7.4.2017

#337 Takkulan kisat 7.4

Bloggausinto on ollut todella alhainen viime aikoina koulukiireiden ja huonosti menneiden ratsastustuntien takia. Jaksaminen on ollut aika pohjamudissa moneltakin osin, ja erityisesti ratsastustunneilla on tuntunut, ettei mikään oikein onnistu. Laukannostot ovat yhtä kidutusta ja harjoitusravissa (ja ihan muutenkin) istunta on mennyt huonompaan suuntaan. Kädet heiluvat, en pysty istumaan alhaalla, ja apujenkäyttö on turhan ”kilttiä”, enkä vaadi hevoselta tarpeeksi. Katsotaan, jos tästä kuitenkin noustaan.

Sain radastani jopa videon, mutta koska en omista YouTube - tiliä ja video on liian suuri lisätäkseni sen bloggeriin, meidän täytyy nyt pärjätä parilla screenshotilla, jotka sain otettua videolta. Aluksi tarkoitukseni oli myös laittaa videolle tuomareiden kommentit (ja sen teinkin), mutta koska en saa videota lisättyä, kirjoitan ne normaaliin tapaan tuonne alemmas. Toivottavasti kuitenkin pidätte postauksesta!


Tässä postauksessa en kuitenkaan halua valitella omaa ratsastusta, vaan kirjoittaa 2.4 olleista kisoista, joihin loppujen lopuksi meninkin Ventolla, joka toimii jatkossa kisaratsunani, ainakin näillä näkymin. Kisat järjestettiin Takkulassa, Lahdessa. Rusthollista Takkulaan ajoi n. tunnin verran, ja matkan aikana ehtikin sitten jutustella kaikenlaista hevosten sairauksista itse kisasuoritukseen ja sen etukäteispuintiin. Matka sujuikin hyvin sutjakasti jutustellessa, ja paikan päällä pääsin nopeasti selkään.
Videosta suuret kiitokset @venkkuuuw, ja samoin luvasta käyttää videota eri tavoin ❤

Luokka, jonka menin, oli HeC:2 2000, joka ei varsinaisesti ole (tai sen ei ainakaan pitäisi olla) mitenkään erityisen vaikea ohjelma - siitä saa hyvät prosentit pelkästään oikeassa askellajissa ja oikealla tiellä pysymisestä. Mitään taipumista tai peräänantoa ei vaadita, pelkästään oikea askellaji ja teiden seuraaminen. Tässä ohjelmassa oli 22 lähtijää, joista viisi oli Rusthollista. 
Ehdin tehdä sopivan pituisen verryttelyn, ensin pikkumaneesissa ja sen jälkeen kentällä + hetki ison maneesin verryttelyalueella. Sain Venton verryttelyssä kivaksi, mutta en tarpeeksi reaktiiviseksi. Tämä johtikin radalla laukannoston ja askeleenpidennysten epäonnistumiseen. Muutenkin laukannostot ovat olleet itselleni hankalia ja tekniikka niiden osalta on aivan hakusessa... Oli todella erilaista ratsastaa hitaammalla ja "laiskemmalla" hevosella Bellan ja Ferrarin jälkeen, joten oma ratsastuskaan ei ollut ihan sitä parasta. 


Verryttelyssä en tosiaankaan tehnyt mitään ihmeellistä, asettelin, taivuttelin, tein ympyröitä ja parit laukannostot. Yritin saada ponin mahdollisimman energiseksi ja reaktiiviseksi, mutten voi sanoa saavuttaneeni sitä kovinkaan hyvin. Jos jotain hyvää tästä keksii, niin pystyin olemaan rauhallisempi, kuin aiemmissa kisoissa, eli en jännittänyt niin paljoa, kuin aikaisemmin. 
Kun sitten sain luvan siirtyä itse kisaradalle, näytin Ventolle katsomon ja tuomaripäädyn, mutta siltikin poni vähän jännitti kumpaakin, jonka huomaa ratavideolta. Outoa kyllä, myös C- tason luokassa oli kaksi tuomaria, joista (uratuomari) ei tykännyt ollenkaan ja toinen (päätuomari) tykkäsi vähän enemmän. Numerot näiden kahden tuomarin välillä vaihtelivat suuresti, ja kyllä kummastakin huomasi, ettei teidenratsastus ole ihan kohdillaan...

Kokonaisuutena rata oli ihan siisti ensimmäistä laukannostoa lukuun ottamatta. Mitään sen suurempia mokia ei ollut, ja muistin jopa radan. Asiat eivät kuitenkaan tapahtuneet ihan pisteessä, ja askeleenpidennykset olivat heikot. Laukkalävistäjillä Vento ei vaihtanut laukkaa, vaikka toisella niistä en saanutkaan ponia pidetyksi laukalla ihan loppuun saakka. 
Jos ensimmäistä laukannostoa ei oteta lukuun, laukat olivat omasta mielestäni se paras osuus radasta, koska laukassa Vento oli kaikkein rennoin ja melkein koko ajan alhaalla. Toki tahti ja tempo olisi voinut olla parempikin, mutta annetaan armoa.


Kuten jo postauksen alussa sanoin, ei oma istuntani ollut parhaimmillaan. Satulassa en kyllä pompi, mutta kädet ovat turhan suorat ja alhaalla, ja selkä vähän kyyryssä, eli paino ei ollut kokonaan istuinluilla, vaan pääasiassa jalustimilla. Tästä on suunta ylöspäin, ainakin toivottavasti! Tässä kuitenkin kummankin tuomarin antamat arvosanat ja kommentit, joista sain selvää → Ut tarkoittaa uratuomaria ja Pt päätuomaria. Tähän en laita kirjaimia, joissa/joiden välillä tehtävät tehdään, koska uskon, että pelkillä tehtävillä pärjätään:)
1. Radalle harjoitusravissa, pysähdys - tervehdys - harjoitusravia, oikealle ↠ Pt: 6.0, Riittävän suora, muttei linjalla.     Ut: 6.0

2. Keskiympyrä oikealle ↠ Pt: 6.0, Tahdikas, voisi olla lennokkaampi, ratsasta tie loppuun.     Ut: 4.0, Huono tie.

3. Täyskaarto ↠ Pt: 6.0 Tahdikas.     Ut: 5.0, Uralle asti.

4. Keskiympyrä vasemmalle ↠ Pt: 6.0     Ut: 5.5

5. Täyskaarto ↠ Pt: 6.0     Ut: 6.0

6. Pysähdys - peruutus 4 askelta - harjoitusravia ↠ Pt: 5.0 Jähmeä peruutus, huolellisesti pisteeseen.     Ut: 6.0 Pysähdys ei pisteessä

7. Askeleen pidennys keventäen, harjoitusravia ↠ Pt: 5.5 Vaatimaton     Ut: 6.5 Tahdikas

8. Askeleen pidennys keventäen, harjoitusravia ↠ Pt: 6.0 Alussa pieni ero.     Ut: 6.5 Hyvä kulma

9. Keskikäyntiä ↠ Pt: 5.0 Selkeämpi irtonaisuus ja nelitahtisuus.     Ut: 6.0

10. Harjoitusravia, harjoituslaukkaa (vasen) ↠ Pt: 5.0 Tahti kiihtyi, nosto myöhässä     Ut: 5.0 Nosto myöhässä

11. Keskiympyrä ↠ Pt: Tahdikas, saisi olla ? ja lennokkaampi     Ut: 6.0

12. Suunnanmuutos, harjoitusravia ↠ Pt: 6.0     Ut: 6.0

13. Harjoituslaukkaa (oikea) ↠ Pt: 6.0     Ut: 6.0

14. Keskiympyrä ↠ Pt: 6.0     Ut: 4.0 Ratsasta kulmaan

15. Suunnanmuutos, harjoitusravia ↠ Pt: 5.5 Lopussa putosi raviin, tie ok     Ut: 6.0 Epäsymmetrinen, litteä voltti (Ihmettelen kommenttia tässä kohtaa!)

16. Vasemmalle, vasemmalle, pysähdys - tervehdys ↠ Pt: 7.0 Kääntyy kauniisti ja tasapainoisesti, huolellisempi pysähdys.     Ut: 6.0

Eihän tuossa siis sinällään mitään kovin epäonnistunutta tai pahaa ole, mutta tosiaan ne tiet ja laukannostojen onnistuminen oikeassa kohtaa. Lisäksi eteenpäinpyrkimyksen pitäisi olla parempi, mutta muuten ei mitään sen suurempaa. Aina on toki korjattavaa! Tässä vielä alakerran pisteet ja lopulliset prosentit:

Ratsastajan vaikutus hevoseen ↠ Pt: 6.0     Ut: 6.0
Ratsastajan asento, istunta ja apujenkäytön moitteettomuus ↠ Pt: 6.0     Ut: 6.0
Oikeiden teiden seuraaminen ↠ Pt: 7.0     Ut: 5.0

Prosentit: Uratuomari antoi prosentteja 56.591% (Huhhuh, vähän parantamista vielä, sen verran huonot prosentit...). Päätuomarilta prosentteja herui ruhtinaalliset 59.545%, joka sekään ei lämmitä mieltä ainakaan liikaa. Nämä yhteenlaskettuna toivat kotiin prosentit 58.068%. 

Näin päätuomari kirjoitti loppukommentteihin: "Kun ratsastit keventäen, hevonen rentoutui. Ratsastit siististi ja eleettömästi, uskalla vaatia, kuten lopussa!"

Uratuomari puolestaan kirjoitti näin: "Ratsasta huolellisemmin uraa pitkin ja samalla kulmiin+pyöreät ympyrät ja *jotain josta en saa selvää*."
Kokonaisuutena siis ihan tsemppaavat loppukommentit, ja voin allekirjoittaa myös uratuomarin antamat huonommat pisteet. Päätuomarihan ei tarkalleen näe, miten ratsastan kulmat ja miten menen uralle, kun taas uratuomari näkee melkein kokonaisvaltaisemmin nämä asiat. Nyt vaan tarkkuutta teihin - treenit jatkuvat kovalla vauhdilla kohti Järvenpään kisoja, jonne olemme lähdössä heti 23.4!

Vaikka itse en mitalisijoille päässytkään, lähti Rustholliin silti ruusukkeita - onnittelut siis muille hienoista radoista ja jopa sijoituksista! Kiitän koko Rusthollin porukkaa tuesta, kyydeistä ja hevosten lainasta, sekä ennen kaikkea seurasta ja mahtavasta päivästä! Iso kiitos @venkkuuuw videosta ja luvasta käyttää sitä esim. screenshoteissa ❤

Miten postaus oli sinun mielestäsi toteutettu?
Olivatko screenshotit hyvä vaihtoehto, kun varsinaisia kuvia en saanut, enkä saanut videota lisättyä?
Miten tällaiset kisapostaukset pitäisi mielestäsi toteuttaa?

8 kommenttia:

 1. Oli minusta kyllä todella hienosti toteutettu postaus! Screenshotit kelpaa kyllä, vaikka ne vähän heilahtikin ;)
  Hyvän näköinen rata omaan silmääni, kuvien perusteella, eikä kommenttien perusteella kyllä paljoa huonommalla näytä, päinvastoin! Tästä vaan nokka kohti uusia kisoja ja ahkeraa treenaamista →→ ♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos❤ Jep, screenshotit ovat vähän heilahtaneita, mutten niistä saanut tarkempiakaan :D Nyt vaan tosiaan lisää treeniä ja turpa kohti uusia haasteita:)

   Poista
 2. Kivasti toteutettu ja hyvinhän kisat meni! Nyt vaan lisää treeniä, niin sujuu vielä paremmin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla! Treeni on kyllä nyt se päivän sana;)

   Poista
 3. Itse en ole koskaan ollut kahden tuomarin kisoissa, mutta onpa isoja eroja joissain kohdissa! Hauskaa myös, että toinen on kehunut ratsastettua tietä ja toinen haukkunut litteäksi :'D Mutta, niin meillä ihmisillä on mieltymys- ja näkemyseroja näissä asioissa ;) Onneksi ratsastukseenkin kuitenkin on ne tietyt säännöt, mitä jokainen tuomari olettaa näkevänsä, ja niitä avuksi käyttäen nämä pisteet sitten muotoutuukin GP-ratsuista ratsastuskoulupolleihin :)

  Hienolta näyttää ja onneksi tuo isoin parannettava pointti taitaa olla nuo ratsastetut tiet, sillä niitähän on helppo reenata paremmaksi vaikka joka treenikerralla! :) Onnea ja menestystä siis teille jatkoon! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nämä näkemyserot kyllä yllätti ja kunnolla, mutta toisaalta tämä on arvostelulaji, suoraan valmentajieni suusta! Ainakin tuli rehellistä kommenttia tuomareilta, kuten pitääkin :D
   Jep, tiet on se avain näissä alemman tason kisoissa, samoin kuin oikea askellaji ja jonkinlainen tahti... Nyt vaan kohti uusia pettymyksiä ja kokemuksia ;)

   Poista
 4. Pakko tähän alkuun laittaa, että bloggerin ja youtuben tunnukset on täysin samat sillä molemmat toimivat Googlen kautta ;) Joten tunnukset sulla kyllä löytyy myös youtubeenkin ja samalla kun kirjaudut bloggeriin pitäisi kirjautumisen tapahtua myös youtubeen!

  Vähän jännä tuo miten tuomarit olivat niin eri mieltä. En olekaan ennen kuullutkaan että koulukisoissa on noin kaksi tuomari o.o Uskallanko nyt ollenkaan lähteä koulukisoihin sitten :DD Mutta hyvinhän nuo kisat meni, mitä nyt itse ymmärrän vähäisellä tiedollani. Treeniä vaan niin ensi kerralla menee vielä paremmin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Okei, tuota mä en tiennytkään - pitää laittaa korvan taakse! Itsekin vähän ihmettelin tuota erimielisyyttä, mutta ehkä sille on kuitenkin syynsä :D Treeniä vaan :)

   Poista

Kommentoithan edes jotain, se merkitsee paljon! :)