3.12.2016

Joulukalenteri luukku 3 / Erilaisia muoti-ilmiöitä


Pitkään olen jo halunnut toteuttaa tämäntyyppisen postauksen, mutta päätin säästää sen joulukalenteriin. Lokakuussa idea tästä lähti syntymään ja kohtuullisen pitkään tätä mietinkin, toivottavasti tämä postaus ei ole yhtä "vakava" kuin tavalliset postaukseni. 
Tästä postauksesta paljastuu siis postaus nimeltä erilaiset muoti-ilmiöt viimeisimmän parin vuoden aikana. Olen tosiaankin huomannut muutamia hassuja muoti-ilmiöitä, jotka ovat yleisiä ihmisten keskuudessa. Osa näistä on kohtuullisen vanhoja/edesmenneitä villityksiä, osa taas vieläkin loistaa kirkkaana tähtenä.
Voin sanoa, etten ole näistä kaikista oikeastaan innoissani, vaan huvittunut ja ärsyyntynyt siitä, miten ihmiset yhtyvät tähän "massateollisuuteen". Ihmisiä, jotka eivät kyseisiä tuotteita käytä, saatetaan katsoa vähän syrjäsilmällä tai pyöritellä päätään... :D

_       _       _       _       _

1. Jopot
Oletko sattumoisin huomannut pyöräillessäsi/kävellessäsi/ajaessasi autolla tms., että lähestulkoon jokaisella pyöräilijällä on Jopo-merkkinen pyörä? Niitä on monenvärisiä, mutta malli on jotakuinkin sama. Jos menet jokun koulun pihaan ja katsot pyörätelineitä, on niissä kiinnitettynä mahdollisesti monella lukolla erivärisiä jopoja + poikien maastopyöriä.
"Jopon nimi on lyhenne sanoista JOKAISEN POLKUPYÖRÄ. Nykyisin jopo on Suomen myydyin fillari, jonka suosio vain kasvaa vuosi vuodelta. Syitä on monia, mutta yksi tärkeimmistä on rento ja kaiken kokoisille sopiva DESIGN, JOKA SAA HYMYILEMÄÄN.  " - www.jopo.fi/tarina
Varsinaisesti minulla ei ole mitään Jopoja vastaan, mutta ihmettelen vain, miten lähestulkoon jokainen ihminen haluaa itselleen jopon. Ei niissä ole mitään pahaa, mutta itse tykkään pyöräillä myös ylämäkiä ja mahdollisesti myös metsässä, joista kumpaankaan Jopo ei mielestäni sovellu. Ilman vaihteita ylämäkiä saattaa olla hankala pyöräillä.
Jopot ovat pysyneet muodissa yllättävän kauan - odotan hetkeä, jolloin tämä muoti-ilmiö saa loppunsa... Ilmeisesti jopoja varastetaan yllättävän paljon, ja melkein jokainen on huolissaan joponsa kiinnittämisestä (siis pyörätelineeseen) ja sen varastamisesta. 
Kuten sanoin, ei minulle ole mitään jopoja vastaan - pointtini tässä on vain ilmoittaa, etten luultavasti itse hankkisi itselleni jopoa. Kaikella kunnioituksella jopoja ja jopojen valmistajia + niiden uskollisia ajajia kohtaan!
Tämmönen Jopo kelpaa minullekin! :D

2. Adidaksen verkkarit
Aina ei ole käytetty verkkareita tavallisten koulupäivien aikana. Joskus taannoin ne olivat liikuntatuntien ja juoksulenkkien + salillakäynnin vakiovaruste - nykyään useilla on jokaisena koulupäivänä adidaksen merkkiverkkarit, jotka maksoivat maltaita. Ainakin siitä hinnasta jaksetaan vaahdota sitten tähän tapaan : "Hei jes sain eilen ADIDAKSEN VERKKARIT! Ne maksoi AINAKI sen 38.90. Ja juu oon IHAN VARMA, että nää on ne aidot ja oikeet verkkarit! Siis miettikää ei se 38.90 oon miteenkää paha hinta näistä housuista...!" Ja niin edespäin... 
Mielestäni on ihan okei käyttää koulussa verkkareita, mutta että kaikilla pitää olla samanlaiset mustat Adidaksen verkkarit, joissa on kaksi valkoista raitaa kummankin jalan ulkosyrjällä. Ovathan ne suurimman osan päällä ihan tyylikkäät ja nätit jne., mutta mielestäni verkkarit on verkkarit ja ne on tarkoitettu urheiluun. 
Onhan se kiva käyttää muotivaatteita, kuulua joukkoon ja pitää mukavia housuja päällä, ymmärrän sen (vaikka itselläni ei ole minkäänlaista kiinnostusta tällaiseen. Joillakin on kuitenkin selkeä innostus tyyliin: "Pakko käyttää näitä kun kaikki muutkin käyttää!"). 
Tässäkään kohdassa tarkoitukseni EI OLE HAUKKUA tai mitenkään luhistaa tätäkään muoti-ilmiötä! 

3. Conversen tennarit
Tämän ilmiön on huomannut nyt jokainen. Conversen tennarit ovat yleistyneet parin viime vuoden aikana huomattavasti, lähestulkoon jokainen käyttää conversen tennareita/muita conversen kenkiä. Jos et käytä conversen tennareita - anna kun arvaan - käytät lenkkareita. Lenkkareista kuitenkin lisää aivan pian!
Nämä kyseiset conversen tennarit saattavat näyttää ja tuntua jalassa kivoilta (ehkä? Kerran kokeilin, ei sopinut omaan jalkaani), tai sitten halutaan vaan käyttää samanlaisia asusteita kuin kaikki muutkin. En tiedä, en ole psykologi tai ihmisaivojentuntija. 
Erittäin tyylikkäänä muutama vuosi sitten... Mutta ei Kolilla converseilla pärjää! :D
4. Lenkkarit, erityisesti Niken lenkkarit
Tosiaan, jos sinulla ei ole joka päivä jalassasi converseja, sinulla on luultavasti (Niken) lenkkarit. Lenkkarit ovat nykyään arkipäivän asuste, ja voin itsekin myöntää käyttäväni välillä (pääasiassa silloin, kun minulla on koululiikuntaa) lenkkareita. 
Arkipäivisin (kesä, kevät, alkusyksy) käytän pääasiassa kävelykenkiä, syksyllä hetken aikaa vaelluskenkiä, joiden jälkeen siirryn sitten talvikenkiin. Kun lumet sulavat, aloitan vaelluskengillä tai vaihtoehtoisesti kävelykengillä. Nykyään on kaupoista hankala löytää muuta kuin kävelykenkiä tai lenkkareita, mutta minkäs teet.

5. Stabilon tussit
Nyt päästään sitten pois kenkäaiheesta ja siirrytään tusseihin. Olivat ne sitten yliviivaustusseja, värikyniä, tusseja tms., on lähes jokaisen penaalissa stabiloita. Eri kokoisia ja värisiä, puuvärikyniä tai tusseja - stabilot ovat aina stabiloita. 
Tähän voin myöntää "sortuneeni" itsekin, vaikka pyrinkin tämmöistä massaan hukkumista välttämään. Stabilot ovat kuitenkin hirvittävän hyviä tusseja ja kyniä, tykkään paljon!

6. Fjällräven kånken
Koulureppu, retkeilyreppu, kaupunkireppu - kånken soveltuu kuulemma aikalailla kaikkeen. Koulureppuna (tai oikeastaan muutenkaan) en ole tästä villityksestä okein innostunut. Mitään mielipidekirjoitusta en tästä ala väkertämään, vaikka Suomessa sananvapaus onkin. 
Omaan selkään tämä repputyyppi ei kuitenkaan sovi, eivätkä kaikki tavarani sinne mahtuisikaan. Useille kuitenkin ihan kelpo reppu!

_       _       _        _       _ 

Tämän postauksen tarkoitus ei ollut haukkua kyseisiä tuotteita tai niiden omistajia, vaan tuoda esille huomaamiani muoti-ilmiöitä. Toivottavasti kukaan ei ottanut tästä postauksesta nokkiinsa! :)

Oletteko huomanneet samanlaisia ilmiöitä tai kenties muita?

11 kommenttia:

 1. Itse olen juuri samoja huomannut^^ Olen sortunut vain stabilon tusseihin :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aika yleisiähän nämä ovat :D Stabilot ovat kyllä mullakin ne ainoat tavarat, joihin olen sortunut näistä muoti-ilmiöistä ...:)

   Poista
 2. Mä en ole koskaan omistanut mitään tällä listalla mainituista, mutta ymmärrän kyllä sinänsä näitä "massamuoteja"- joku "cool" sen aloittaa aina kouluissa, ja koska ihmiset haluaa kuulua ryhmään, pitää itsellekin hankkia sitten sellainen ;) Kettureppu on kyllä mun mielestä ihan tosi magean näköinen ja siinä on ihana värivalikoima, joten sellaisen voisin vaikka itsekin ottaa, vaikka yleensä en näihin "muoti-ilmiöihin" tartu! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näinhän se vähän menee, juuri, kuten asian selititkin...:)

   Poista
 3. Ite oon vannoutunut converse -kenkien käyttäjä, kun ne sopii niin hyvin omaan jalkaan että niillä on parempi kävellä kuin millään muilla kengillä! Niillä mä meen koulussa ja koiralenkeillä, tallimatkoilla ja joskus tallillakin jos totta puhutaan :D Hyviä huomioita kyllä, ja kiva postaus! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jos ne jalalle sopii, niin hyvähän niitä on käyttää! :) Omalle jalalle ei sovi..:(

   Poista
 4. Hei kivoja perusteluja! :)

  www.tiiaemilia.blogspot.com

  VastaaPoista
 5. Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

   Poista
 6. Tämä oli kiva postaus. Olen huomannut myös noi samat jutut. olen itse sortunut vain stabiloihin, mutta vain sillä, koska sain ne joululahjaksi muutama vuosi sitten :D Käytän lenkkareita, mutta en nikejä :D

  VastaaPoista

Kommentoithan edes jotain, se merkitsee paljon! :)