän kertaa.


No, takaisin kuitenkin 1- tason koulukilpailuihin, joihin osallistuin tutulla ja turvallisella Lupiinilla, sillä halusin onnistuneen radan alle näin kilpailukauden aluksi. Kisapäivälle osui aivan mahtava ilma, ja vaikka aurinko ei kokoaikaisesti paistanutkaan, ilma oli lämmin. Ennen minun rataani Lupiini oli mennyt jo raviohjelmassa, ja se oli kohtuullisen hyvin verrytelty, kun pääsin selkään. Alkukäynneissä yritin saada ponin kyljistään pehmeäksi, ja takajaloistaan aktiivisesti. Lupiini oli aluksi todella hidas pohkeelle, ja reaktiot tulivatkin pari sekuntia myöhässä. Tätähän ei voi sallia kisoissa, muutenhan kaikki tulee myöhässä = pisteet putoavat.
Kovinkaan kauaa en saanut lupaa kävellä, vaan verryttelynvalvojan kanssa aloimme sitten verkata Lupiinia paremmaksi ja aktiivisemmaksi. Siirryimme isolle pääty- ympyrälle yhden toisen ratsastajan kanssa, ja otimme alussa aktiivista ja reipasta ravia ennen laukkoja. Aluksi ravi oli laahustavaa, mutta ilman raippaa yritin sitkeästi saada ponia paremmaksi, ja pari minuuttia ennen maneesiin pääsyäni onnistuinkin siinä. Laukassa Lupiini oli jo selkeästi parempi, ja otin pääty- ympyrällä muutaman kierroksen laukkaa ilman sen kummempia tehtäviä.

Kun minua edeltävä ratsukko pääsi maneesiin, otin ohjat omiin käsiini, ja tein koko ajan pelkkiä ravi- käynti- laukka-käynti-ravi-pysähdys- tyyppisiä tehtäviä, ja Lupiini sai liikkua kussakin askellajissa vain muutaman askeleen ajan, kunnes vaihdoin seuraavaan. Pysähdykset tein poikkeuksetta ravista, ja vaadin myöskin ravia suoraan pysähdyksestä, tai vaihtoehtoisesti peruutuksesta. Näillä tehtävillä sain Lupiinin todella kivasti kuulolle, ja kun siirryin maneesiin, se oli hyvin avuilla.No mitä tapahtuu sitten, kun siirrytään ponin kanssa maneesiin, ja toinen ratsukko on radalla? Täydellinen hyytyminen, yli puolen tunnin aktiivisen työskentelyn jälkeen Lupiini hyytyi maneesin odottelupäätyyn niin, että oli työn ja tuskan takana saada ponia ylipäätään ravaamaan. Ei siinä sitten enää voivottelut auttaneet, vaan piti alkaa taas työstää viiden ja puolen minuutin aikana siirtymisiä käynnistö raviin ja toisin päin. Verryttelypääty oli järkyttävän ahdas, joka sekin vaikutti aktiivisuuteen, mutta juuri ennen oman radan alkua sain Lupiinin kivan tuntuiseksi, ja mitään ajattelematta lähdin sitten radalle.

Ennen suorituksen alkua kiertelin tuomaripäädyssä ja varmistin, ettei Lupiini pelkää yhtään mitään. Vanhana kisakonkarina minkäänlaista huonoa reaktiota ei tullut, ja pääsin aloittamaan radan rennosti, ilman pahoja ennakkoaavistuksia. Alkutervehdykseen katsoin mahdollisimman hyvän tien, mutta siitä tuli loppujen lopuksi vain 6.0, ja paperissa luki sen kohdalla: ei ihan linjalla. Tähän kohtaan voisin protestoida sen verra, että tuomarin pöytä ei ollut linjalla, jonka takia sitten tuli tämä kyseinen arvosana. No, jatkossa ainakin tiedän, että menen tuomarinpöydän kohdalta, enkä keskilinjalta :D
Kun käännyin oikealle, Lupiini säikähti jotain kulmassa ja otti muutaman säikähtyneen laukka-askeleen, mutta sain sen kuitenkin hyvin kiinni ennen varsinaista tehtävää. Tässä säikähdyksessä oli hyvänä puolena se, että poni oli hereillä, mutta huonona tuli sitten jännittyneisyys, joka näkyi myös arvostelupaperissa. Tämä ei kuitenkaan vaikuttanut millään muotoa arvosteluun, sillä sen kohdalla ei ollut omaa arvostelua; pääsin siis helpolla.

Oikeaan kierrokseen tehdylle pääty- ympyrälle sain muuten hyvän tien, mutta paperissa luki hieman jännittynyt. Näinollen paperiin tuli pääty- ympyrästä 6.5, eli ihan hyvä. Täyskaarrosta oikasta kierroksesta tuli myös se 6.5, 7 sieltä olisi varmaan tullut, jos taivutus olisi ollut pehmeämpi, niin kuin paperissakin luki. Keskiympyrästä vasemmalle tuli myös 6.5, ja tähän sain hyvän tien, mutta S- kirjaimen kohdalla Lupiini oikaisi/ en saanut ratsastettua aivan uralle, jonka takia pisteetkin tippuivat siinä kohtaa. Seuraavasta täyskaarrosta sain seiskan, josta olen kyllä tyytyväinen. Ratavideolta katsottuna tosin oikaisin hiukan, mutta ilmeiseti tuomari osasi arvioida minua paremmin :D


Pysähdyksestä ja neljän askeleen peruutuksesta tuli 7.0, ja omastakin mielestä sain varsinkin peruutuksesta todella kivan ja tasaisen. Kun tuli ensimmäisen ravilisäyksen vuoro, en saanut pidennettyä ravia kunnolla, mutta silti sain siitä 6.5, ja paperissa luki, että tuomari haluaisi saada ravia enemmän ylämäkeen. Nyt ainakin tietää, mitä pitää treenata jatkossa tunneilla!
Toisesta temponlisäyksestä lävistäjällä tuli taas 6.5, tähän tuli kuitenkin parempi pidennys ja eron huomasi selkeämmin. Keskikäynnistä sain sitten ruhtinaalliset 7.0, mikä ei tullut yllätyksenä. Lupiinin käynti on nimittäin todella hyvä, ja kun se on aktiivista, siitä saa helposti hyvät prosentit ja pisteet. Vasemmasta harjoituslaukasta ja sen nostosta sain 7.0, ja tuomarin kommenteissa ei taaskaan lukenut mitään. Keskiympyrästä vasemmassa harjoituslaukassa tuli tällä kertaa 6.5, syynä taas kerran jännittyminen, joka sitten näkyi paperissakin. Kun tuli ravisiirtymisen aika lävistäjän kautta, tuli paperiin vain 6.0, ilmeisesti syynä siihen se, että Lupiini kulki pitkänä. Seuraavissa kisoissa pitää sitten skarpata tämän laukan kanssa, kun menen Lupiinilla. Paperiin tuli tämän kohdalle kommentti siirtymisenä vähän pitkänä. 
Oikeasta harjoituslaukasta sain myös 6.0, ja kommenteissa luki taas kerran pitkänä. Keskiympyrästä sain sitten 6.5, mutta suunnanmuutoksesta lävistäjän kautta taas kutosen. Paperissa luki siinä kohtaa, että siirtyminen pitäisi valmistella paremmin. Kun tuli lopputervehdyksen aika kahden käännöksen jälkeen, tuli paperiin 6.0, ja siinä luki: taivuta kaarteissa enemmän. 
Pisteitä sain radasta+ muista arvosteluista 144.5, ja prosentteja 65,682. Tavoitteenani oli saada 65%, mutta pääsin yli tavoitteestani! Kun sain paperin käteen, hämmästys oli todella suuri, ja vaikka rata olikin tuntunut selkään kivan tasaiselta, en olisi uskonut tällaisia prosentteja! Siinä samassa sain sitten tietää olevani johdossa, ja koska olin kolmas lähtijä, odottelin lähemmäs tunnin Lupiinin kanssa karsinassa, ennen kun sain tietää lopulliset tulokset.


Kun sitten kuulin, että olin voittanut HeC:2 2000, suu loksahti kyllä aivan auki! Taso oli ollut tässä luokassa todella kova, ja todella monella tuli ihan järkyttävän hienoja ratoja! Olin ihan äimistynyt, ja sitten ihan horroksessa menin palkintojenjakojonoon. Kun tuli kunniakierroksen aika, Lupiini oli jo niin väsynyt, ettei meinannut jaksaa laukata ollenkaan :D Mutta todella paljon kiitoksia kaikille muille kilpailijoille, joilla tuli hyviä ratoja, tallihenkilökunnalle, ihanille hevosille ja oman perheen tukijoukoille, jotka jaksoivat kannustaa loppuun asti! Ja vielä viimeisenä, vaan ei vähäisimpänä: oli ihan mahtavaa huomata, miten ystävällistä porukkaa mänRassa oikeasti onkaan; todella moni, ihan minulle vieras ihminen tuli onnittelemaan, ja siitä jos jostain tuli hyvä mieli ! Oli kyllä ihan mahtava kauden avaus, ennen seuraavia kisoja minulla onkin teille yllätys ;) Katsotaan sitten silloin, miten suhtaudutte...


16 kommenttia:

 1. Oi onnea! Itsekkin olen torstaina menossakisoihin :)

  VastaaPoista
 2. Hienosti näytti menevän! Olisin saattanut tulla piipahtamaan kisoissa, kun kaverini sinne olisi mennyt vuokraponillaan, muttei nyt mennytkään niin en itsekkään sitten mennyt katsomaan :-).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos:) Toivottavasti pääset seuraavalla kerralla!

   Poista
 3. Sulla ja Lupiinilla kuulosti kyllä menneen ihan superhyvin, onnea!♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep, ei se nyt ihan penkin alle mennyt :D

   Poista
 4. Onnea ♥ Lupiini näytti kyllä täydelliseltä, ja uusi banneri on muuten hienoin mitä sinun blogissasi on ollut! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Banneri on tosiaankin hieno, mutta se onkin Idan (ida-spirit.blogspot.fi) käsialaa:)

   Poista
 5. Hienosti meni!Kiva postays; onnea voitosta! :)

  VastaaPoista
 6. Oi, oikein paljon onnea hienosta kisakauden avauksesta! :)
  Ei olisi voinut paremmin mennä ;)

  VastaaPoista
 7. Oi onnea paljon! :) Tosi hyvä rata ja ihana postaus :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Itsekin pidän tuosta radasta ratana, sillä se on kovan helppo ja symmetrinen;)

   Poista
 8. Onnea voitosta! Ihana postaus taas kerran :3 Sun postaukset kyllä piristää aina päiväni >3< :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tää oli taas niin ihana kuulla, Sylvia💕

   Poista

Kommentoithan edes jotain, se merkitsee paljon! :)