30.9.2017

#363 Kouluponi // True dressage pony

Pääsin taas pitkästä aikaa ratsastamaan Unolla, aivan ihanalla ja osaavalla New Forest - ponilla, jolle hankalammatkin koululiikket ovat helppoja kuin heinänteko. Sen kanssa on helppo harjoitella uusia asioita, kuten askeleen pidennyksiä ja lyhennyksiä, väistöjä sekä avo - ja sulkutaivutuksia. Kaikkea en ole Unon kanssa päässyt vielä kokeilemaan, mutta enköhän tässä syksyn aikana mene sillä vielä parisen kertaa. 
Postauksen kuvista saamme kiittää Johannaa, kiitos tuhannesti materiaalista :) Sain ihan videotakin tunnilta, mutten sitä viitsi julkaista, koska opettaja näkyy videossa, vaikkakaan ei tunnistettavasti, mutta näkyy kuitenkin. Rusthollissa on tiukka linja siitä, etteivät opettajat saa näkyä julkaistavassa materiaalissa, joten vaikka se kuinka kivaa olisikin, en voi videota julkaista. Kuvat ovat kuitenkin puhelimella otettuja, joten laatu on mitä on, mutta eiköhän sen kestä 😄. En viitsinyt muokkailla näitä kuvia paljoa, joten vaikka näissä ei vesileimaa olekaan, ethän kopioi. 

After a long break I got Uno for a riding class. Uno is very skillful New Forest - pony, and very nice to ride. It knows how to do leg yields, shoulder-ins and travers. 
All pictures are taken by Johanna, thanks a lot! I'm sorry about that mobile phone pic quality, but I think you want to see some riding pictures about me. Please, don't copy!


Kun menin Unolla ensimmäistä kertaa pitkään aikaan, oli tunnin aiheena laukan lyhentäminen. Tunti aloitettiin normaaleilla alkuverryttelyillä, eli paljon ympyröitä, loivia kiemurauria ja voltteja. Itse otin myös muutamat pysähdykset mukaan, joilla testasin, että Uno on varmasti kuulolla, eikä juokse alta pois. Jos totta puhutaan, Uno tuntui todella kivalta ratsastaa jo alusta asti! Se ei kyttäillyt oikeastaan mitään, mitä nyt välillä vähän jännittyi. Jännityksestä päästiin kuitenkin nopeasti yli ja se alkoi rentoutua aika nopeasti. Se saattoi pysyä kierroksen - pari alhaalla ja rentona, mutta sitten se taas keksi jotain hätkähdettävää ja nousi ylöspäin.
Ohjeeksi sainkin ratsastaa Unoa paljon eteen, pitää tasaisen käden ja ratsastaa sen pienenkin jännityksen hipun ulos ponista. Aloin työskentelemään Unon kanssa ympyröillä entistäkin enemmän, yliasettelin ja ratsastin paljon eteen. Poni tuntui mukavalta, ja aloitimme laukkaamisen. 

When I rode Uno after a long time, we did a lot of canter work. The goal of the class was to collect the horse. We started the class with a normal warm-up - plenty of circles, stretching and shallow loops. Uno felt very nice, it listened to me and moved good. It tensed few times, but it also relaxed fast. 
I had to ride very much with my leg and keep a flat hand. I did  a lot of circles with Uno and when it felt good we did a strike off to canter. 
Laukkatyöskentelyn aloitimme vain ratsastamalla reipasta laukkaa pääty-ympyröillä ja suorilla urilla. Uno jäi helposti vähän hitaaksi, mutta kun sain ponia korjattua vähän eteenpäin, oli sitä erittäin mukava ja helppo työstää. Sen sai helposti kauniiseen muotoon, mutta takajalkoja olikin vähän hankalampi ratsastaa alle. 

We did few circles with an energetic canter. Uno looked good, but it's legs were slow and I had to ride more energy to them. 

Kun laukat oli otettu kumpaankin suuntaan, siirryimme toiseen päähän pääty-ympyrälle ja vuoron perään kävimme laukkaamassa C-päädyssä. Itse sain kunnian olla ensimmäisenä. Vuoroni aikana oli tarkoitus ratsastaa Uno reipastempoiseen laukkaan ja siitä lähteä lyhentämään pikkuhiljaa. Ohjeeksi sain tässä vaiheessa vain tiivistää hiukan istuntaa - ja kappas kummaa, Uno lyhensi laukkaansa hurjan paljon. Kun vielä vähän tiivistin istuntaa, niin opettajan sanojen mukaan laukkasimme melkein paikoillamme. Emme nyt ihan piruettilaukkaa, mutta kuitenkin lyhyttä laukkaa.

Unolle kaikki kokoamistehtävät ovat järkyttävän helppoja, sen on todella helppo koota itseään ja pysyä siinä kootummassa askellajissa.

The main exercise was to collect the horse in canter. First I had to ride very, very energetic canter and then I had to collect it shorter and shorter. Uno did that exercise very well and it was easy for us both. Uno can collect it's canter very much, what's an amazing thing!

Laukan kokoamistehtävä sujui kumpaankin suuntaan helposti ja pian pääsimme kävelytauolle. Uno venytti kaulaansa kivasti, ja siitä olikin mukava jatkaa loppuravien parissa. Tallissa Uno sai paljon taputuksia ja kehuja hienosta työstä - ne se toki oli ansainnutkin, poni kesti hienosti ratsastajan selässä keikkumista ja heilumista ❤

Pari ratsastustuntia tämän jälkeen pääsin taas Unon selkään. Tunnin aiheena olivat pysähdykset keskihalkaisijalla, jos nyt oikein muistan. Uno oli taas aivan mahtava ratsastaa, sen selässä tuli todella hyvä fiilis!
Tunti aloitettiin normaalilla alkuverryttelyllä, jonka aikana Uno liikkui paremmin eteen, kuin edellisellä kerralla. Sitä ei ollut niin helppoa saada taipumaan, mutta kokonaisuus oli parempi, kuin edellisellä kerralla. Laukkaverryttelykin meni hyvin, ja siitä olikin helppoa jatkaa päivän varsinaiseen tehtävään - ravipysähdyksiin.

On the next riding class we did some stops. Uno was amazing to ride, again. We got very much good stops and vibes :)
We started the class with normal warm-up. Uno moved nice ahead, better than on previous class. Also the canter warm-up went good.
Aluksi pysähdyksistä tuli löysiä, enkä saanut ratsastettua niitä kunnolla oikeaan pisteeseen. Pysähdykset kuitenkin paranivat huimasti, ja lopulta saimme Unon kanssa erittäin hyviä pysähdyksiä aikaiseksi. Siirtymiset pysähdyksestä raviin menivät vähän hitaanpuoleisesti, mutta kuitenkin suoraan raviin. Pysähdyksistä tuli loppua kohden kivan teräviä.

 In the beginning the stops were loose and in the wrong point. The stops went better to the end and we got some good stops. 

Kovinkaan pitkää loppuverryttelyä ei tarvittu, koska viimeinen tehtävä oli hevosille kuitenkin kohtuullisen kevyt ja fyysisesti kohtuullisen helppo suorittaa. Uno sai taas paljon taputuksia hyvästä työstä!

En oikein osannut korjata viime postauksen kuvaongelmaa, koska omalla selaimellani ja kaikilla laitteillani kuvat näkyvät normaalisti. Johtuisiko sitten siitä, että ne ovat puhelinkuvia - en tiedä. Toivottavasti nämä kuitenkin näkyvät teille, jos eivät näy, niin pitää jatkoa varten miettiä, mitä teen. Kiitos kun luit!

Thanks for reading this post!

2 kommenttia:

  1. Ihania kuvia, nuo hevoset on kyllä aivan super ihania ja suloisia eläimiä!! <33 Näitä sun ratsastuspostauksia on kiva lukea ja katsoa kuvia, tee näitä vielä ehdottomasti lisää!! ;3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Näitä on tulossa lisääkin, pari on jo valmiiksi kirjoitettukin :)

      Poista

Kommentoithan edes jotain, se merkitsee paljon! :)