24.12.2016

#309 Joulukalenteri luukku 24 / Hyvää joulua! + pipariohje

Tänä vuonna joulukuvia ei tullut otettua yhdenkään eläimen kanssa, joten ette saa valitettavasti näkyviin kauniita, jouluisia kuvia, joita haluaisinkin niin kovasti näyttää, vaan saatte säälittävän pienen hyvän joulun toivotuksen, mutta toivon sen antavan teille edes hiukan iloa jouluun! Kiitos, jos olet jaksanut seurata joulukalenteriani tähän asti ja mahtavaa, jos olet heittänyt edes yhden kommentin! Mahtavaa joulua kaikille, nauttikaa tästä joulun ajasta ❤

Halusin tähän postaukseen jotain muutakin, kuin pelkät hyvänjouluntoivotukset, joten tässä tulee piparinleivontaohje vähän myöhässä :D
Kyseessä on siis ohje kirjasta, jonka nimi on Joulun herkut. Tästä kirjasta löytyy monenlaista leipomisohjetta monenlaiseen makuun, pipariohjeitakin on pari. Leivoimme kuitenkin Lasten piparien ohjeella, joka kuitenkin on älyttömän pehmeä taikina. Tällä ohjeella on siis ihan turha yrittää mitään piparitaloja väsätä, mutta tavallisten piparien leipomiseen tämä käy mainiosti. 

50-75 piparin leipomiseen tarvitset:

-1,5dl vaaleaa tai tummaa siirappia
-1,5dl sokeria
-150g leivontamargariinia tai voita (käytimme itse voita)
-1 muna (mieluiten ei sellainen, joka on mennyt vanhaksi vuonna 2014)
-1tl inkivääriä
-1tl neilikkaa
-1tl kanelia (ihan jauhettua, ei tankoja)
-2tl soodaa (ei sitten soodavettä!)
-n.7,5 dl vehnäjauhoja

Koristeihinkin oli erilliset ohjeet, joissa luki seuraavasti:

-2dl tomusokeria
-1,5rkl vettä tai 0,5 valkuaista
-punaista ja/tai vihreää elintarvikeväriä
-pieniä makeisia
-valkoisia suklaalehtiä
-erivärisiä strösseleitä tai muita kakunkoristeita

Koristelussa kannattaa kuitenkin käyttää luovuutta, eikä mennä ihan koristeluohjeen mukaan :) Mitä enemmän luovuutta ja koristelua, sen parempi!
Vaihe 1. Ensin mitataan sokeri ja siirappi, laitetaan ne kattilaan ja kiehautetaan. Kiehauttaessa ainakin itse sekoitin. Tässä vaiheessa kannattaa oikeasti odottaa tarpeeksi kauan, että seos varmasti on kuumaa, koska sitä kuumuutta tullaan tarvitsemaan seuraavassa vaiheessa. Jos seos ei ole tarpeeksi kuumaa, seuraava vaihe ei onnistu.

Vaihe 2. Seuraavaksi kaadetaan kuuma seos toiseen astiaan, tässä tapauksessa se oli sininen iso muoviastia. Kannattaa laittaa voi valmiiksi sulamaan jo aikaisemmin, jotta se on helppo leikata pieniksi paloiksi ja pudotella pieninä paloina kuuman seoksen sekaan. Samalla, kun niitä paloja pudottelee kuumaan seokseen, kannattaa sekoittaa.
 
 Vaihe 3. Kolmannessa vaiheessa, kun olet sekoittanut voipalat siirappisokeriseokseen, lisää kananmuna ja mausteet, sekä 6,5dl jauhoja (=ohjeessa lukee, että jätä n. 1dl jauhoista leipomiseen). Emme itse laittaneet ihan kuutta ja puolta desiä,  vaan pelkästään kuusi. Tämä määrä riitti, eli selkeästikään ohjeessa kaikki ei ole ihan millin päälle. Kannattaa kuitenkin suurinpiirtein noudattaa tätä ohjetta, jos tällä teet, ettei nyt ihan jotain mutakakkua tule ;).

Vaihe 4. Sekoita seos erittäin hyvin, jotta kaikki ainesosat varmasti sekoittuvat hyvin keskenään. Ota pieni lusikka, ota taikinasta vähän lusikkaan ja maista, maistuuko taikina sellaiselta, kuin haluat. Jos jotain puuttuu, voit lisätä oman maun mukaan, mutta kohtuuden rajoissa!

Vaihe 5. Kääri taikina muoviin. Emme kuitenkaan mihinkään elmukelmuun taikinaa käärineet, vaan "koirankakkapussitekniikalla" laitoimme taikinan kahteen muovipussiin. Meillä läpinäkyvät muovipussit ovat ainakin toimineet hyvin :)
Vaihe 6. Laita piparitaikina jääkaappiin 12-24 tunniksi, jonka jälkeen voit alkaa leipomaan niitä.

Seuraavat vaiheet: Tähän ei enää varsinaisesti kannata mitään ohjetta käyttää, sillä pipareiden teko ja niiden koristelu on täysin vapaavalintaista. Jos sinua ei huvita tehdä koko pipareita, lätkäise vaikka taikinaklöntti uuniin tai syö taikina jälkiruokana jouluaterian jälkeen. Se määrä taikinasta, jota et juuri sillä sekunnilla käytä, kannattaa pitää kylmässä, jotta se ei pehmene leivontakelvottomaksi. Jos kuitenkin päätät leipoa piparit, tee se huolella. En itse haluaisi syödä piparia, joka näyttää mursulta, vaikka onkin poro...


Jotta saat piparit loppujen lopuksi irti pöydästä jollain lastalla, kannattaa pöydälle ripotella se 1,5dl jauhoja. Sen jälkeen voit ottaa taikinan pois kylmästä (tai siis osan siitä) ja aloittaa leipomisen kaulitsemalla taikinan sopivan ohueksi. Ei siitä nyt ihan hämähäkinverkkoa pidä tehdä, muttei mitään nyrkkeilysäkin paksuistakaan...
Tämän jälkeen voit joko terävällä veitsellä/teräesineellä tehdä haluamiasi kuvioita taikinaan ja irrottaa ne lastalla (kunhan et sohi sillä puukolla!) tai käyttää valmiita muotteja. Paina ne taikinaan terävä puola alaspäin, jotta saat muodon varmasti kauniiksi. Kaikki voi kuitenkin mennä piloille yllänäkyvässä vaiheessa, eli irrotusvaiheessa. Jos jauhoja ei ole tarpeeksi, taikina jää kiinni pöytään varsinkin pehmeänä. Kannattaa olla varovainen, varsinkin, jos kyseessä on ihan tunnistettava kuvio ;)

Kun olet saanut kaikki piparit, jotka pellille mahtuvat, ne kannattaa laittaa uuniin. Näitä kyseisiä pipareita kypsennetään uunin keskiosassa kahdessasadassa asteeessa kymmenestä kahteentoista minuuttia piparien paksuudesta ja koosta riippuen.

Kun piparit ovat valmiita ulostautumaan uunista, niiden kannattaa antaa jäähtyä, jonka jälkeen ne voi koristella oman mielensä mukaisesti. Tai olla koristelematta.

Toivottavasti vietätte rauhallisen joulun ja uuden vuoden! ❣


6 kommenttia:

  1. Hyvät ohjeet olet kirjoittanut! Ja kuvistakin on varmasti jollekin suuri apu. Hyvää joulua sullekin!:)

    VastaaPoista
  2. Kiva tämmöinen hieman erilainen aattopostaus!
    Oikein hyvää ja rauhallista Joulua teillekin <3

    VastaaPoista
  3. Liityin heti lukijaksi! Hyvä blogi sulla!
    101bigdreams.blogspot.com

    VastaaPoista

Kommentoithan edes jotain, se merkitsee paljon! :)