4.12.2016

Joulukalenteri luukku 4 / Opiskeluvinkkejä

Halusin toteuttaa tämän postauksen jo koulun alettua syksyllä, mutta ideoita tähän ei oikein ollut. Joskus olen toteuttanut samantyyppisen postauksen, mutta tällä hetkellä se on piilotettuna - ja ihan syystä. Kuvat olivat ehkä maailman kamalimpia (en voi myöntää näiden olevan parempia...) ja teksti huonoa. 
Joten, yritetään uudestaan, toivottavasti paremmalla menestyksellä. Ja tässä postauksessa on myös muuta erilaista kuin aihe... Tämä postaus on nimittäin toteutettu Sylvian kanssa! Olen saanut Sylvialta muutenkin blogiin hyviä ideoita, ja tässä asiassa ajatusmaailmamme kohtaavat muutenkin kivasti, on aika toteuttaa tämä postaus yhteistyössä :D 
Ja jos teille ei vielä selvinnyt, on kyseessä postaus nimeltä Opiskeluvinkkejä! Kyseiset asiat ja vinkit ovat auttaneet meitä molempia, en sitten tiedä, auttavatko teitä. Saa nähdä :D

Musiikin kuuntelu: 


Pääosin klassisen musiikin kuuntelu rauhoittaa mieltä ja auttaa keskittymään. Sylvia ja minä kuuntelemme läksyjä tehdessämme/opiskellessamme aina, lähes poikkeuksetta jonkinlaista musiikkia. Tärkeää on, ettei musiikki ole liian kovalla.
Kaikki eivät pysty opiskelemaan / keskittymään ollenkaan musiikin soidessa, joitakin tämä auttaa. Itse en pysty kuuntelemaan esim. popmusiikkia tai sanoja sisältävää musiikkia, se vain häiritsee keskittymistä.
Musiikki saattaa myös inspiroida opiskelemaan, kannattaa ehdottomasti kokeilla tätä musiikkia!

Ajoittaminen/kalenterin käyttö: Oletko huomannut, että alat lukemaan kokeisiin päivää ennen koetta? Ajaudutko koko ajan puhelimelle tai koneelle katsomaan videoita tai lukemaan blogeja? Onko aika muuten vaan hukasssa?
Jos kuulostaa tutulta, kannattaa aloittaa kalenterin käyttö. Oli se sitten puhelimen kalenteri tai perinteinen paperikalenteri, käytä sitä. Saat ajoitettua kaiken tunnilleen, jos vain jaksat hiukan panostaa kaiken ajoittamiseen. Saat tehtyä kaiken tarpeellisen ajoissa ja arki on huomattavasti helpompaa!
Jos pelkkä kalenterin seuraaminen ei oikein innosta, kannataa hankkia itselleen jonkinlainen palkinto : Jos olet "totellut" tekemääsi aikataulua ja  pysynyt siinä, anna itsellesi vaikkapa lupa syödä herkkuja - usko tai älä, se kannustaa ;)


Muistiinpanot: Kuinka moni teistä on joskus suunnitellut muistiinpanojen kirjoittamista vaikka ennen kokeita tai joka päivä koulun jälkeen? Kuinka moni on toteuttanut suunnitelmansa?
Useilla asiat jäävät paremmin muistiin kirjoittamalla, joten sitä ominaisuutta kannattaa käyttää hyödyksi. Ajan kanssa käsin kirjoitetut ja tehdyt muistiinpanot vievät kyllä huomattavan paljon aikaa, mutta jos tämän haluaa suorittaa nopeammin, kannattaa käyttää tietokonetta ja tulostaa tehty tiedosto paperiversioksi ja liimata muistiinpanovihkoon.
Käytit sitten konetta tai kynää, kannattaa käyttää värejä. Värit auttavat muistamaan huomattavasti helpommin tiettyjä asioita. Osa käyttää värillisiä kyniä tai tusseja kirjoitusvaiheessa, osa yliviivaa mieluummin.
Yliviivatessa tämä on ehkä hyödyllisempää: Kolme eri väristä yliviivauskynää, joilla sitten yliviivaat eri sanoja. Voit myös tehdä niin, että sinulla on keltainen, punainen ja vihreä kynä. Eri väreillä yliviivatut sanat tai asiat kertovat sinulle, mikä sujuu hyvin, mikä kohtalaisesti ja mikä huonosti. Tehokasta!
Kuinka saada motivaatiota?: Useilla tuntuu olevan koulumotivaatio hukassa aika useastikin. Ei jaksaisi lukea kokeisiin, tehdä läksyjä tai edes ajatella koulua.
Usein saattaa auttaa, jos katsoo YouTubesta videoita aiheeseen liittyen, etsii blogeista tai keskustelupalstoilta vinkkejä koulunkäyntiin ja opiskelumotivaation parantamiseen liittyen. Tällaisista saattaa saada hyvääkin motivaatiota!
Tarroittaminen ja värien käyttö lisää opiskelumotivaatiota tehokkaasti, ja kaikki näyttää paremmalta koristeltuna ja lisää itsessäänkin motivaatiota.
Tuntiaktiivisuus ja opettajan innostuneisuus lisäävät tietenkin motivaatiota. Mitä enemmän kehuja ja tsemppauksia opettajalta (tai keneltä tahansa), se lisää motivaatiota enemmän kuin uskotkaan.
Internet: Jos sinulla on tulossa koe aiheesta  ?, kannattaa etsiä aiheesta tietoa Internetin ihmeellisestä ja osittain salaisestakin maailmasta. Sieltä löytyy yllättäviä vinkkejä aihealueeseen liittyen, ja sinulla on hyvät mahdollisuudet saada lisäpisteitä kokeesta!
Hakusanoiksi voit laittaa esimerkiksi tämäntyyppisiä: Oma luokka-aste+aine+aihealue. Älä kuitenkaan usko kaikkea, sillä Internet on pullollaan myöskin virheellistä tietoa!
Jos harjoittelua kaipaa, löytyy Internetistä apu tähänkin pulmaan! Edellisten hakusanojen avulla löytyy varmasti myös tehtäviä, jotka auttavat sinua valmistautumaan kokeeseen.
Muistilaput: Jos et kalenteriin halua ihan kaikkea merkata, ovat joka paikkaan sopivat muistilaput hyvä vaihtoehto. Esimerkiksi kokeet kannattaa kirjoittaa ylös muistilapuille, jotka sitten laitat näkyvälle ja "paljon kulutetulle" alueelle huoneeseesi. Näin muistat aina, mitä pitää tehdä milloinkin, milloin on aineiden deadline yms. hyödyllistä.
Ja kaikkein parashan olisi, jos muistilaput olisivat oikein värikkäitä ja pirteitä! :)
Läksyt: Usein saattaa käydä niin, että läksyt tehdään viimeisenä iltana ennen kuin on pakko. Näin tulee erittäin helposti kiire ja läksyt tulee tehtyä vähän silmäkulmasta katsoen ja vasemmalla kädellä samalla, kun tuijottaa TV:stä Talent Suomea.
Tässä pieni vinkki: Tee läksyt mahdollisimman koulupäivän jälkeen ja käytä niihin oikeasti paljon aikaa! Ei läksyjä anneta ihan kiusaksi, vaan jotta oppisit asiat ja saisit sisäistettyä ne. Kannattaa ottaa se koulunkäynti vakavasti jo aika alkuvaiheessa, niin ei tule niin suuria ongelmia sitten myöhemmin:)
Tauot: Läksyjen luvussakin kannattaa pitää taukoja, jotta aivot eivät ylirasitu. Taukojen aikana aivot saavat levätä ja sisäistää juuri oppimansa tiedot. Pelkällä pänttäämisellä ei pitkälle pötkitä - ilman taukoja se on yhtä tyhjän kanssa!
Ilman taukoja myös väsyy nopeasti ja paljon, eikä jaksa opiskella. Aivothan joutuvat tekemään paljon töitä oppimisen eteen.

Ulkoilu, uni, koulu, ruoka: Jos sinulla on näitä kaikkia sopivassa suhteessa toisiinsa nähden, asiat ovat oikeasti hyvin! Ulkoillessa mieli virkistyy, nukkuessa aivot lepäävät ja keräävät tarpeellista tietoa ja lokeroivat sitä, koulussa opitaan ja ruoka auttaa aivoja ja sinua jaksamaan paremmin.
Ehkä tämä on se klisee lause, jota kaikki jaksavat jauhaa, mutta tottahan se on, että jos jokin näistä puuttuu, on vähän huonompi juttu. Kannattaa panostaa ihan tavalliseen elämään ja terveellisiin elämäntapoihin, niin pysyy terveenä ja hyvinvoivana pitkään!

Tavoite - tulos: Ilman tavoitteita et jaksa kovinkaan pitkään... Oikeasti. Aseta itsellesi tavoite, jonka eteen sinun täytyy tehdä töitä, mutta joka on kuitenkin tavoitettavissa. Tavoitteet ajavat sinua eteenpäin, ja kun jotain oikein paljon haluat ja olet valmis tekemään sen eteen töitä, se voi toteutua! Itselleni tämä on ollut erittäin hyödyllinen vinkki niin kouluun kuin muuhunkin elämään (onko muuta elämää?).

Palkkio: Tämä voi olla karkki, lukuhetki tai tauko - ihan miten vain haluat tämän toteuttaa. Jos saat luettua vaikka aukeaman tai koealueen, sinun täytyy palkita itsesi jotenkin, että jaksat taas. Itselläni tässä toimii parhaiten karkki, herkkuhiiri kun olen.. Jokaiselle on kuitenkin oma mieluinen palkitsemiskeino, ja se kannattaa etsiä!
Palkintokin ajaa sinua eteenpäin ja eteenpäin kohti tavoitettasi.

Siisteys & vihkot: Mitä sotkuisempi opiskeluympäristö sinulla on, sitä häiriintyneempi olet ja sitä huonommin keskityt. Piste. Ei kannata kuitenkaan aloittaa siivoamisurakkaa juuri ennen läksyjä tai kokeeseen lukua - se on alitajuinen välttämisreaktio :D Ainakin minun kohdallani...
Vihkojenkin siisteys on tärkeä osa koulunkäyntiä. Vihkon täytyy olla sisältä siisti ja järjestelmällinen, jotta se inspiroi sinua, mutta ulkokuori antaa silti tärkeän ensivaikutelman.
Koristellut ja tuunatut vihkot miellyttävät silmää ja ne on paljon kivempi avata ja alkaa kirjoittaa. Tavallinen sininen kouluvihko on vähän tylsä ja ankea, vai...?

_       _       _       _       _ 

Mitäs piditte vähän erilaisemmasta ja täytetymmästä postauksesta?

8 kommenttia:

Kommentoithan edes jotain, se merkitsee paljon! :)