28.4.2016

87. On niin helppoo olla onnellinen!

Tuntipostaus tulee tällä kertaa myöhemmin, katsotaan jos yksityisvalkasta (29.4.16) tulisi nopeammin postaus. Kisapostaus menee kuitenkin edelle!
Tunnit olivat tällä kertaa pahasti myöhässä, ja vaikka minulle oli ilmoitettu tuntini alkavan puoli seitsemältä, tallilla minulle kerrottiin sen alkavan vasta puoli tuntia myöhemmin. Mukana minulla oli tällä kerralla vain fleece-takki, joten minulle uhkasi tulla kylmä. Tallilla on kuitenkin aina tekemistä, ja sainkin sitten tehtäväksi viedä tarhoihin kaikille hepoille heinät. Tässä ei kauaa mennyt, ja taas alkoi tulla kylmä... Kun sitten kysyin toisen kerran, olisiko jotain tekemistä, sain luvan mennä siivoamaan tarhoja. Osalle tarhojen siivoaminen on pakkopullaa ja tylsää, mutta minulle tuo on kyllä yhtä juhlaa! Harvemmin kuitenkaan pääsen heilumaan talikon varteen, joten otin tilaisuuden vastaan. Tarhojen putsauksen aloitin yhden yksityisen tarhasta, jatkoin eteenpäin kahteen tarhaan, joissa asustavat hevoset olivat sisällä, sekä toiseksi viimeisenä tarhana siivosin vanhan suokkiruunan, Iikorin tarhan. Viimeisenä tarhana siivosin toisen yksityisen tarhan. Tuli sopivasti lämmin, ja lihaksetkin lämpesivät sopivasti, ja olivat lämpimiä vielä tunnin alkaessakin. 



Tunnille sain Lupiinin, mikä ei niinkään yllättänyt, sillä olin toivonut sitä tunnille saadakseni parempaa tuntumaa poniin ennen kisoja. Lupiini oli tosin ollut jo alkeistunnilla, mutta se ei hirveästi tainnut ponin mieltä painaa. Hoitaessa minun ei siis tarvinnut tehdä oikeastaan mitään, sillä Lupiinilla ratsastanut alkeisratsastaja oli tehnyt todella hyvää työtä, ja poni melkein kiilsi! Minun siis tarvitsi vain panna varusteet päälle ja lähteä maneesiin. 
Maneesiin mennessä minua odotti yllätys- meillä oli eri opettaja kuin yleensä, ja kun hän esitteli itsensä, suuni meinasi loksahtaa auki. Kyseinen opettaja ratsastaa itse GP- tasolla, ja syksyllä alkaa opettamaan Rusthollissa, jonne minäkin siirryn kevään tullen. Kaikki hevoset ja tunnit siirtyvät siis Mäntsälän Ratsastuskoululta Ratsutila Rustholliin, joka helpottaa minua huomattavasti- Rustholliin ajaa meiltä alle kymmenen minuuttia, ja MänRaan puoli tuntia... 
Kuitenkin, kun esittelykierros alkoi, olin ensimmäisenä vuorossa. Tasokseni kerroin HeC/HeB, mutta samassa yhteydessä mainitsin, etten saa hevosia kunnolla peräänantoon, ja pohkeenväistöjäkin vasta harjoittelen. Kun esittelykierros oli käyty kokonaan läpi, aloitimme tunnin tehtävän. 


En taaskaan muista tarkkaan, mitä teimme tunnilla, mutta taisimme aloittaa kevyellä ravilla ja tarkoilla teillä. Ravissa piti tehdä kumpaankin päätyyn iso pääty- ympyrä, jonka piti olla tasainen ja pyöreä. Lupiini oli heti alkutunnista kivan vetreä ja energinen, toivottavasti tämä energia säilyisi lauantain kisoihin asti! Annoin siis Lupiinin tehdä hommaansa rauhassa, ja tein itse oman osuuteni. Jo alkutunnista sain kehuja tasaisita ympyröistä ja tarkoista teistä, sekä ravin tahdista. Tästä voin kyllä kiittää sitä hyvää opetusta, jota olen saanut kaikilta opettajilta, jotka ovat opettaneet minua ratsastushistoriani aikana! Pääty- ympyröillä Lupiini oli siis kivan energinen ja pyrki itse eteen, ja minun tarvitsi vain tehdä oma hommani. Pitäisi varmaan jatkossakin antaa ponin tehdä oma hommansa, eikä jäädä vain varmistelemaan, että homma varmasti sujuu; näin yhteistyökin pelaa paremmin!
Pitkillä sivuilla sitten ratsastin paljon voltteja sekä ravilisäyksiä kisoja ajatellen, ja pyrin edelleenkin ratsastamaan hyvät ja tarkat tiet. Tässä onnistuinkin tunnin aikana kivasti.
Vaihdoimme sitten pääty- ympyrätehtävän aikana muutaman kerran suuntaa, jotta hevoset ja ponit vertyisivät kunnolla. Tämän jälkeen aloimme tehdä paljon siirtymisiä oikeassa kierroksessa. Pitkän sivun keskellä piti tehdä laukannosto, sekä laukata pääty- ympyrä, ja toisen pitkän sivun keskellä hidastaa raviin, ja ennen B- kirjainta sitten käyntiin, jossa mentiinkin koko lyhyt sivu. Pääty- ympyrä tehtiin siis C- päätyyn, jos jollekin jäi vielä epäselväksi.
Laukannostoista sain tunnin aikana paljon kehuja: niiden siisteydestä ja terävyydestä. Tämä hyvä palaute, jota sain myös laukasta, sai hymyn huulille, sillä Lupiinin kanssa minulla on aina ollut ongelmia aktiivisuuden kanssa. Tällä tunnilla sitä ei tosiaankaan ollut. Laukat olivat hyviä ja energisiä, eikä apua tarvinnut pitää päällä lähes ollenkaan. Pelkästään ohjaaminen oli hommaani, aktiivisuuden hoiti poni itse. Oikean kierroksen laukoista tuli kyllä ihan järjettömän hyvä fiilis, Lupiinin kanssa minulla ei ole koskaan sujunut näin hyvin!


Taas vaihdettiin suuntaa ja jatkettiin samaa tehtävää vasempaan kierrokseen. Laukat tehtiin edelleenkin C- päätyyn, ja muutenkin tehtävä oli samanlainen. Vasemmassa kierroksessa alkuun oli hiukan hakemista teiden kanssa, mutta Lupiini pysyi edelleenkin aktiivisena ja kuuntelevaisena, jos niin voi ylipäätään sanoa. Vasemmat laukat nousivat ehkä hiukan pidemmällä aikavälillä, mutta oikeaan kierrokseen verrattuna ero oli enintäänkin minimaalinen, eikä mitään isompia ongelmia tullut tässäkään kierroksessa. Laukka oli hiukan hitaampaa, ja sain jopa lyhennettyä sitä hiukan, joka taas kieli siitä, että olin jopa saattanut tehdä siellä selässä jotain oikein!
Kaikki tuo edellä mainittu kuului vain alkuverryttelyyn, ja tuntia oli tässä vaiheessa kulunut suunnilleen puoli tuntia. Pidimme vain pienet välikäynnit, noin kierroksen mittaiset, jonka aikana luvassa oli itsenäinen suunnanvaihto. Tämäkin sujui hyvin, ja pian pääsimme aloittamaan pohkeenväistöt. Olin ihan kauhuissani; mitä jos en osaakaan? Sitten vain päätin ratsastaa niin kuin osaan ja yrittää parhaani, tulin tunnille oppimaan, enkä osaamaan kaikkea unissani.

Ensin ohjeena oli väistättää pitkän sivun puoliväliin, jossa suoristettiin hevonen, ja sen jälkeen jatkaa pohkeenväistöä. Kyseessä oli siis sama väistö kuin viime tunnillakin, ja hyi että ihan inhotti kuulla, että tuo on tehtävänä! Aluksi oli todella paljon hakemista väistöissä, ja mainitsin siitä jossain vaiheessa opettajallekin. Hän kuitenkin sanoi väistöjen menevän ihan hyvin, mutta pian sen jälkeen kaikki tuntilaiset kokoontuivat maneesin keskelle, jotta opettajamme sai näyttää, miten ratsastamme hevosia pohkeenväistössä, ja miten sen oikeasti kuuluisi mennä. Tämä oli todella hyödyllistä, ja sain siinä samassa muutamat ahaa- elämyksetkin! Ilmeisesti ratsastimme usein hevoset pohkeenväistöissä aivan linkkuun, jolloin se taipui kaulastaan, eikä pystynyt suorittamaan liikettä oikeaoppisesti. Sen jälkeen hän näytti, että pohkeenväistössä asetuksen pitää olla vain n. 2cm, eikä milliäkään enempää- muuten hevonen menee auttamatta linkkuun. Tästä sain kyllä sellaiset hehkulamput pään päälle, ettei  minkäänlaista rajaa, ja kyllä houkutti mennä kokeilemaan juuri saamiani oppeja ravissa, joissa pohkeenväistöt tehtiin!


Pohkeenväistöt alkoivat tuon opetustuokion jälkeen mennä kaikilla hurjan paljon paremmin, ja sain itsekin vähän tuntumaa siitä, miten pohkeenväistöjen kuuluisi mennä. Luvan kanssa tarkkailimme kaikki hevosten etujalkoja ja sitä, miten ne liikkuvat. Kun suunta vaihdettiin vasempaan kierrokseen, Lupiinin vahvaan kierrokseen, väistötkin paranivat. En kovinkaan suurta ristiaskelta vaatinut, vaan tyydyin siihen pieneen.
Kun väistöt oli hoidettu alta, oli loppuravien aika, joissa tein niitä samoja juttuja kuin yleensäkin. Asetteluja, taivutteluja, kiemuroita, voltteja, ihan kaikkea mahdollista! Lupiini oli vieläkin ihanan energinen, ja tunti sujui kaikenkaikkiaan ihan mahtavasti! Sain paljon ahaa- elämyksiä ja uutta tietoa mm. vasta- asetuksista sun muista.


Miten teidän tuntinne ovat sujuneet lähiaikoina? Oletteko saaneet paljon ahaa- elämyksiä ratsastaessanne?

6 kommenttia:

  1. Ihana Lupiini ♥ Tämän päivän ratsastustunti sujui ihan hyvin, siirtymiset oli vähän tahmeita sanoisin. Ja olen saanut, pari ahaa -elämystä laukkojen nostosta, ja taivuttamisesta. Muutamalla hevosella olen tajunnut askellajin lisäämisen ka hidastamisenkin ahaa -elämyksenä.

    Ratsastuspostaukset ovat kivoja, mutta toivoisin myös ratsastuskuvia näihin, vaikka eihän se haittaa vaikka niitä ei tule kuvaajanpuuttesta esim. Mutta kivoja nämä on, saa joskus vinkkiä omaan ratsastamiseenkin! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla, että sinäkin olet saanut kokea näitä ahaa- elämyksiä!
      Parhaani mukaan yritän saada ratsastuskuvia, mutta harvemmin siinä onnistun, mutta mahdollisimman usein hankin niitä :)

      Poista
  2. Ihana Lupiini on kyllä <3 !

    VastaaPoista
  3. Ihana postaus taas kerran :3 yritän tulla kuvaamaan sua mahdollisimman usein :))

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos :3 Kiva jos jaksat tulla kentän laidalle hytisemään ;)

      Poista

Kommentoithan edes jotain, se merkitsee paljon! :)